Kiaušiniai – nuo seno karaliaujantys visose pasaulio virtuvėse kaip pagrindinis patiekalas ir daugeliu atvejų nepamainomas ingredientas, yra populiarūs iki šiol. Kiaušinius paruošti galima įvairiais būdais: kietai ar minkštai virtus, kiaušinienę, omletą, Benedikto kiaušinį, ir tuo sąrašas tik prasideda. Dėl savo maistinių savybių – juose gausu baltymų, kalcio ir vitaminų, kiaušiniai yra nuostabiai tinkantis patiekalas pusryčiams, kuris suteikia energijos ir sotumo jausmą ilgam. Greitai paruošiami patiekalai iš kiaušinių, tinka tiek skubantiems, tiek norintiems pasimėgauti maistu.
Susipažinkite išsamiau, kodėl kiaušiniai yra toks stipriai vertinamas maisto produktas:
-
Didelis maistingumas. Nors kiaušiniai yra santykinai mažo dydžio, palyginus su daugeliu maisto produktų, juose yra daug maistinių medžiagų. Viename dideliame virtame kiaušinyje yra apie 77 kalorijas, vitaminų: A, B5, B6, B12, D, E, K, mineralų: folio, fosforo, seleno, kalcio, cinko, taip pat maistinių medžiagų: 6 gramai baltymų, 5 gramai sveikų riebalų. Kiaušiniuose yra širdžiai naudingų nesočiųjų riebalų.
-
Gerasis cholesterolis. Valgant kiaušinius organizme padidėja didelio tankio lipoproteinų, dar žinomo kaip „gerasis“ cholesterolis, kiekis. Žmonės, turintys didesnį lipoproteinų kiekį, turi mažesnę riziką susirgti širdies ligomis, patirti insultą. Atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad šešias savaites valgant du kiaušinius per dieną, „gerojo“ cholesterolio lygis organizme padidėjo net 10 proc.
-
Cholino šaltinis. Cholinas yra vandenyje tirpus vitaminas, dažnai derinamas su B grupės vitaminais. Jis naudojamas ląstelių membranoms statyti ir padeda gaminti signalines molekules smegenyse. Viename kietai virtame kiaušinyje yra apie 147 mg cholino, tai yra apie 27 proc. JAV maisto ir vaistų administracijos rekomenduojamos dienos normos.
-
Gali pagerinti regėjimą. Kiaušinių tryniuose yra daug liuteino ir zeaksantino, naudingų antioksidantų, kurie padeda sumažinti riziką susirgti katarakta ir geltonąja dėmės degeneracija. Kiaušiniuose esantis vitaminas A, taip pat prisideda prie geros akių sveikatos.
-
Omega-3 šaltinis. Omega-3 padeda sumažinti trigliceridų kiekį, kuris yra lipidų riebalų rūšis kraujyje. Kiaušiniai puikus omega-3 šaltinis, kuris tinka tiems, kas nemėgsta ar negali valgyti: žuvies, riešutų, sėklų.
-
Baltymai ir amino rūgštys. Kiekviename kiaušinyje yra apie šešis gramus baltymų, taip pat naudingų amino rūgščių. Baltymai padeda kontroliuoti svorį, padidinti raumenų masę, o amino rūgštys – sumažinti kraujo spaudimą, taip pat yra naudingos kaulams.
-
Ilgam suteikia sotumo jausmą. Galbūt pastebėjote, kad valgydami kiaušinius pusryčiams galite ilgiau jaustis sotūs – tai paprastai siejama su dideliu baltymų kiekiu kiaušiniuose. Nesvarbu, ar pusryčiams pasigaminsite omleto, ar virtą kiaušinį, sotumo jausmas garantuotas ilgam, dėl to sumažinsite neretai kylantį norą užkandžiauti nesveikais produktais.
2021-11-06 12:06