Maistas kaip vėžio profilaktikos priemonė

Vieningo atsakymo į klausimą, kodėl susergama vėžiu, nėra, tačiau nemaža dalis specialistų sutinka, kad mityba tam taip pat turi įtaką. Štai kokie produktai mažina riziką susirgti šia liga.
 
Nuo vėžio saugantys produktai
 
Žemuogės. Šiose malonaus kvapo ir skonio miško uogose ypač daug nuo vėžio saugančių medžiagų, kurios iš audinių šalina toksinus ir neutralizuoja neigiamą kancerogenų bei nitratų poveikį. Taip pat jose gausu folio rūgšties, B grupės vitaminų, karotino, geležies, fosforo ir kt. Sezono metu per dieną onkologai siūlo suvalgyti bent pusę stiklinės šviežių žemuogių.
 
Mėlynosios vynuogės. Šios uogos pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Mokslininkai teigia, kad tamsiųjų vynuogių kauliukai ir odelės padeda kovoti su leukemija, skrandžio vėžiu ir net stabdyti jau susiformavusių auglių vystymąsi.
 
Razinos. Mokslininkai ištyrė, kad razinose yra stipraus antioksidanto kvercetino, stabdančio krūtų, prostatos ir tulžies pūslės vėžį. Minėtos medžiagos džiovintose vynuogėse yra gerokai daugiau nei šviežiose ar vyne. Razinos būtinai turėtų būti įtrauktos į širdies ritmo sutrikimais, hipertonija sergančių žmonių valgiaraštį.
 
Jūros gėrybės. Dailiosios lyties atstovėms verta valgyti lašišos, sardinių, skumbrių, mat jose gausu Omega-3 riebalų rūgščių. O selenas, aptinkamas krevetėse, midijose ir kalmaruose, padeda išvengti kasos ir prostatos auglių susidarymo.
 
Apelsinai. Šiuose vaisiuose gausu flavonoidų ir vitamino C. Tai puiki profilaktinė priemonė nuo skrandžio ir odos vėžio. Apelsinuose kaip ir greipfrutuose rastos net 22 veikliosios medžiagos, padedančios apsisaugoti nuo onkologinių ligų. Jei suvalgote vieną apelsiną per dieną, širdis priepuolio rizika sumažės net 20 %.
 
Žalioji arbata. Tai – tikras antioksidantų lobynas. Gėrimas taip pat turi ir epigalokatechino galato, kuris traktuojamas kaip vienas svarbiausių antikancerogenų, padedančių sustabdyti auglių vystymąsi ir riziką. Įrodyta, kad kasdienis žaliosios arbatos vartojimas gali apsaugoti nuo krūties vėžio. Geriausia gerti be papildomų priedų.
 
Juodosios slyvos. Antikancerogeninį poveikį turinčių medžiagų ypač gausu džiovintose slyvose. Be to, šiuose vaisiuose yra daug ląstelienos. Juodosios džiovintos slyvos naikina bakterijas, kurios sukelia burnos ertmės ligas. Per dieną patartina suvalgyti 5-6 džiovintas slyvas. Be to, slyvos labai tinka dietinei mitybai. 100 g šviežių slyvų turi tik 51 kcal. Žarnyne slyvos tarsi „suriša“ riebalų perteklių, todėl jie nesikaupia ant pilvo, klubų, sėdmenų bei šlaunų.
 
Bananai. Šie vaisiai – dar vienas puikus produktas, valantis žarnyną ir tuo pačiu saugantis nuo auglių susidarymo. Bananai taip pat suteikia daug energijos. Jų sudėtyje yra vitamino K, kuris reikalingas normaliai inkstų funkcijai palaikyti, kaulams stiprinti, pasisavinant kalcį ir vitaminą D.
 

Brokoliai. Amerikiečių mokslininkų nuomone, brokoliai – vienas iš produktų, kuris puikiai stabdo aterosklerozę ir piktybinių navikų susidarymą bei dauginimąsi. Juose gausu ir laisvuosius radikalus naikinančio vitamino C. Tyrimai patvirtina, kad brokolių valgymas gali apsaugoti nuo širdies sutrikimų.

Kopūstai turi medžiagų, pasižyminčių priešvėžiniu poveikiu. Ypač naudingi briuseliniai ir brokoliniai kopūstai. Danijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Suomijoje atliktais nepriklausomais tyrimais nustatyta, kad ir nedidelės brokolinių kopūstų porcijos, pavyzdžiui, 100 g per dieną, pakanka norint sumažinti plaučių ir prostatos vėžio riziką. O briuseliniai kopūstai sveikatai naudingi dėl juose esančio didelio kiekio kalcio, natrio, fosforo ir geležies.
 
