Rūgštynės – vaistas, ne vien atminčiai gerinti

@ Shutterstock

Rūgštynės – nuo seno naudojamos kulinarijoje: sriubose, salotose, daržovių patiekaluose ir net arbatoms gaminti, ne tik gardžios, bet ir naudingos sveikatai. Tai – nekaloringas žalumynas, kuriame gausu žmogui būtiniausių maistinių medžiagų ir vitaminų. Rūgštynės gali: pagerinti atmintį, regėjimą, sulėtinti senėjimo procesus organizme, stiprinti imuninę sistemą, ir tuo jų privalumai dar tik prasideda.

 

Susipažinkite, kuo dar gali būti naudingos rūgštynės:

 

  1. Gerina virškinimą. Jose gausu skaidulų, todėl rūgštynės palengvina virškinamojo trakto ligas: vidurių užkietėjimą, viduriavimą, pilvo pūtimą ir spazmus. Tirpios maistinės skaidulos taip pat gali padėti sumažinti bendrą cholesterolio kiekį organizme, dėl to sumažėja rizika sirgti ateroskleroze, tikimybė patirti širdies priepuolį ir insultą.

     

  2. Gali padėti reguliuoti kraujospūdį. Rūgštynėse yra nemažai kalio (viename puodelyje net 15 proc. rekomenduojamos paros normos), kuris yra būtinas mineralas žmogui. Kalis praplečia kraujagysles, todėl jis padeda palaikyti skysčių pusiausvyrą visame kūne. Gaunant pakankamai kalio, sumažėja širdies ir kraujagyslių veiklos sutrikimų.

     

  3. Gerina regėjimą. Rūgštynėse yra nemažai vitamino A, kuris yra glaudžiai susijęs su regos gerinimu, geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos prevencija. Beta-karotenas, kuris yra vitamino A pirmtakas, veikia kaip antioksidantas, o kartu su kitais svarbiais antioksidantų junginiais organizme, jis gali labai pagerinti akių sveikatą, ypač naktinį matymą, ir užkirsti kelią su amžiumi susijusiomis akių ligomis.

     

  4. Užkerta kelią mažakraujystei. Didelis geležies kiekis rūgštynėse gali padidinti raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir užkirsti kelią anemijai, kylančiai dėl geležies stokos. Geležis yra būtina, kad raudonieji kraujo kūneliai perneštų deguonį iš plaučių į likusį kūną. Padidėjusi deguonies cirkuliacija visame kūne – gyvybiškai svarbiuose organuose, skatina plaukų augimą, suteikia energijos ir pagreitina žaizdų gijimo procesus.

     

  5. Stiprina imuninę sistemą. Rūgštynėse yra įspūdingas vitamino C kiekis – viename puodelyje rūgštynių yra 106 proc. rekomenduojamos paros normos šio vitamino. Vitaminas C, taip pat žinomas kaip askorbo rūgštis, būtinas sklandžiam organizmo darbui, kad šis apsisaugotų nuo patogenų ir aplinkos sukeliamo oksidacinio streso, stiprina imuninės sistemos atsaką.

     

  6. Gerina odos būklę. Rūgštynės lapai padeda sumažinti odos ir nagų grybelį, palengvina odos niežėjimą, drėkina ją. Susmulkinus šviežius rūgštynių lapus, ištrauktą skystį galima lokaliai tepti pažeistoje vietoje, siekiant sumažinti bėrimus ir dirginimą.

     

  7. Padeda išvengti širdies ligų. Nustatyta, kad rūgštynėse esantys junginiai, gali padėti sumažinti oksidacinio streso daromą žalą, apsaugo širdies ir kraujagyslių sistemą, mažina riziką sirgti lėtinėmis širdies ligomis.

» Rašyti komentarą