Kas per daug, tas nesveika – tai universali tiesa, kurią pritaikyti savo gyvenime gali kiekvienas. Ir vis dėlto mes norime gyventi sveikiau, kokybiškiau, tad pradedame atidžiau rinktis tai, ką valgome. Pastangos sveikintinos, tačiau perlenkti lazdos nereikia – juk kartais mūsų iš nuogirdų perimtos žinios prasilenkia su tikrove.
Pienas, kurio galiojimo laikas ilgas, yra nesveikas – į jį dedama labai stiprių konservantų. O ar skaitėte, kas parašyta ant pakuotės? Iš tiesų visa esmė glūdi apdorojimo technologijoje: pienas labai greitai (galima sakyti, per porą sekundžių) įkaitinamas iki 135 laipsnių, ir taip pat greitai atšaldomas. Blogosios bakterijos šio proceso metu žūva, o vitaminai išlieka. Taip apdorotas pienas nepraimtas išlieka tinkamas naudoti 120 dienų, o pažeidus pakuotę ir laikant šaldytuve sugenda per 4 dienas.
Norint sunaikinti ligų sukėlėjus, vandenį užtenka užvirinti. Ir tai nėra tiesa. Virinimas visų bakterijų nesunaikina, o ką jau bekalbėti apie sunkiuosius metalus, pesticidus, nitratus ir pan. Po virinimo ant arbatinuko sienelių taip pat lieka mums labai naudingos kalcio ir magnio druskos.
Konservai – itin nesveikas maistas. Ar tikrai? Apie mėsos konservus taip gal ir galima pasakyti, tačiau apie žuvies – nelabai. Po terminio apdorojimo netgi stambios žuvų ašakos tampa minkštos ir valgomos, o tai – gana neblogas kalcio šaltinis.
Po valgio pusvalandį negalima plaukioti. Šis mitas gimė beveik prieš pusę amžiaus, kai Amerikos Raudonasis Kryžius paskelbė, kad tam bepročiui, kuris išdrįs panerti į baseiną po valgio, gresia skrandžio spazmai ir netgi mirtis. Vis dėlto 1961 metais ši teorija buvo sukritikuota, o šiandien daugelis sportininkų be mažiausio diskomforto įveikia dideles distancijas iš karto po valgio.
Grybų nuodus galima pašalinti pavirus keletą valandų. Tai mitas. Daugumos grybų nuodai temperatūrai būna atsparūs.
Apsinuodijus grybais gelbsti alkoholis. Ir tai nėra tiesa. Alkoholis tik pablogina situaciją.
Žmonėms, kurių plaukai linkę riebaluotis, negalima piktnaudžiauti riebiu maistu. Piktnaudžiauti nederėtų ir tiems, kurių plaukai normalūs arba sausi. Tiesa ta, kad net jeigu išgersite litrą alyvuogių aliejaus, plaukų struktūros tai nepakeis.
Termiškai neapdoroti produktai geriau nei virti. Negalima vienareikšmiškai tvirtinti, kad tai yra tiesa. Pavyzdžiui, baklažanų ir šparaginių pupelių žalių geriau nevalgyti – juose yra nuodingų medžiagų, kurios neutralizuojamos tik po terminio apdorojimo. Taip pat reikia pridurti, kad neapdorotus produktus mūsų organizmas įsisavina toli gražu ne visada.
Salotos – jūsų gražios figūros garantas. Salotų lapai išties nekaloringi, tačiau pripažinkime: vienų jų nevalgome. Paprastai vartojame ir įvairius padažus, kuriuose daug riebalų.
Jeigu maistas kvepia ir atrodo normaliai, jį galima valgyti. Dažniausiai taip ir yra, bet būna išimčių. Kai kurios bakterijų rūšys nepakeičia produkto išvaizdos, todėl jei tik kyla įtarimų, kad produktas nėra šviežias, geriau nerizikuokite.
Kefyras naudingas nuo pagirių, nes jame yra alkoholio. Spirito šiame produkte beveik nėra. Vienoje vidutinio dydžio prinokusioje kriaušėje jo bus tiek pat, kiek kibire kefyro.
Kava nėščiosioms kenkia. Įrodyta, kad kofeinas nedaro neigiamo poveikio vaisiaus vystymuisi ir nėra persileidimų priežastimi, tačiau būsimosioms mamytėms geriau atsisakyti bet kokių kofeino turinčių gėrimų.
Citrinos rūgščios dėl to, kad jose nėra cukraus, tačiau turi daug vitamino C. Kilograme citrinų cukraus ir vitamino C bus daugiau nei kilograme braškių (nors pastarosios ir atrodo saldesnės). Tačiau nusiminti nereikia – citrinos pasižymi daugybe kitų naudingų savybių (pavyzdžiui, antiseptiniu ir baktericidiniu poveikiu), ir todėl yra tokios nepakeičiamos kovojant su peršalimo ligomis, gripu, angina ir pan.
Morkos itin naudingos akims. Morkų nauda aiškinama tuo, kad jose yra beta-karotino, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A, būtinu akies tinklainei. Tačiau kepenyse beta-karotino atsargos didelės, ir jos nuolat pasipildo iš pačių įvairiausių produktų, tad baimintis, kad akys nusilps vien dėl to, kad nevalgote morkų, tikrai nereikia.
Labiausiai paplitę mitai apie maistą
» Rašyti komentarą