Maistas, kuris padės pagerinti virškinimą

@ Shutterstock

Virškinimo sistema suvartotus maisto produktus skaido į maistines medžiagas ir energiją, kurią naudoja organizmas. Kai kurie maisto produktai, tokie kaip daržovės ir jogurtas, gali padėti tinkamai virškinti maistą. Jeigu jaučiate tokius simptomus, kaip: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas, pykinimas arba rėmuo – vertėtų pakoreguoti mitybą. Taigi, ką valgyti? 

 

Maistas, padedantis tinkamai virškinti maistą 

 

Virškinimo procesas prasideda jau burnoje – kūnas perkelia suvalgytą maistą į virškinimo sistemą, kurioje jis suskaidomas į dar mažesnes dalis. Šiame procese gali padėti įvairus maisto produktai – kai kurie palengvina žarnyno darbą, kiti – skrandžio. 

 

Būtiniausias maistas virškinimo sistemai yra skaidulos. Jos išvalo tulžies perteklių, pagerina peristaltiką, valo organizmą bei mažina blogojo cholesterolio kiekį, be to, gerina žarnyno mikrofloros būklę. Kasdien rekomenduojama su maistu gauti 20 – 45 gramų skaidulų, kurių galite rasti šiuose maisto produktuose: šviežiuose vaisiuose bei daržovėse, chia sėklose, linų sėmenyse, taip pat įvairiose kruopose: avižų, grikių, sorų. Tačiau mitybos specialistai įspėja – jeigu žmogus nėra įpratęs dažnai valgyti ląstelienos, geriau pradėti tą daryti mažais žingsniais bei pradėti nuo lengviausiai virškinamų skaidulų: obuolių, avižų ir bananų. Be to, svarbu ne tik suvartotas reikiamas kiekis, bet ir per parą gauti skysčiai. 

 

Imbieras yra augalas, kuris padeda mažinti dujų kaupimąsi. Įlašinus kelis lašus imbiero į patiekalą – šis greičiau susivirškins ir naudingos medžiagos, esančios jame, bus įsisavintos. Taip pat smarkiai viduriuojant, imbieras gali padėti sumažinti viduriavimą – į šalto vandens stiklinę išspauskite vieną arbatinį imbiero sulčių šaukštelį. 

 

Nesotieji riebalai. Tai – skysti riebalai, aliejai. Jie būna dviejų rūšių: vienuose dominuoja polinesočiosios, kituose – mononesočios riebalų rūgštys. Pagrindinės polinesočios riebalų rūgštys yra – Omega-3 ir Omega-6, dar vadinamos esminėmis riebalų rūgštimis, kurių mūsų organizmas pats negamina, todėl svarbu jų gauti su maistu. Augaliniai aliejai, tokie kaip: alyvuogių, yra naudingas nesočiųjų riebalų šaltinis, padedantis organizmui pasisavinti vitaminus bei paskatinti greitesnį tuštinimąsi. 

 

Daržovės, valgomos kartu su oda. Daržovėse gausu ląstelienos, kuri padeda greičiau virškintis maistui ir lengviau tuštintis. Neretai daržovių apvalkaluose esantis skaidulų kiekis yra didesnis už daržovėje esantį kiekį. Mitybos specialistai rekomenduoja bulves, morkas, pupeles bei kitus ankštinius produktus ruošti kartu su lupenomis bei jų apvalkais. 

 

Švieži vaisiai, kurie yra ne tik praturtinti skaidulomis, tačiau taip pat savo sudėtyje turintys įvairių vitaminų bei mineralų, tokių kaip: Vitaminas C arba kalis, padedančių gerinti virškinimą. Maistingiausi vaisiai: obuoliai, apelsinai, bananai. 

 

Pilno grūdo produktai, kuriuos organizmas skaido itin lėtai, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Taigi, vietoj įprastų makaronų arba ryžių rinkitės pilno grūdo produktus. 

 

Jogurtas ir kefyras. Juose yra gausus kiekis probiotikų – gyvų mielių, kurios yra naudingos virškinimo sistemai. 

 

Kokių maisto produktų derėtų vengti? 

 

Per greitai valgant gali sutrikti virškinimas, kadangi skrandis nespėja skaidyti suvartoto maisto, be to, tam įtakos turi ir netinkami maisto produktai: 

 

· Dirbtiniai maisto saldikliai, pavyzdžiui: baltasis cukrus; 

· Alkoholiniai arba gazuoti gėrimai; 

· Rafinuoti angliavandeniai, pavyzdžiui: balta duona; 

· Pieniškas arba baltasis šokoladas; 

· Maisto produktai, turintys daug sočiųjų riebalų: sūris arba grietinėlė; 

· Kava arba kiti gėrimai, turintys didelį kiekį kofeino; 

· Aštrus maistas; 

· Riebus maistas, pavyzdžiui: pica; 

 

Be to, kai kurie įpročiai taip pat skatina virškinimo sutrikimus, pavyzdžiui: 

 

- Gulėjimas iškart po valgio. Vietoj to reikėtų rinktis 15 minučių vaikščiojimą gryname ore arba kitą, lengvą fizinę veiklą. 

 

- Per didelė patiekalo porcija. Taip yra todėl, kad vienu metu suvartojus per didelę dozę maisto produktų, organizmui tenka dirbti „viršvalandžius“, todėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti kas kelias valandas ir rinktis mažesnius kiekius; 

 

Jeigu pakoregavus mitybą ir įtraukus į ją daugiau daržovių bei kitų maisto produktų, turinčių didelį kiekį skaidulų, virškinimo problemų simptomai nesumažėja, derėtų kreiptis į šeimos daktarą bei atlikti tolimesnius tyrimus, kadangi tokiu atveju galimos tokios ligos kaip dirgliosios žarnos simptomas, kuris sutrikdo virškinimo darbą.

» Rašyti komentarą