Ši mėsa – aukso gysla organizmui: apsaugo nuo lėtinių ligų

Tokiose šalyse kaip Lenkija, Vengrija ir Rumunija kalakutiena dažnai naudojama šventinių patiekalų gamybai, ypač per Kalėdas ir Velykas. Nors tarp lietuvių ši paukštienos rūšis mažiau populiari, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės manymu, jos neturėtume visai išbraukti iš savo raciono, ypač, jei norime pasotinti organizmą baltymais. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, jog šią mėsą kiekvienas gali gardžiai bei pigiai paruošti ir taip savo virtuvėje prisijaukinti daugiau kalakutienos patiekalų. Tad kovo 9-ąją, Tarptautinę mėsos kukulių dieną, išmėginkite neįprastą, tačiau gardų tailandietiškų kalakutienos kukulių su citrinžolėmis ir kokosų pienu receptą.

 

Prisotinkite organizmą svarbiausiomis medžiagomis

 

Lietuvių virtuvėse įprastai garuoja vištienos patiekalai, tačiau ir kita paukštienos rūšis – kalakutiena – neturėtų prarasti savo vietos sveikatai palankioje mityboje, įsitikinusi gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Ji teigia, jog kalakutiena – taip pat maistinga mėsa, pasižyminti baltymų, vitaminų bei mineralų gausa.

 

„Liesos kalakutienos dalys, ypač – krūtinėlė, yra aukštos kokybės baltymų šaltinis. Ši medžiaga tiesiog būtina palaikyti, atkurti ir augti raumenims. Be to, baltymai itin svarbūs imuninės sistemos veiklai, sveikai odai, plaukų bei nagų būklei palaikyti. Kalakutiena – išties baltyminga mėsa, mat vos 100 g šios mėsos savyje turi apie 29 g baltymų, todėl kalakutiena yra išties puikus pasirinkimas siekiantiems patenkinti kasdienį baltymų poreikį“, – sako dr. E. Gavelienė.

 

Gydytoja dietologė priduria, jog kalakutienoje gausu B grupės vitaminų: B6, niacino ir riboflavino. Šie vitaminai būtini įvairiems medžiagų apykaitos procesams: energijos gamybai ir raudonųjų kraujo kūnelių sintezei. Be to, kalakutienoje yra svarbių mineralų, pavyzdžiui, fosforo, kalio ir cinko, kurie prisideda prie kaulų sveikatos, elektrolitų pusiausvyros, taip pat – imuninės sistemos veiklos.

 

Sumažinkite lėtinių ligų riziką

 

Gydytoja dietologė pažymi, kad kalakutienoje esantis selenas – tai stiprus antioksidantas, apsaugantis organizmo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, jis lemia ir mažesnę lėtinių ligų riziką bei gali prisidėti prie bendros sveikatos gerovės.

 

„Taip pat kalakutienoje yra palyginti gana nedaug sočiųjų riebalų, ypač jei yra pasirenkamos liesos jos dalys, kaip krūtinėlė. Dėl šios priežasties ši mėsa yra širdžiai naudingas baltymų šaltinis, nes mažėjantis sočiųjų riebalų vartojimas yra susijęs su geresne širdies ir kraujagyslių sveikata. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kalakutiena – maistingas produktas, tad būtina atsižvelgti į jos paruošimo būdą, pavyzdžiui, kepant kalakutieną be per daug pridėtinių riebalų galima išsaugoti jos maistingumą“, – perspėja dr. E. Gavelienė ir priduria, kad taip pat reikėtų vengti pernelyg didelio kiekio kaloringų padažų naudojimo, o kartu su kalakutiena valgant įvairias spalvingas daržoves dar labiau pagerėja patiekalo maistinė vertė, nes jis aprūpinamas papildomais vitaminais, mineralais ir antioksidantais.

 

Kalakutienos patiekalų įvairovė

 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad yra keletas sveikų, skanių ir pigiųkalakutienos paruošimo būdų: vienas iš populiariausių – tai kepti kalakutienos krūtinėlę su įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais.

 

„Tam, kad kalakutienos krūtinėlė įgautų stipresnį skonį, pagardinkite ją česnakų, čiobrelių, rozmarinų ir paprikų mišiniu ir tada kepkite orkaitėje, kol ji bus sultinga ir minkšta. Kepant išryškėja natūralūs kalakutienos skoniai, o pati mėsa išlieka drėgna ir sultinga, be perteklinio aliejaus ar riebalų. Kitas skanus ir sveikas kalakutienos paruošimo būdas, tai kepti kalakutienos kotletus arba iešmelius ant grotelių ar kepsninėje. Marinuokite kalakutą citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus ir žolelių, pavyzdžiui, raudonėlio ir petražolių, mišinyje, kad išgautumėte Viduržemio jūros regiono virtuvės skonį. Toks kalakutienos paruošimo būdas ne tik suteikia dūmo skonio, bet ir padeda išlaikyti natūralias mėsos sultis“, – rekomenduoja ekspertė.

