Produktai, kuriuos reikėtų valgyti kiekvieną dieną

Ką valgyti, jeigu norite išlikti sveiki? Dietologai rekomenduoja bent kartą per dieną vartoti kai kuriuos produktus, kad išliktumėte geros fizinės formos, nuotaikos ir sveikatos ne vienerius metus. Jų teigimu, subalansuota mityba gali ženkliai pagerinti gyvenimo kokybę ir apsisaugoti nuo kai kurių mirtinų ligų – širdies ir kraujagyslių problemų, vėžio ir pan. Štai keli produktai, kuriuos dietologai rekomenduoja valgyti kiekvieną dieną.
 
Kuri pasaulio virtuvė yra sveikiausia ir naudingiausia? Dietologai įsitikinę, kad tai – Viduržemio jūros, japonų ir prancūzų virtuvės kombinacija, turinti nedaug riebalų, tačiau pasižyminti dideliu maistinių medžiagų kiekiu.

Žalios daržovės. Kryžmažiedės daržovės (pavyzdžiui, Briuselio kopūstai ir brokoliai) bei špinatai aprūpina organizmą folio rūgštimi, kalciu ir kitomis medžiagomis, stiprinančiomis kaulus, gerinančiomis smegenų veiklą ir padedančiomis įveikti su amžiumi susijusias regėjimo problemas.

Uogos. Valgykite juoduosius serbentus, žemuoges, mėlynes, avietes ir gervuoges – visos šios uogos turi daug antioksidantų, lėtinančių organizmo senėjimo procesus ir užkertančių kelią daugelio ligų vystymuisi.

Valgykite pupas ir soją. Tai – puikus baltymų šaltinis, turintis mažai riebalų, bet daug ląstelienos, antioksidantų, vitaminų ir mineralinių medžiagų (pavyzdžiui, geležies ir kalcio). Moksliniai tyrimai rodo, kad sojos ir pupos efektyviai apsaugo nuo krūties ir prostatos vėžio.

Valgykite pilno grūdo produktus (pavyzdžiui, ryžius). Makaronų gaminiai ir duona turi daug ląstelienos, vitaminų ir mineralinių medžiagų, antioksidantų, padedančių apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio ir širdies bei kraujagyslių ligų.

Alyvuogių aliejus. Tai – labai svarbus daugelio dietų komponentas. Šis produktas turi daug antioksidantų, mononesočiųjų riebalų rūgščių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų ir senatvinės silpnaprotystės riziką.

Pomidorai. Turi daug antioksidanto likopeno, mažinančio prostatos, plaučių ir skrandžio vėžio, širdies ligų riziką. Geriausia juos valgyti apvirtus arba troškintus, nes juose, lyginant su šviežiais, likopeno koncentracija yra didesnė.

Riešutai (ypač – migdolai ir graikiniai). Turi daug naudingų riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir baltymų, padedančių užtikrinti gerą smegenų ir širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Taip pat šis produktas slopina organizme vykstančius uždegiminius procesus.

Žuvis. Riebi žuvis (pavyzdžiui, lašiša, sardinės, tunas, skumbrės) turi daug naudingųjų omega-3 riebalų rūgščių, kurios labai naudingos ir reikalingos mūsų organizmui (pavyzdžiui, slopina uždegiminius procesus).

Arbata (žalioji ir baltoji). Turi bene efektyviausių antioksidantų. Daugelis tyrimų rodo, kad žalioji ir baltoji arbata mažina širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir Alzheimerio ligos riziką.

 
 

» Rašyti komentarą