Tai, kaip maitinamės, daro labai didelę įtaką savijautai ir viso kūno funkcionavimui. Laikydamiesi daug maistinių medžiagų turinčios dietos, galime sustiprinti imuninę sistemą, tačiau valgydami daug perdirbtų maisto produktų – susilpninti. Pateikiame 7 pagrindines maisto produktų kategorijas, kurių derėtų vengti arba vartoti itin saikingai, nes kitaip pakenksite imuninės sistemos funkcijoms.
-
Pridėtinis cukrus. Atlikti tyrimai parodė, kad dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje, susilpnėja imuninis atsakas. Didelis cukraus kiekis kraujyje gali slopinti neutrofilų ir fagocitų, dviejų tipų imuninių ląstelių, padedančių apsisaugoti nuo infekcijos, reakciją. Saldžių maisto produktų ir gėrimų suvartojimo apribojimas gali paskatinti geresnį cukraus kiekio kraujyje valdymą ir sveiką imuninį atsaką į virusus bei bakterijas.
-
Labai sūrus maistas. Mokslininkų nustatyta, kad vartodami didelį kiekį druskos, galime sutrikdyti normalią imuninę funkciją, sukelti uždegimus. Druskos perteklius taip pat gali keisti žarnyno bakterijas ir skatinti imuninių ląstelių, kurios yra susijusios su autoimuninių ligų patogeneze, susidarymą.
-
Maisto produktai, turintys daug omega-6 riebalų. Organizmui sklandžiai veikti reikia tiek omega-6, tiek omega-3 riebalų. Tačiau turi būti išlaikytas balansas. mokslininkai rekomenduoja išlaikyti sveiką omega-6 ir omega-3 riebalų pusiausvyrą, kuri svyruoja maždaug tarp 1: 1–4: 1 (omega-3 gali būti suvartota daugiau). Dieta, kurioje yra per daug omega-6 riebalų, skatina priešuždegiminių baltymų, galinčių susilpninti imuninį atsaką, gamybą, tuo tarpu dieta, kurioje yra daugiau omega-3 riebalų, sumažina tų baltymų gamybą ir stiprina imuninę funkciją. Tai reiškia, kad reikia valgyti daugiau maisto produktų, kuriuose yra daug omega-3, pavyzdžiui: lašišą, skumbrę, sardines, graikinius riešutus ir chia sėklas, ir mažiau maisto produktų, kuriuose yra daug omega-6, pavyzdžiui: saulėgrąžų, rapsų, kukurūzų, ar sojų pupelių, aliejaus.
-
Apdorota ir apdegusi mėsa. Nustatyta, kad dieta, kurioje yra daug perdirbtos ar aukštoje temperatūroje keptos mėsos, yra susijusi su padidėjusia ligų rizika ir gali pakenkti imuninei sistemai. Be to, dieta, kurioje yra daug sočiųjų riebalų, gali paskatinti uždegimus.
-
Greitas maistas. Sumažinkite greito maisto suvartojimą iki minimumo. Dieta, kurioje yra daug greito maisto ir labai perdirbtų maisto produktų, gali sukelti uždegimą, padidinti žarnyno pralaidumą ir sukelti bakterijų disbalansą žarnyne, o tai gali neigiamai paveikti imuninę sistemą.
-
Maisto produktai su tam tikrais cheminiais priedais. Daugelyje maisto produktų, ypač itin perdirbtų, yra priedų, kurie pagerina jų galiojimo laiką, tekstūrą ir skonį. Kai kurie iš jų gali neigiamai paveikti imuninį atsaką. Itin perdirbtuose maisto produktuose yra priedų, tokių kaip: emulsikliai, tirštikliai ir saldikliai, kurių patariama vengti.
-
Maisto produktai, kuriuose gausu rafinuotų angliavandenių. Per dažnai valgydami produktus, kuriuose yra daug rafinuotų angliavandenių, tokius kaip: balta duona ir saldūs kepiniai, galite stipriai pakenkti imuninei sistemai. Tai yra maisto produktai, kurių glikeminis indeksas ypač aukštas, todėl dėl jų todėl padidėja cukraus ir insulino kiekis kraujyje, todėl gali padidėti laisvųjų radikalų ir uždegiminių baltymų gamyba. Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis maistingesnius angliavandenių šaltinius, tokius kaip: vaisiai ir krakmolingos daržovės.