Naudingiausi produktai smegenims

Smegenys sudaro tik 2% visos kūno masės, tačiau šio organo apetitas yra dešimt kartų didesnis nei visų kitų. Jos sunaudoja net 20% per dieną visų gaunamų kalorijų! Jei norite užtikrinti nepriekaištingą jų veiklą, turite daugiau dėmesio skirti tam, ką valgote. Kokių produktų reikėtų įtraukti į savo valgiaraštį?
 
Šokoladas
 
Jau actekų laikais šokoladas buvo laikomas vaistu. Vėliau kakavos cheminė analizė pateikė nemažai siurprizų: kakava suteikia tonizuojančių bei stimuliuojančių savybių, be to, joje gausu magnio (330 mg/100 g) ir vadinamojo laimės hormono seratonino (tai paaiškina, kodėl šokolado mėgėjai rečiau serga depresija, lengviau įveikia stresą). Ir tai dar ne viskas! Dar yra antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir taip apsaugo smegenis. Žinoma, svarbu ir saikas. Jei nemėgstate šokolado, rinkitės arbatą (joje taip pat gausu antioksidantų) arba silpną kavą (dėl jos kofeino bei stimuliuojančių medžiagų).
 
Graikiniai riešutai
 
Graikiniai riešutai nuo seno liaupsinami dėl ypatingos savo sudėties. Rytų išminčiai teigia, kad, norint pašalinti nervinę įtampą ir stresą, kasdien reikėtų suvalgyti bent po kelis šių riešutų branduolius. Tačiau svarbiausia, kad graikiniuose riešutuose gausu geležies, kobalto, cinko, riebiųjų rūgščių (omega 3), B grupės vitaminų. Mūsų organizmui labai naudingas ir graikinių riešutų aliejus, kuriuo galima gardinti salotas ar bet kokius kitus patiekalus arba gerti vieną. Graikiniai riešutai ne tik stiprina smegenų veiklą, kraujagysles, bet ir padeda išsaugoti gerą atmintį.  
 
Riebi žuvis
 
Daugiau nei 50% smegenų masės susideda iš lipidų, o daugiau nei 70% jų yra riebiosios rūgštys, priklausančios omega 3 rūgščių šeimai. Šios medžiagos dalyvauja smegenų ląstelių veikloje bei statyboje ir veikia membranų pralaidumą. Jos taip pat skatina neuronų veiklą. Omega 3 rūgščių trūkumas gali sukelti smegenų veiklos pakitimų bei atminties sutrikimų. Žuvys yra tikra omega 3 rūgščių „bomba“.
 
Augaliniai aliejai  
 
Graikinių riešutų, sezamų sėklų, saulėgrąžų, kukurūzų, dygminų aliejai labai naudingi mūsų organizmui ir imuninei sistemai. Jie turtingi nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios puikiai veikia kognityvines funkcijas, smegenų veiklą, suteikia jėgų ir gyvybingumo. Svarbiausia rinktis itin geros kokybės, šalto spaudimo, kad būtų išsaugotos visos naudingosios medžiagos.  

Ankštinės kultūros
 
Smegenų darbui itin reikalingas cukrus. Per valandą jos sunaudoja 5 g cukraus, bet nesugeba jo kaupti. Taigi smegenys juo turi būti reguliariai aprūpinamos per kraują. Buvo įrodyta, kad smegenų veikla priklauso nuo gliukozės kiekio smegenyse. Tačiau nevalgykite per daug saldumynų, nes organizmas, reaguodamas į per didelį kiekį cukraus, jį gerokai sumažina. Dėl to atsiranda nuovargis ir koncentracijos sutrikimai. Ankštinės daržovės (lęšiai, žirniai, pupos...) yra naudingos ir turi tinkamą kiekį gliukozės, o tai padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir aprūpinti smegenis, nesukeliant hipoglikemijos. Jei jų nemėgstate, galite valgyti sausus pusryčius.
 
