Geležis mūsų organizmui yra gyvybiškai svarbi: jeigu jos trūksta, mus apima mieguistumas, nuovargis, jaučiamės suglebę. Būtent geležis padeda pernešti deguonį į mūsų organizmo ląsteles. Atlikus kraujo tyrimus, nesunku nustatyti jos lygį, tačiau jeigu keliauti į polikliniką neturite laiko ir noro, galite pasitikrinti ir namuose: pakelkite ranką ir lėtai skaičiuokite iki 15. Jeigu jos netempia žemyn, vadinasi, hemoglobino lygis yra normalus. Jeigu gi jis per žemas, gydytojai gali išrašyti geležies preparatų, tačiau tiesa ta, juos organizmas įsisavina labai sunkiai.
Norintiems pakelti hemoglobino lygį natūraliomis priemonėmis rekomenduojama valgyti tokius produktus:
- Balti grybai. Geležies juose yra daugiausia. Savaime suprantama, būtų geriausia, jeigu turėtumėte galimybę patys jų pasirinkti. Pastaba: grybų reikėtų vengti vaikams ir garbaus amžiaus žmonėms.
- Grikiai. Tai gana populiarus ir tikrai įperkamas produktas. Tokioje košėje išliks daugiau naudingųjų medžiagų, jeigu kruopas ne virsite, o užpilsite karštu vandeniu į termosą ir palaikysite keletą valandų. Tai labai patogu: vakare galima užsipilti, o ryte – valgyti jau paruoštus grikius.
- Plautės – taip pat neblogas pasirinkimas. Jeigu šių vaistažolių dėsite į arbatas, jau po 10 dienų pakils ir hemoglobino lygis, ir nuotaika.
- Kartusis šokoladas (ne mažiau kaip 75 %). Patinka ne visiems, tačiau taip pat gali šiek tiek pataisyti padėtį.
- Jautienos kepenys. Svarbiausia jas skaniai paruošti. Jeigu patroškinsite jas su grietine ir svogūnais, išeis labai skanus ir naudingas patiekalas.
- Skanus mišinys. Sumaišykite lygiomis dalimis maltus graikinius riešutus, džiovintus abrikosus ir slyvas, imbierą, truputį medaus ir citrinos pagal skonį. Tai jūsų organizmą aprūpins ne tik geležimi, bet ir daugybe vitaminų bei mikroelementų. Vartojant šį mišinį žiemą ir pavasarį, galima išvengti avitaminozės. Šis saldus gardėsis ypač patiks vaikams.
Jeigu įtrauksite šių produktų į savo racioną, dėl hemoglobino lygio problemų nekils. Skanaus!
2013-08-12 15:15