Virškinimo sutrikimai – ką svarbu žinoti?

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Virškinimo sutrikimai – ką svarbu žinoti?

Laidoje „Sveikata.lt“ kalbame apie virškinimo sutrikimus. Kokie pasitaiko dažniausiai ir kaip juos gydyti? „Sveikatos komanda“ dalinasi patarimais.

 

Profesorius Liutauras Labanauskas teigia, jog kalbant apie virškinimo sutrikimus, pirmiausia reikia atskirti dvejus skirtingus jų tipus – sutrikimai gali būti sukelti virusų ar bakterijų ir atsiradę dėl netinkamos mitybos: „Dėl netaisyklingos mitybos atsiradę virškinimo sutrikimai yra gerokai dažnesni. Tokiu atveju žmogui svarbiausia įvertinti ar gali valgyti visą maistą, kurį paprastai valgo“.

 

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė pastebi, jog virškinimo sutrikimų simptomai gali būti patys įvairiausi: „Dažnai žmonės skundžiasi „sunkumo“ jausmu po maisto, pasikartojančiais pilvo pūtimais, kurie pereina į spazminius skausmus, pasikartojančiu viduriavimu ar vidurių užkietėjimu. Prasidėjus pavasariui žmonės itin dažnai jaučia padidėjusias problemas dėl rėmens“.

 

Vaistininkė teigia, jog yra tam tikri simptomai, kuomet pacientą nukreipia pas gydytoją: „Kiekvieno pokalbio su pacientu metu mes pakalbame apie konsultaciją pas gydytoją. Tačiau tai pabrėžiame tais atvejais, kai žmogus skundžiasi pasikartojančiu pilvo papūtimu, kuris turi spazminį skausmą ir yra išbandęs ir gerąsias bakterijas, ir susižiūrėjęs mitybą, bet simptomai vis tiek nelengvėja. Kitas svarbus simptomas – rėmuo. Jei žmogus savaitę vartoja rūgštingumą mažinančius preparatus ir po tiek laiko vis dar nejaučia pagerėjimo, lygiai taip pat būtina registruotis pas gydytoją, nes tikėtina, kad reikės rimtesnio gydymo“.

 

Ką reikia žinoti atsiradus virškinimo sutrikimams? Žiūrėkite laidos „Sveikata.lt“ rubrikoje „Sveikatos komanda“.

Komentarai