Mitybos horoskopas (II dalis, pabaiga)

Svarstyklės
 
Dėl įgimto saiko jausmo Svarstyklės niekada nepersivalgo. Be to, šio ženklo žmonėms itin svarbus gardus ir sveikas maistas. Gaila tik, kad silpnybė saldumynams kartais nugali viską, o to pasekmė būna nereikalingi kilogramai.
 
Pyragaičius ir šokoladus iškeiskite į vaisių salotas ir šerbetus. Išlaikyti figūrą padės organinė dieta, kurios pagrindas – ekologiški produktai.
 
Net kai nėra ypatingos progos, dailiai serviruokite stalą (neneikite – juk jums tai patinka!), kad pirmiausia pavalgytumėte akimis. Tai dar viena visada dailios figūros paslaptis.
 
Mėsa pernelyg nepiktnaudžiaukite, vartokite kiek galėdami mažiau druskos, o pieno atsisakykite visiškai (Svarstyklės prastai jį toleruoja). Rūkytas, aštrus, saldus maistas – irgi ne jums.
 
Išmokite vertinti jūros gėrybes – ypač austres, midijas, šukutes. Tai maistas, turtingas vario, kuris Svarstyklėms būtinas gerai medžiagų apykaitai. Vario taip pat yra spanguolėse bei ridikėliuose.
 
Makaronus ir duonos gaminius pirkite tik iš kietųjų kviečių rūšių. Dažniau gaminkite plovą, balandėlius, kitus patiekalus su ryžiais ir iš ryžių.
 
Ant Svarstyklių stalo kiekvieną dieną turėtų būti šviežių ir virtų daržovių (ypač morkų), neaštrių prieskonių (įskaitant čiobrelius), dar abrikosų, slyvų, persikų, obuolių, migdolų ir, esant galimybei, figų bei žemuogių.
 
Stenkitės valgyti visada tuo pačiu metu ir kas 2–3 valandas. Nedidelėmis porcijomis. Ir geriau nepraleiskite nė vieno valgio, kad ir ką sakytų patarlė, rekomenduojanti atiduoti vakarienę priešui.
 
Skorpionas
 
Po šiuo ženklu dažniau, nei po bet kuriuo kitu, gimsta stambių kaulų žmonės, tad tipiški Skorpionai paprastai atrodo apkūnoki. Be to, jiems neretai koją pakiša ir mitybos įpročiai: Skorpionai tempia iki paskutinės minutės, kol atsisėda pavalgyti, tad galiausiai būna taip peralkę, jog prisikemša daugiau maisto, nei reikia.
 
Kad nepersivalgytumėte, mažinkite porcijas ir naudokitės vadinamuoju produktų dinaminiu efektu: iš pradžių suvalgykite gabalėlį mėsos arba žuvies, kiaušinį, porciją varškės arba kelis griežinėlius sūrio, užkandėlę su žirneliais arba pupelėmis, išgerkite stiklinę kefyro. Trumpai tariant, užimkite skrandį, kad jis nuolat virškintų baltyminį maistą. Tada žvėriškas apetitas nuslūgs, ir riebalai liausis kaupęsi.
 
Jokiu būdu nesilaikykite monodietų! Taip ne tik nenumesite svorio, bet dar ir prikaupsite papildomų kilogramų. Jums ideali – mišri mityba.
 
Skorpionams sveika valgyti liesą mėsą, troškintą su česnakais ir bazilikais, galvijų kepenis, šparagus, grikius ir kitas kruopas, makaronus, dilgėlių barščius, grybų sriubą (tik be svogūnų!), šalavijus ir rozmarinus.
 
Labai gaila, bet jūsų taip mėgstamą aštrų, gausiai prieskoniais pagardintą maistą teks pamiršti. Jis žadina apetitą ir verčia persivalgyti, jau nekalbant apie tai, kad dirgina skrandį.
 
Ir gerkite kuo daugiau skysčių. Vandens ženklams – o jiems kaip tik ir priklauso Skorpionas, – tai labai svarbi geros savijautos ir dailios figūros sąlyga.
 
Šaulys
 
Šio ženklo atstovai maistui neišrankūs. Valgis jiems – ne tikslas, o priemonė, ne malonumas, o būtinybė gauti energijos. Bėda tik, kad Šauliai, kaip ir kiti ugnies stichijos ženklai, nemėgsta savęs riboti. Taip pat ir prie stalo.
 
Dėl tos priežasties badavimas ir dietos niekada nebus geras pasirinkimas Šauliui. Viena, kas jiems veiksminga, tai valgymas dažnai ir po truputį.
 
Pakeiskite sviestą aliejumi ir tebūnie pupelės, žirneliai, sojos ir kiti ankštiniai augalai, žalumynai, daržovės ir nesaldūs vaisiai, liesa varškė, kefyras, rūgpienis ir natūralus jogurtas – pagrindiniai produktai jūsų valgiaraštyje.
 
Mityboje venkit kraštutinumų (į kuriuos, deja, esate linkę): viską, kas pernelyg saldu, aštru, riebu, perkepta, braukite iš valgiaraščio. Toks pat likimas turėtų ištikti ir pusgaminius bei greitąjį maistą – tai ne jums.
 
