Poilsis gamtoje šiltuoju metų laiku jau sunkiai įsivaizduojamas be lietuvių pamėgto griliaus. Ant grotelių keptas maistas – ir skanus, ir sotus. Vaistininkas Marius Lukštaraupis sako, kad kartais pasimėgauti kepsniais ant grotelių nėra nieko bloga, tačiau svarbu žinoti, kaip tinkamai maistą paruošti ir kepti, kad nesusidarytų kenksmingos toksinės medžiagos.
Taip pat dėmesingiau žiūrėti, ką deda į burną, turėtų ir turintieji virškinimo problemų. Kad grilio sezonas praeitų be sveikatos sutrikimų, vaistininkas dalinasi trumpa sveiko grilinimo atmintine.
Svarbu ką ir kaip kepame
Nors mitybos specialistai rekomenduoja į racioną įtraukti daugiau daržovių, griliaus kultūroje kepimui populiariausia išlieka raudona mėsa, taip pat paukštiena. Mėsos kepimas ant žarijų – tam tikras kulinarinis menas. Nes tik tinkamai iškepta mėsa bus ne tik skanesnė, bet ir sveikesnė.
„Nors ir mėgstamas, tačiau kepsninėje ar ant žarijų kepamas maistas neturėtų būti dažnas mūsų racione. Pavojingiausia mums - perkepta mėsa. Skylant mėsos paviršiuje esančiam kreatinui, formuojasi aminai, o dėl jų storojoje žarnoje bei kepenyse formuojasi kancerogenai. Žinoma, kenkia ne tik perkepta mėsa, bet ir degėsiai ant mėsos“, - kodėl griliuje keptos mėsos reikėtų valgyti saikingai, pataria vaistininkas.
M. Lukštaraupis dalinasi pagrindinėmis sveikesnio grilinimo taisyklėmis, kurios padės sumažinti kenksmingas medžiagas, susidarančias kepant mėsą ant žarijų.
- Maistą kepkite kuo žemesnėje temperatūroje, taip išvengsite maisto perkepimo ir apdegimo.
- Nekepkite maisto ant atviros ugnies. Ant ugnies skiriantis mėsos sultims ar riebalams, kyla dūmai, prasiskverbiantys į mėsą. Taip susiformuoja policikliniai aromatiniai angliavandeniliai. Dėl kenksmingumo sveikatai, šie cheminiai junginiai maiste yra ribojami.
- Jeigu neišeina kitaip ir maistą tenka kepti ant atviros ugnies – įvyniokite jį į foliją.
- Prideginto maisto nevalgykite, apdegusias dalis nupjaustykite. Apdegusioje mėsoje taip pat susidaro kenksmingi cheminiai jungiai.
- Rinkitės liesesnę mėsą, jeigu ant mėsos matote riebalų, prieš kepdami juos nupjaustykite.
- Mėsą ruoškite kartu su daržovėmis, vaisiais, kruopomis, sojos baltymu, nes šie produktai turi antioksidantų.
Mėgstamos, bet kenksmingos?
Vienas greičiausių ir mėgstamiausių pasirinkimų grilinimui – karštai rūkytos dešrelės, kurios vis dar dažnai kepamos ant laužo ar grotelių.
„Gal nežinome, o gal pamirštame, kad karštai rūkytos dešrelės skirtos virti, o mes dažnai jas kepame ant grotelių. Jose yra nitritinės druskos, kuri, kepinama aukštoje temperatūroje, virsta kancerogeninėmis medžiagomis – nitrozaminais, galinčiais sukelti virškinamojo trakto susirgimus. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau šių medžiagų susidaro. Jeigu nenorite atsisakyti dešrelių, rinkitės specialiai griliui skirtas kepamąsias dešreles”, – sako vaistininkas.
Grilintą maistą valgyti reikėtų saikingai
Žmogui, kuris nesiskundžia virškinimo sutrikimais, ant žarijų ar grotelių keptas maistas didesnės įtakos savijautai neturėtų padaryti. Nemalonius pojūčius pajusite, jeigu persivalgysite. Gali laikinai sutrikti virškinimas, atsirasti skausmas, sunkumo jausmas pilve, pykinimas.
„Atsargiau taip paruoštą maistą turėtų valgyti žmonės, kuriuos vargina lėtiniai virškinimo sistemos sutrikimai, skrandžio, žarnyno, kepenų ar kasos ligos. Per ilgai kepta ar apdegusi mėsa, žuvis gali sutrikdyti sveikatą, paskatinti lėtinių ligų paūmėjimą. Rekomenduoju ant žarijų ar grotelių kepto maisto neduoti vaikams iki 12 m. Jų virškinimo sistema dar tik formuojasi, todėl yra ypač jautri ir pažeidžiama. Mažiesiems maistą ruoškite suvyniotą į foliją, gardinkite apkeptomis daržovėmis“, - patarimais dalijasi vaistininkas.
Jei po kepsnių vakarėlio jaučiate sunkumą, sutrinka virškinimas, išgerkite jonažolių, pipirmėčių ar rugiagėlių arbatos, kurios padeda pagerinti virškinimą. Kitą dieną valgykite lengvesnį maistą, rinkitės daugiau daržovių. Jeigu, pavalgę sunkiau virškinamo maisto, dažnai susiduriate su virškinimo problemomis, turėkite virškinimą gerinančių vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra natūralios kilmės virškinimo fermentų. Juos pasirinkti padės vaistininkas.