Garstyčios yra kryžmažiedžių šeimos, artimos kopūstiniams, krienams, rapsui ir ridikui, augalo sėklos, tai – vieni seniausių žinomų prieskonių, naudotų jau 3000 m. prieš Kristų. Yra keletas garstyčių rūšių: baltosios (geltonosios, angliškos, vidutinio dydžio), juodosios (tikrosios, prancūziškos, smulkiausios) ir sarepto (rusiškos, rudosios, didžiausios). Garstyčių sėklos yra puikus mineralų, seleno ir magnio, šaltinis, kuris ne tik sumažina riziką sirgti vėžiu, bet ir padeda valdyti astmos, artrito, padidėjusio kraujospūdžio ir migrenos simptomus.
Populiariausios – geltonos garstyčios
Geltonos garstyčios išpopuliarėjo dėl unikalaus, stipraus ir aštraus skonio ir yra naudojamos kaip pagardas dešrainiuose, salotose, sumuštiniuose ir mėsainiuose visame pasaulyje. Jose gausu: magnio, fosforo, kalio, baltymų, skaidulų, vitaminų – A, K, C, B. Jas valgydami, ne tik sumažinsite raumenų skausmus, palengvinsite diabeto simptomatiką, bet ir neleisite organizme plisti žiedinėms kirmėlėms, o kvėpavimo sistema veiks sklandžiau.
Dėl savo unikalios sudėties visų rūšių garstyčios yra naudingos, nes:
-
Mažina raumenų skausmus. Garstyčios yra žinomos dėl savo savybių, kurios gali padėti palengvinti bet kokį raumenų spazmą, įskaitant net ir virškinimo sistemos sopulius. Kasdien vartodami po šaukštelį geltonųjų garstyčių miltelių, kuriose gausu kalio ir kalcio, palaikysite stiprius kaulus, sąnarius ir raumenis.
-
Palengvina kvėpavimo sutrikimus. Tai puikus dekongestantas, mažinantis nosies gleivinės paburkimą ir padedantis išvalyti kvėpavimo takus. Įkvėpus šildomų garstyčių sėklų garų arba išgėrus garstyčių arbatos, iš gerklės ir plaučių pasišalina susikaupusios gleivės, kuriose veši mikrobai ir patogenai.
-
Gydo kitus kūno skausmus. Garstyčių aliejus padeda greitai atsikratyti bet kokio pobūdžio skausmo, įskaitant artrito skausmus. 10–15 minučių masažuokite skausmingą vietą garstyčių aliejumi. Darykite tai 2 ar 3 kartus per dieną, kad pajaustumėte rezultatą.
-
Stiprina širdies sveikatą. Šiuose prieskoniuose gausu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, kurie padeda subalansuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Jie „blogojo“ padidina „gerojo“ cholesterolio kiekį organizme, dėl to sumažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
-
Padeda įveikti blogą kvapą iš burnos. Garstyčios taip pat gali būti panaudotos kaip veiksminga priemonė siekiant atsikratyti blogo burnos kvapo. Įdėkite šaukštelį garstyčių aliejaus į burną ir paskalaukite maždaug minutę, tada gerai šskalaukite burną vandeniu.
-
Sumažina tikimybę sirgti vėžiu. Garstyčiose gausu fitochemikalų, vadinamų gliukozinolatais (tai sieros turintys junginiai, randami kryžmažiedėse daržovėse), kurie kovoja su įvairių rūšių vėžiu, pavyzdžiui: šlapimo pūslės, gimdos kaklelio ir storosios žarnos vėžiu.
-
Palengvina metabolizmo procesus. Šie prieskoniai yra puikus magnio šaltinis, kuris vaidina svarbų vaidmenį metabolizmo procesuose ir yra atsakingas už baltymų sintezę.
-
Skatina plaukų augimą. Garstyčiose yra beta karotino, baltymų, geležies ir kalcio, kurie skatina plaukų augimą ir palaiko jų sveiką būklę. Reguliariai masažuodami galvos odą garstyčių aliejais, gerokai pagreitinsite galvos kraujotaką ir tuo pačiu paspartinsite plaukų augimo procesus.
-
Stiprina kaulus ir dantis. Garstyčiose yra nemaži kiekiai: kalcio, fosforo, mangano ir magnio, kurie gyvybiškai svarbūs kaulų ir dantų augimui, vystymuisi bei sveikam funkcionavimui.
-
Ramina peršalimo simptomus ir kosulį. Garstyčių aliejus puikiai tinka kosuliui ir kitiems peršalimo simptomams gydyti. Jį patariama vartoti išoriškai: ant krūtinės užtepkite garstyčių pastos arba aliejaus ir uždenkite šiltu skudurėliu, bei palaikykite bent 10 minučių.