Ožiaragis
 
Daugumai Ožiaragių taip pat sudėtinga priaugti svorio, kaip Skorpionams – jo numesti. Tačiau atsikratyti perkarėliško liesumo gali padėti atvirkštinis valgiaraštis. Tai reiškia, kad Ožiaragiams pietus derėtų pradėti nuo aštrių, apetitą žadinančių užkandžių, tada suvalgyti antrąjį patiekalą ir tik pabaigoje – pirmąjį.
 
Bet jeigu Ožiaragiui netyčia pavyko prikaupti riebaliukų, lengviausia jais atsikratyti pasitelkus atskirą mitybą.
 
Šiaip Ožiaragiai nelinkę į antsvorį, nes iš prigimties yra „žolėdžiai“. Tai yra dauguma jų visą gyvenimą savo noru – arba, tiksliau, nelabai suvokdami laikosi nekaloringos angliavandenių dietos, mat kerta žalumynus, šviežias daržoves, vaisius, uogas (ypač avietes, braškes, gervuoges), kietųjų kviečių rūšių makaronus.
 
Jūsų ženklo atstovams primygtinai rekomenduojami rauginto pieno produktai. Liesa mėsa irgi nekenkia, bet tik ne su bulvėmis ar ryžiais, o su agurkais, pomidorais, kopūstais, paprikomis ir aguročiais.
 
Riebią žuvį, ikrus, konservus pamirškite. Bulves ir špinatus valgyti galima, bet tik ne kasdien ir tik po truputį.
 
Vandenis
 
Permainingam, nepastoviam Vandeniui mityboje taip pat labiausiai patinka nenuspėjamumas. Skirtingai nei, tarkime, konservatyviosios Mergelės, šio ženklo atstovai mėgsta išbandyti naujus receptus ir egzotiškus patiekalus: jei tik galėtų, Vandeniai mielu noru niekada nežinotų, ką valgys pietums.
 
Kita vertus, savo valgiaraštį Vandenis apgalvoja iki smulkmenų, gamina maistą taip, kad liežuvį prarysi, o dar ir papuošia patiekalus efektingiau nei kokiame restorane.
 
Vandenio aistra viskam, kas nauja, apima ir dietas. Šiems žmonėms patinka bandyti savo valią, tad jeigu sumąsto mesti svorį, rezultatas visada būna matomas. O pilnėja Vandeniai dėl savo gero apetito, kuriuo juos apdovanojo gamta.
 
Jei gimėte po šiuo ženklu, alkį geriau malšinkite lengvomis daržovių sriubomis, liesais jogurtais ir kefyru. Cukrų pakeiskite medumi, šokoladą – džiovintomis slyvomis, saldainius – džiovintais abrikosais bei razinomis, druską – aromatingomis prieskoninėmis žolelėmis. Ir išvis maistą gardinkite visokiausiais prieskoniais – vanile, gvazdikėliais, garstyčiomis, kardamonu, kmynais, citrinų žievele, petražolėmis, salierais, krapais, pankoliais.
 
Vandeniams sveikiausia valgyti daugiausia vegetarišką maistą, nes mėsa, lašiniai ir sviestas jų skrandžiams truputėlį per sunkūs.
 
Ir dar: liaukitės gėrę gazuotus gėrimus, valgę sūdytą konservuotą maistą ir kitokius konservus, neįnikite į saldumynus, konditerijos kepinius, baltą duoną, krakmolingus produktus (taip pat bulves, makaronus, ryžius).
 
Žuvys
 
Malšinti stresą maistu Žuvims – įprasta. Todėl jums reikėtų mokytis atsipalaiduoti kitokiais būdais, tada ir dėl kūno masės indekso bėdų nebus.
 
Pamirškite druską: ji verčia skysčius kauptis organizme, taip pridėdama dar daugiau svorio. Juk Vandens ženklai ir taip yra linkę tinti. Sumažinę suvartojamos druskos kiekį vos 4 g iškart atsikratysite mažų mažiausiai pusės kilogramo – vien dėl to, kad iš organizmo pasišalins nereikalingas vanduo.
 
Kepenėlės su grikių koše – štai pats sveikiausias patiekalas Žuvims. Prie tokių taip pat galima priskirti pieno produktus (įskaitant pieną), ruduosius ryžius, baltą mėsą ir jūros gėrybes – taip taip, netgi žuvį! Kaip gamtoje plėšrios žuvys užkandžiauja smulkiosiomis, taip ir jums nepakenks žuvies diena.
 
Jums draudžiama viskas, kas aštru, kepta ar turi per daug prieskonių (toks maistas netinka skrandžiui). Taip pat ir alkoholis, nes Vandens ženklai pasižymi polinkiu į alkoholizmą.
 
Iš vaisių Žuvims ypač sveika valgyti obuolius ir granatus. Riešutų geriau nepadauginti – jie kaloringi. Geriau krimskite moliūgų sėklas ir saulėgrąžas, jos labai sveikos, bet tik protingais kiekiais – nuo tokių smulkmenų, deja, taip pat tunkama.

» Rašyti komentarą