Daugelis lietuvių neįsivaizduoja savo šventinio stalo be majonezu pagardintų patiekalų. Vis tik mitybos specialistai šiuo produktu siūlo nepiktnaudžiauti, o renkantis – atidžiau atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis.
Tradicinio majonezo paslaptis – vos keli ingredientai
Majonezo padažo pirmtakais laikomi kulinariniais opusais garsėjantys prancūzai. Teigiama, jog šie padažą išrado dar 18 amžiuje. Tiesa, tada jis buvo gaminamas tik iš kiaušinių trynių, alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Šiandien parduotuvių lentynose puikuojasi daugybė majonezo rūšių, išsiskiriančių ne tik savo komponentų gausa, bet ir gamintojais ar kainomis.
Pasak restoranų šefės ir sveikos gyvensenos propaguotojos Aidos Matulevičiūtės, kuo mažiau sudedamųjų dalių turi majonezas, tuo jis sveikesnis. „Pagrindą turi sudaryti kiaušiniai, aliejus, garstyčios ir prieskoniai. Jei skaitant produkto etiketę matote daug nepažįstamų sudedamųjų dalių, turėkite omenyje, kad tai nebus tik majonezas“.
Klasikinis majonezas paprastai būna gan riebus – tai lemia jame esantis riebalų, t. y. augalinio aliejaus, kiekis arba pridėtiniai tirštikliai. Jei mėgstate liesesnį majonezą, jo konsistencija turėtų gerokai skirtis, tačiau šiuolaikinės technologijos ir gamintojų pastangos net ir itin liesus padažus paverčia gan tirštais. Vartotojai gaminio sudėtyje turi rasti visus jam pagaminti naudotus ingredientus bei priedus.
Rinkitės sveikesnę alternatyvą
Pasigaminti majonezą namuose yra išties paprasta. Toks pasirinkimas bus kur kas sveikesnis, be to, skonį ar net spalvą galėsite pasirinkti patys. Jei norite klasikinio padažo, pagrindui naudokite šviežius kiaušinius. Alternatyviems majonezo pakaitalams puikiai tinka avinžirnių nuopilas ar nuoviras, avokadai, saulėgrąžos ar riešutai.
Ryškesnio skonio naminio majonezo padažams visuomet suteiks kelios skiltelės česnako, pasirinktos žolelės, citrina, geras alyvuogių aliejus, japoninių krienų pasta, čipotlės čili pipirai ar jų esencija.
Naminį majonezą skanauti galima ramia sąžine, nors kaip ir visur būtinas saikas ir sveika nuovoka. Padažas turi pagardinti, bet neužgožti patiekalo!
Naminis avokadų majonezas
Reikės:
- 2 nedidelių prinokusių avokadų;
- 1 skiltelės česnako;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1/2 citrinos sulčių;
- druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.
Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros kaip ir tradicinis majonezas, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja.