Špinatai ne be reikalo laikomi vienomis iš pačių naudingiausių daržovių – jie turi labai daug vitaminų ir teigiamai veikia beveik visą organizmą.
- Špinatuose gausu B grupės vitaminų, provitamino A, vitamino C ir K, taip pat – kalio, magnio ir karotinoidų.
- Špinatai itin rekomenduotini žmonėms, turintiems regėjimo problemų (karotinoidai gerina regėjimą).
- Ši daržovė pasižymi baltymų, padedančių lieknėti, gausa, turi labai mažai kalorijų (100 g – vos 23 kcal).
- Termiškai neapdoroti šalina iš organizmo šlakus ir toksinus, turi daug lengvai įsisavinamo jodo, todėl naudingi skydliaukei.
- Ląsteliena stimuliuoja žarnyno veiklą ir padeda užkirsti kelią vidurių užkietėjimui.
- Šviežiai spaustos sultys aprūpina organizmą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir energija.
Kontraindikacijos. Didžiausias špinatų trūkumas yra tai, kad juose gana daug oksalo (arba rūgštynių) rūgšties, todėl šios daržovės netinka sergantiems inkstų uždegimu, šlapimo pūslės akmenlige ir kitomis šlapimo pūslės bei inkstų ligomis. Nepatartina jų vartoti ir tiems, kurie turi bėdų dėl kepenų, dvylikapirštės žarnos, tulžies pūslės, sergantiems podagra.
Jeigu nenorite atsisakyti špinatų, rinkitės pačius jauniausius lapelius – juose oksalo rūgšties bus daug mažiau!
2014-07-09 19:09