Diagnostiniai tyrimai: kada juos turėtumėte atlikti?

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Diagnostiniai tyrimai: kada juos turėtumėte atlikti?

Laidoje „Sveikata.lt“ kalbame apie diagnostinius testus. Ką reikia žinoti prieš juo atliekant ir po to, kai atlikote? Dalinamės patarimais.

 

Nors per pandemijos laikotarpį labiausiai išpopuliarėjo COVID-19 testai, profesorius Vytautas Kasiulevičius primena, jog testų yra labai įvairių: „Šiuo metu galima įsigyti įvairiausių testų. Pirmiausia kalbant apie ligas, kurių galima išvengti. Pavyzdžiui slapto kraujo tyrimas išmatose, kuris atliekamas įtariant storosios žarnos vėžį. Taip pat žmonės, kurie serga cukriniu diabetu, turi stebėti savo gliukozės kiekį kraujyje, todėl naudoja gliukozės koncentracijos nustatymo testą“.

 

Atliekant naminius diagnostiniu testus, svarbu žinoti, koks yra jų patikimumas: „Patikimumas gali būti labai įvairus, ta priklauso nuo paties testo. Reikėtų atminti, kad jeigu testo rezultatas teigiamas, greičiausiai jis yra tikslus, tačiau kai kurie testai dėl savo specifikos gali būti mažiau jautrūs, todėl gavus neigiamą atsakymą, vis tiek reikėtų kreiptis į gydytojus ir tik tuomet priimti atitinkamus sprendimus“, - teigia profesorius.

 

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Sigita Korbutaitė primena, jog testo tikslumas labai priklauso nuo to, kaip ir kada jis yra atliktas: „Jeigu kalbame apie nėštumo testus, kurie yra vieni iš populiariausių, juos reikėtų atlikti ryte. Taip pat, jei naudojamas įprastas testas, jį reikėtų atlikti tik praėjus dešimčiai dienų po neprasidėjusio ciklo. Jei testas ankstyvasis – galima atlikti likus penkioms ar septynioms dienoms iki ciklo pradžios. Labai svarbu visus testus atlikti tiksliai taip, kaip nurodoma instrukcijose“.

 

Ką dar reikia žinoti prieš atliekant diagnostinį testą namuose? Žiūrėkite laidos „Sveikata.lt“ rubrikoje „Sveikatos komanda“.

Komentarai