Įsivaizduokite šaltąjį metų laiką, kurio metu nesergate jokiomis peršalimo ligomis. Skamba neįtikėtinai, tiesa? Tačiau stipri mūsų imuninė sistema, atliekanti apsaugos funkciją, prie tokios utopijos gali priartinti. Vienas iš labiausiai imuninės sistemos veiklą reguliuojančių antioksidantų yra resveratrolis, apie kurį taip pat pasakojome ir sekmadieninėje laidoje „Sveikata.lt“.
Imuninės sistemos veikla
Iš tiesų apie kai kurias ligas ar svetimkūnių pažeistą gynybinę sieną mes ne visada žinome. Prieš pajuntant peršalimo simptomus, pirmoji į kovą stoja mūsų imuninė sistema. Mikroorganizmams patekus į kūną, čia tuoj pat yra sukviečiamos ląstelės, kovojančios su „priešais“ ir juos naikinančios. Tačiau imunitetui nusilpus, prasideda uždegiminis procesas, kurio simptomai, nors ir saugo mūsų organizmą, bet yra tikrai varginantys ir trukdo užsiimti kasdienine veikla – nuo darbo iki laisvalaikio.
Medžiagos pagalbininkės
Medžiagų, turinčių imunitetą stiprinančio potencialo yra nemažai: vitaminai D, C, A, E, selenas, taip pat tokios medžiagos kaip kurkuminas, ežiuolė, saldymedis, medicininiai grybai. Tačiau turime ir ypatingą medžiagą – resveratrolį. Jis yra randamas net 70 skirtingų augalų rūšių, o daugiausiai – japoninėje plačialapėje rūgtyje. Su resveratroliu yra atlikta daug tyrimų. Daugiau nei 244 klinikiniai tyrimai įrodė šio antioksidanto priešuždegiminį, antimikrobinį, imunitetą moduliuojantį poveikį, o Europos maisto saugos tarnyba pripažino, kad jis turi stiprias antioksidacines savybes, kurias galime panaudoti ne tik stiprindami imunitetą, bet ir saugodami ląsteles nuo senėjimo.
Imuninė sistema – naikina organizmą?
LSMU medicinos akademijos Farmacijos fakulteto Farmakognozijos katedros profesorė Nijolė Savickienė teigia, kad jau prieš septynerius metus buvo nustatytas teigiamas resveratrolio poveikis. Be to, nustatyta, kad resveratrolis gali įveikti vieną iš koronaviruso šeimos atstovų – artimųjų rytų koronavirusą. Antioksidantas ne tik specifiškai veikia priešvirusiniu aspektu, bet taip pat ir mažina šios viruso atmainos intensyvumą. Resveratrolis stabilizuoja ir balansuoja imuninę sistemą - tai itin svarbi funkcija. „Imuninė sistema yra labai svarbi apsauginė sistema, kuri gali atlikti savo funkciją, bet taip pat įaudrintas vieno ar kito sukėlėjo, tiek bakterinio, tiek virusinio, imunitetas gali tapti „pasiutusiu žvėrimi“ ir suardyti mus pačius, pažeisti audinius, plaučius ir kitus organus.“ - teigia prof. N. Savickienė. Dėl šios priežasties, resveratrolis yra itin naudingas, nes jis palaiko imuninės sistemos balansą, nuramina imunitetą bei palaiko jo budrumą. Ši medžiaga tampa savotišku saugikliu, kurį naudinga vartoti ir profilaktiškai ar prevenciškai, kad visa mūsų integruota struktūra būtų stabilesnė, tvirtesnė, imunitetas ramesnis, bet ir atliekantis savo apsaugos vaidmenį.
Įvairus poveikis
Vienas iš įdomių resveratrolio naudojimo aspektų yra tas, kad skirtingos dozės gali labai skirtingai paveikti organizmą. Esant mažai koncentracijai, resveratrolis aktyvina imuninės sistemos veiklą. Tai reiškia, kad pradedamas skatinti gynybinių ląstelių dauginimąsis ir tuo pačiu mažinamas uždegimas. Jeigu koncentracija yra didesnė, ji paskatina pakitusias arba pažeistas ląsteles susinaikinti: tai yra vienas iš priešvėžinės gynybos būdų.
Resveratrolio šaltiniai
Vaistininkai primena, kad antioksidantų vartojimas yra svarbus tuomet, kai susilpnėja imunitetas, t.y. kai pradedate sirgti 4-5 kartus per metus ir daugiau nei 2 kartus per metus tenka vartoti antibiotikus. Iš visų antioksidantų, išskiriamas resveratrolis už visiems gerai žinomą vitaminą C yra stipresnis net 20 kartų. Pati efektyviausia forma yra trans-resveratrolis, todėl prieš renkantis šį antioksidantą pataria įdėmiai perskaityti pakuotes ir ieškoti būtent “trans” formos.
Resveratrolio taip pat gausu yra ir tam tikrame maiste, todėl pateikiame produktų, kurie yra resveratrolio šaltiniai, sąrašą:
● Raudonas vynas. Labai saikingas raudono vyno vartojimas dėl jame esančio resveratrolio gali lėtinti senėjimo procesą. Tačiau neskubėkite gerti dideliais kiekiais – mokslininkai teigia, kad toks teigiamas poveikis iš vyne esančio resveratrolio atsiranda tik esant mažai koncentracijai.
● Raudonųjų vynuogių sultys. Tai taip pat būdas įsisavinti resveratrolį iš vynuogių, tik be alkoholio.
● Žemės riešutai. Geriausia vartoti neapdorotus, kadangi kepintuose žemės riešutuose resveratrolio yra, tačiau daug mažesnis kiekis.
● Pistacijos. Sunku rasti informacijos, kad pistacijose gausu resveratrolio, tačiau čia jo netgi daugiau nei žemės riešutuose.
● Juodasis šokoladas. Kadangi juodojo šokolado pagrindinė sudedamoji dalis yra kakava, o joje gausu šio antioksidanto, juodasis šokoladas taip pat tampa resveratrolio šaltiniu.
● Mėlynės. Šviežiose ir termiškai neapdorotose mėlynėse galima rasti didelį antioksidantų šaltinį.
● Šilkmedžio uogos. Daugiausiai resveratrolio prisotinta uoga, kurios naudojimas tikrai gali pagerinti jūsų imuninę sistemą.
Daugiau informacijos apie imuninę sistemą stiprinančius preparatus išvysite laidoje „Sveikata.lt“, sekmadieniais, 9 val. ryte, per TV3!
Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.
Kitas faktas
Komentarai