Špinatai ir kitos žaliosios daržovės
 
Visose lapinėse daržovėse yra vitamino B9, kuris dalyvauja nervinio audinio gemalo formavimosi metu bei kraujo ląstelių atsinaujinime. Jo trūkumas pasireiškia dėmesio ir atminties sutrikimais. Jei nemėgstate špinatų, rinkitės gūžines salotas, brokolius ir t.t.. Itin svarbus rozmarinas: jo kvapas stimuliuoja, padeda gerinti dėmesį ir kraujo apytaką smegenyse.
 
Kepenys
 
Smegenys sunaudoja apie 20% organizmui reikalingo deguonies. Organizmui reikia geležies, kad hemoglobinu galėtų tą deguonį pernešti. Kepenys – puikus geležies ir B grupės vitaminų šaltinis. Aštunto dešimtmečio viduryje buvo įrodyta, kad šios grupės vitaminai (ypač B9, B12, B1 ir B6) gerina smegenų veiklą. Jei nemėgstate kepenų, rinkitės jautienos kumpį.
 
Uogos
 
Visos valgomos uogos (juodieji serbentai, braškės, avietės, mėlynės, gervuogės...) turi labai daug vitamino C (palyginimui: juodieji serbentai jo turi dvigubai daugiau už kivius ir triskart daugiau už apelsinus) ir antioksidantų, suteikiančių joms spalvą. Apskritai, jos kovoja ne tik su laisvaisiais radikalais, kurie gali paveikti nervų ląsteles, o ypač smegenų, bet taip pat gerina kraujo apytaką kapiliaruose, todėl smegenys yra geriau aprūpinamos deguonimi. Jei nemėgstate šių uogų, tada rinkitės kivius arba česnakus.
 
Jūros gėrybės
 
Jūros gėrybėse bei vėžiagyviuose (austrėse, krevetėse...) yra vitamino B12 ir proteinų, oligo-elementų, gerinančių smegenų veiklą. Oligo-elementai kovoja su stresu ir praneša apie jo keliamus negalavimus. Kai kurie iš jų yra tikri „terapeutai“, kadangi prisideda prie nerimo, protinio nuovargio, bei nervingumo mažinimo. Jūros gėrybėse randama mangano, vario, ličio, jodo. Jei šių produktų nemėgstate, kaip alternatyvą galite rinktis duoną, jūros dumblius su joduota druska, grūdų daigus.
 
Avokadai  
 
Valgomojoje vaisiaus dalyje yra net 40% aliejaus, kurio didelę dalį sudaro jau minėtos nesočiosios riebalų rūgštys. Todėl, skanaudami avokado, kuris puikiai tinka ir dietinei mitybai, ne tik pamaitinsite smegenų ląsteles, bet dar ir paspartinsite informacijos įsisavinimą, apsaugosite organizmą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, depresijos, įtampos, sustiprinsite imuninę sistemą. Taip pat avokaduose gausu kalio (daugiau nei bananuose), natrio, fosforo, magnio, kalcio.
 
Kiaušiniai
 
Kiaušiniuose yra lecitino ir fosfolipidų (kurie įeina į smegenų ląstelių membranos sudėtį), proteinų (reikalingų pamaitinti protą) bei amino rūgščių (skirtų neuromediatorių gamybai). Tačiau jeigu nemėgstate kiaušinių, visada galite rinktis žuvį.
 
Bananai
 
Turi magnio, būtino nervinių impulsų perdavimui, taip pat vitamino B6. Šis vitaminas yra svarbus magnio patekimui ir jo naudojimui ląstelėse, o ypač amino rūgščių apykaitoje ir nervų sistemos veikloje, gaminant tam tikrus neuromediatorius, pavyzdžiui, seratoniną GABA (galinga amino rūgštis). Nemėgstantiems bananų rekomenduojama rinktis slyvas arba džiovintus vaisius.

» Rašyti komentarą