Sveikatai naudingi saldumynai

Saldumynai – ne toks jau baisus baubas, kokį žmonės linkę įsivaizduoti. Kai kurie saldėsiai yra netgi naudingi sveikatai!
 
Juodasis šokoladas. Pamirškite pienišką ir baltąjį, užkąskite karčiojo arba juodojo. Žinoma, kalorijų jis turi gana daug, tačiau valgant saikingai, naudos bus daugiau nei žalos: juodajame šokolade gausu antioksidantų, kraujagysles saugančių ir raminamuoju poveikiu pasižyminčių flavonoidų, kalcio, baltymų, geležies, magnio ir kai kurių vitaminų.
 
Zefyrai. Ne tokie kaloringi, kaip dauguma saldumynų, tačiau turi daug geležies ir fosforo, raumeninį audinį stiprinančių baltymų.
 
Marmeladas. Turi natūralių pektinų, mažinančių cholesterolio lygį kraujyje. Šalina toksinus ir reguliuoja virškinamojo trakto veiklą. Kalorijų taip pat palyginti nedaug.
 
Medus. Kalorijų turi tiek pat, kiek cukrus, tačiau yra daug saldesnis, todėl jo reikia beveik perpus mažiau. Šiame produkte gausu organizmui naudingų vitaminų, mineralinių medžiagų ir aminorūgščių. 100 g medaus patenkina paros magnio, mangano ir geležies poreikį.

 
Chalva. Ne tik skani, bet ir naudinga. Pasižymi jauninamuoju poveikiu, vitaminai A, E ir B teigiamai veikia odos būklę, stiprina širdį ir kraujagysles. Chalva neretai naudojama ir kosmetiniais tikslais.
 
Cukatos. Natūralus produktas, turintis daug vertingų vitaminų-antioksidantų: beta-karotino, tokoferolio ir askorbo rūgšties. Cukatos gerina atmintį, padeda susikaupti, mažina nuovargį ir yra nelabai kaloringos.
 
Uogienės. Vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis – bet tik tuo atveju, jei nevirsite pagal „močiučių receptus“. Virti reikia ne ilgiau kaip 5 minutes arba gaminti šaltą džemą. Pačios naudingiausios – aviečių, svarainių, sedulų ir riešutų uogienės.
 
Cukranendrių cukrus. Tai, kad jis naudingesnis už baltąjį, žinoma jau daugiau kaip 20 metų. Turi kalcio, magnio, geležies, fosforo ir kalio.
 
Vaisiai ir uogos. Turi daug vitaminų, mikroelementų, mineralinių druskų ir antioksidantų, būtinų mūsų sveikatai. Pasižymi organinių rūgščių, eterinių aliejų, baltymų, angliavandenių, rauginių ir pektininių medžiagų, ląstelienos gausa, taip pat ir gydomosiomis savybėmis. Norintys numesti svorio turėtų dažniau įtraukti šių produktų į savo racioną.

» Rašyti komentarą