Vargina refliuksas? Priežastys, kodėl svarbu nedelsiant kreiptis į gydytoją

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Vargina refliuksas? Priežastys, kodėl svarbu nedelsiant kreiptis į gydytoją

Ar kada susimąstėte, jog kosulys gali būti visai ne peršalimo simptomas? Laidos „Sveikata.lt“ rubrikoje „Sveikatos komanda“ kalbame apie refliuksą ir jį lydinčius simptomus.

 

Kosulys, gerklės dirginimas, nenuryto kąsnio gerklėje pojūtis – šie simptomai gali labai smarkiai pabloginti gyvenimo kokybę. „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Edita teigia, kad kosulį sukeliančia priežastį išsiaiškina pasikalbėjusi su pacientu: „Svarbiausia yra išsiaiškinti kosulio priežastį, o tai padaryti padeda pokalbis tarp vaistininko ir paciento. Į teisingai užduodamus klausimus turime sulaukti nuoširdžių atsakymų ir tuomet galime rasti išeitį. Refliukso sukeltas kosulys dažniausiai yra naktinis. Dažnai vaistinėje pasitaiko situacija, kuomet pacientas kreipiasi dėl nesibaigiančio kosulio, nors peršalimo ligą jau išsigydė. Dažnai tokie pacientai kosėja ilgiau nei mėnesį, vartoja vaistus nuo peršalimo ir nesupranta, kodėl nepasveiksta. Išsiaiškinus kosulio laiko tarpą galima nuspėti, kad tai refliuksas, kadangi kankina deginimas gerklėja, kosėjama dažniausiai naktį, o kitų peršalimą lydinčių simptomų, tokių, kaip sloga, temperatūra - nėra“.

 

Gydytoja pediatrė, vaikų ligų pulmonologė Vilma Lukošienė antrina ir teigia, jog žmogus peršalimą nuo refliukso gali atskirti ir iš pasikeitusio balso: „Refliuksui yra būdingas balso prikimimas. Tai priklauso nuo ligos „stažo“. Jei tai trunka ilgai, gali pasikeisti net balso tembras. Dar vienas išsiskiriantis požymis – rytinis gerklės skausmas ir norėjimas „pasitaisyti“ balsą – atsikrenkštimas. Jei visi šie simptomai pasireiškia, tačiau su jais nėra peršalimo požymių – bendro silpnumo, karščiavimo – tada būtų galima įtarti refliuksą“.

 

Kada dėl refliukso reikėtų kreiptis į gydytoją? Žiūrėkite laidos „Sveikata.lt“ rubrikoje „Sveikatos komanda“.

Gairės: refliuksas

Komentarai