Tikriausiai ne kartą pirkote parduotuvėje džiovintus vaisius: obuolius, datules, bananus... Tai – ne tik skanus, bet ir sveikas bei naudingas užkandis, kurio atsargų nesunku pasiruošti patiems. Patiks tiek suaugusiesiems, tiek vaikučiams!
Kur džiovinti?
Vaisius patogiausia džiovinti specialioje elektrinėje vaisių džiovyklėje, tačiau tinka ir įprasta orkaitė. Temperatūra neturėtų viršyti 60 laipsnių, taip pat būtina praverti dureles, kad išeitų garai, ir nepamiršti reguliariai apversti vaisių griežinėlių ir riekučių. Džiovinimas trunka apie 5-7 valandas.
Tiesa, galima išbandyti ir „močiučių metodą“ – palikti vaisius džiūti saulėje. Tiesa, taip džiovinti teks ilgiau, o ir saulėtą dieną ištaikyti gali būti keblu.
Kaip džiovinti?
Praktika rodo, kad geriausia džiovinti bananus, kivius, kriaušes, braškes, obuolius, persikus ir apelsinus. Supjaustykite vaisius plonomis riekutėmis ir išdėliokite ant skardos/grotelių. Štai dar keli patarimai:
- Supjaustytus obuolius 4 minutes palaikykite truputį pasūdytame vandenyje – taip jie nepatamsės. O jeigu prieš džiovinimą patepsite obuolius medumi ar pabarstysite cinamonu, tai pagerins tiek vaisių skonį, tiek aromatą.
- Džiovinimui rinkitės tolygios spalvos bananus, be tamsių dėmių ant žievelės. Supjaustytas riekeles pabadykite šakute. Galima pabarstyti cukraus pudra – tai padės pašalinti drėgmę ir vaisiai greičiau išdžius.
- Kivius ir braškes užtenka tiesiog supjaustyti ir išdžiovinti – jokių kitų gudrybių daugiau nereikia.
- Geriausia džiovinti sezoninius vaisius, kada jie patys sultingiausi ir turi daugiausiai vitaminų.
Kur laikyti?
Džiovintų vaisių nepatartina laikyti plastikiniuose induose ar polietileniniuose maišeliuose – daug geriau tiks stikliniai indai, kartoninės dėžutės ir popierius.
Apsirūpinkite vitaminais visiems metams!