Gerosios bakterijos žarnyne – kodėl jos tokios reikalingos?

@ Shutterstock

Ar žinojote, kad 99 proc. žmogaus kūno bakterijų yra žarnyne ir jos gali sverti net iki 2-3 kilogramų? Mikrobioma – mūsų organizme gyvenančių mikroorganizmų visuma, yra tokia pat unikali kaip ir piršto atspaudas, todėl kiekvienas žmogus turi taip pat ir skirtingą gerųjų bakterijų kiekį žarnyne. Net genetiškai identiškų dvynių žarnyne nėra identiškų mikrobiomų. Taigi, kuo būtent gerosios bakterijos yra tokios unikalios ir kodėl reikalingos?

 

Gerųjų bakterijų funkcijos organizme

 

Gerosios bakterijos atlieka šias funkcijas:

 

  1. Kontroliuoja imuninės sistemos darbą. Bendraudama su imuninėmis ląstelėmis, žarnyno mikrobioma gali kontroliuoti, kaip kūnas reaguoja į infekciją.

     
  2. Padeda virškinti skaidulų turintį maistą. Skaidulos gali padėti išvengti svorio padidėjimo, diabeto, širdies ligų ir vėžio rizikos.

     
  3. Palaiko normalų organizmo PH (rūgščių ir šarmų balansą).

     
  4. Padeda palaikyti normalią smegenų veiklą. Atlikti tyrimai rodo, kad žarnyno mikrobioma taip pat gali paveikti centrinę nervų sistemą, kuri kontroliuoja smegenų funkcijas, gamindama smegenų chemines medžiagas ir bendraudama su nervais, kurie jungiasi prie smegenų.

     
  5. Palaiko sveiką kūno svorį. Dėl žarnyno disbiozės gali padidėti svoris (normalios žarnyno mikrofloros sudėties bei savybių pasikeitima), tačiau probiotikai – gerosios bakterijos, gali atkurti žarnyno sveikatą ir padėti sumažinti svorį. Jeigu žarnyno mikroflora veikia sklandžiai, tikėtina, kad ir kūno svoris bus normalus.

     
  6. Saugo žarnyną. Sveika žarnyno mikrobioma kontroliuoja žarnyno sveikatą – sąveikaudama su žarnyno ląstelėmis, suvirškina tam tikrus maisto produktus ir neleidžia ligas sukeliančioms bakterijoms prilipti prie žarnyno sienelių.

     
  7. Gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti diabeto riziką.

     

Kaip galite pagerinti savo žarnyno mikrobiomą?

 

Yra daugybė būdų, kaip galima pagerinti žarnyno mikrobiomą, įskaitant:

 

  • Valgykite įvairų visavertį maistą. Ankštiniuose augaluose, pupose ir vaisiuose yra daug skaidulų ir šie produktai gali skatinti sveikų bifidobakterijų augimą žarnyne.

     
  • Valgykite fermentuotą maistą. Fermentuotuose maisto produktuose, tokiuose kaip: jogurtas, rauginti kopūstai ir kefyras, yra sveikų bakterijų, daugiausia laktobacilų, o pastarosios gali sumažinti ligas sukeliančių bakterijų kiekį žarnyne.

     
  • Sumažinkite dirbtinių saldiklių vartojimą. Kai kurie atlikti tyrimai parodė, kad dirbtiniai saldikliai (pavyzdžiui, aspartamas) padidina cukraus kiekį kraujyje, stimuliuodami nesveikų bakterijų, tokių kaip augimą žarnyno mikrobiomoje.

     
  • Valgykite prebiotinius maisto produktus. Prebiotikai yra ląstelienos rūšis, skatinanti sveikų bakterijų dauginimąsi. Prebiotikų turintys maisto produktai yra: artišokai, bananai, šparagai, avižos ir obuoliai.

     
  • Valgykite nesmulkintus grūdus. Grūdai turi daug skaidulų ir naudingų angliavandenių (pavyzdžiui, beta-gliukano), kurie reikalingi sklandžiam gerųjų bakterijų darbui, kad būtų palaikomas normalus kūno svoris, sumažėtų diabeto ir vėžio rizika.

     
  • Išbandykite augalinę dietą. Vegetariškos dietos laikymasis gali padėti sumažinti ligas sukeliančių bakterijų, tokių kaip E. coli, kiekį organizme, taip pat uždegimus ir cholesterolio kiekį.

     
  • Valgykite maistą, kuriame gausu polifenolių. Polifenoliai yra augaliniai junginiai, esantys žaliojoje arbatoje, juodajame šokolade, alyvuogių aliejuje ir pilnuose grūduose. Žarnyne polifenolius skaido mikrobioma, kad paskatintų sveiką bakterijų augimą.

     
  • Vartokite probiotikų papildus. Probiotikai yra gyvos bakterijos, kurios gali padėti atkurti žarnyno sveiką būseną po disbiozės.

     
  • Gerkite antibiotikus tik tada, kai reikia. Antibiotikai žudo daug blogų ir gerų bakterijų žarnyno mikrobiomoje, kartais prisidėdami prie svorio augimo ir atsparumo kitiems antibiotikams. Taigi vartokite antibiotikus tik tada, kai to tikrai reikia.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Lina
2021-02-28 20:54
Nuostabi informacija! Ačiū.