Pomidorai sumažina piktybinių krūties, plaučių, skrandžio, prostatos, storosios žarnos auglių riziką. Pasak mokslininkų, gydomoji jų galia slypi karotinoide likopene. Atlikti tyrimai patvirtino, kad žarnyno vėžio rizika gali sumažėti net 30–40 %, jei kasdien bus valgoma pomidorų. Specialistai šias daržoves rekomenduoja valgyti ne tik šviežias: likopenas nepraranda savo savybių ir termiškai apdorotuose (virtuose, keptuose, troškintuose, jų sultyse, natūraliuose padažuose) pomidoruose.
 
Svogūnai ir česnakai taip pat įvardijami kaip produktai, padedantys kovoti su vėžiu. Itin veiksminga česnakų terapija nuo žarnyno vėžio.
 
Mėlynės ir avietės. Mėlynės mėgstamos ir vertinamos nuo seniausių laikų. Jose gausu antioksidantų ir medžiagų, kurios stiprina regėjimą ir saugo nuo akių ligų. Mėlynėse, kaip ir avietėse, gausu elaginės rūgšties, stabdančios auglių susidarymą.
 
Graikiniai riešutai. Remiantis atliktais tyrimais, graikiniai riešutai padeda kovoti su prostatos vėžiu, daro teigiamą įtaką kraujagyslių sistemai ir širdžiai, vyrų sveikatai. Pasak mokslininkų, šie riešutai net du kartus sumažina krūties vėžio riziką. Moterims rekomenduojama kasdien suvalgyti po 50–55 g graikinių riešutų.
 
Kartusis šokoladas. Geras antioksidantų, kurie apsaugo sveikas ląsteles ir stabdo vėžinių vystymąsi, šaltinis. Tam įtakos turi šokolado gamybai naudojamos kokybiškos kakavos pupelės. Todėl geriausia skanauti tokį, į kurio sudėtį įeina ne mažiau  kaip 65 % kakavos. Rekomenduojama karčiojo šokolado dienos dozė – 30–40 gramų.
 
Ankštinės daržovės. Jos turi daug fitoestrogenų, kurie apsaugo nuo krūties ir plaučių vėžio, taip pat ląstelienos, gerinančios virškinamojo trakto darbą. Atlikti tyrimai parodė, kad reguliarus ankštinių daržovių valgymas mažina žarnyno vėžio riziką.
 
Karis. Įrodyta, kad vienas puikiausių ir kvapniausių indiškos virtuvės prieskonių karis stabdo vėžinių ląstelių dalijimąsi. Toks efektas pasiekiamas dėl jame esančio kurkumino, kuris ir pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Ateityje ir toliau planuojama išsamiau tirti kario įtaką vėžiui.
 
Alyvuogių aliejus. Pastebėta, kad moterys, kurių kraujyje daug vitamino E, kurio ypač gausu kokybiškame alyvuogių aliejuje, rečiau serga krūties vėžiu.
 
Dar keli svarbūs ir naudingi mitybos patarimai, norintiems išvengti vėžio:

 

  • Nepersivalgykite. Valgykite tuomet, kai pajaučiate alkį. Dažniau pasninkaukite.
  • Nevalgykite, jeigu blogai jaučiatės ar esate stipriai pervargę.
  • Sumažinkite suvartojamų riebalų kiekį.
  • Daugiau valgykite šviežių daržovių ir vaisių, rupios duonos, javainių su grūdais, riešutų, įvairių jūros gėrybių ir žalumynų.
  • Mažiau vartokite keptos mėsos, paukštienos, žuvies, dešros, rūkytų, konservuotų, sūdytų ir marinuotų produktų.
  • Nevartokite kelis kartus kaitintų riebalų, ant atviros ugnies keptos ar apanglėjusios mėsos, rūkytos mėsos produktų.
  • Išmeskite apipelijusią duoną, kruopas, uogienes. Juose susidaro itin toksiškų medžiagų — aflatoksinų.
  • Ribokite stiprių alkoholinių gėrimų vartojimą.
  • Pasistenkite nesuvalgytą maistą kuo greičiau sudėti į šaldytuvą, nes sriuboje, mėsoje, virtose bulvėse kaupiasi kancerogeniniai nitrozaminai.
  • Neruoškite žiemai žalumynų, sumaišytų su druska. Ilgai laikant tokius prieskonius, juose susidaro nitrozaminų.
  • Nevartokite labai karštų gėrimų ir maisto. Jie nudegina burnos gleivinę bei virškinimo organus, todėl padidėja rizika susirgti šių organų vėžiu.
  • Salotoms naudokite nerafinuotus šalto spaudimo augalinius aliejus, ypač alyvuogių ir linų.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Danguole
2018-07-23 14:52
Prie maisto saraso dar prideciau selena, tik kadangi seleno su maistu neiseina daug gauti, tai renkuosi organinio seleno papilda.