 

Išlaikykite kalakutieną šviežią

 

O. Suchočeva pabrėžia, kad įsigijus pigiau didesnį kiekį žalios kalakutienos būtina laikyti ją šaldytuve žemesnėje nei 4°C temperatūroje, kad sulėtėtų bakterijų dauginimasis ir būtų išsaugota jos kokybė. „Žalią kalakutieną laikykite originalioje pakuotėje arba perkelkite ją į negilų, sandarų indą, kad sultys neišsilietų ir neužterštų kitų šaldytuve esančių maisto produktų“, – aiškina ekspertė.

 

Jei neketinate mėsos sunaudoti per kelias dienas, apsvarstykite galimybę ją užšaldyti – taip pratęsite jos galiojimo laikąir sutaupysite: „Sandariai suvyniokite kalakutieną į plastikinę plėvelę arba aliuminio foliją, kad ji išsaugotų drėgmę. Taip pat galite naudoti hermetiškus šaldymo maišelius arba specialiai maisto produktams užšaldyti skirtus indus. O paruoštą naudoti šaldytą kalakutieną atšildykite šaldytuve per naktį arba po šaltu tekančiu vandeniu, tačiau niekada – kambario temperatūroje, kad nesidaugintų kenksmingos bakterijos.“

 

Ji priduria, kad pigiau įsigyti kalakutienos ir sutaupyti padės akcijų stebėjimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

 

Leiskite Tailando virtuvės aromatams pažadinti jūsų gomurį: kąsnis kalakutienos kukulių su citrinžolėmis ir kokosų pienu sukurs tikrą skonių fejerverką.

 

RECEPTAS

 

Tailandietiški kalakutienos kukuliai su citrinžolėmis ir kokosų pienu

 

Kukuliams reikės:

 

  • 1 vnt. svogūnėlio „Shallot“;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • 1 vnt. česnako;
  • 700 g kalakutienos krūtinėlės faršo;
  • 1 vnt. imbiero šaknies;
  • 1 v. š. sojos padažo;
  • 2 v. š. žuvies padažo;
  • 1.5 a. š. aitriųjų paprikų padažo „Sambal Oelek“;
  • 50 g džiūvėsėlių „Panko“;
  • 20 g kalendrų lapelių.

 

Padažui reikės:

 

  • 0.5 a. š. kardamono;
  • 0.5 a. š. cinamono;
  • 1 a. š. ciberžolės;
  • 1 vnt. imbiero šaknies;
  • 2 vnt. citrinžolių lazdelių;
  • 400 ml kokosų gėrimo;
  • 0.5 vnt. žaliosios citrinos;
  • 60 g kalendros;
  • 2 v. š. aliejaus;
  • Pagal skonį druskos ir pipirų.

 

Gaminimo eiga:

 

  1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite pjaustytus svogūnėlius, kol suminkštės.
  2. Sumeskite kapotą česnaką (2 skilteles). Pakepkite dar 1 min. ir atsidėkite.
  3. Į gilų dubenį sumeskite kalakutieną, smulkiai tarkuotą imbierą (1 cm šaknį), sojų ir žuvies padažus, aitriųjų paprikų pastą, džiūvėsėlius, kapotas kalendras, anksčiau apkeptus svogūnėlius ir išmaišykite.
  4. Dabar formuokite kukulius (išeis ~ 18–20 vnt.).
  5. Imkite visą v. š. gautos masės ir vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite rutuliukus. Juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kiškite į šaldytuvą ~ 1 val. (kad geriau susigertų skoniai ir rutuliukai būtų standesni).
  6. Kol kukuliai šaldytuve, galite paruošti padažą.
  7. Citrinžoles supjaustykite arba sugrūskite su prieskonių grūstuve. Kalendras sukapokite. Imbiero šaknį (1 cm) sutarkuokite. Į gilesnį dubenį supilkite visus padažo ingredientus (išskyrus druską ir citrinos sultis) ir išmaišykite.
  8. Gilioje keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje kepkite kukulius, kol paruduos iš visų pusių.
  9. Lėtai supilkite padažą prie kukulių ir virkite ant vidutinės kaitros 10–12 min. Pabaigoje pagardinkite druska ir žaliosios citrinos sultimis.
  10. Kukuliukus sudėkite į lėkštes ir užpilkite padažu.
  11. Papuoškite citrinos skiltelėmis ir stambiai kapotomis kalendromis.

 

Patarimas. Patiekite su ryžiais.

 

Skanaus!

» Rašyti komentarą