Už mūsų sveikatą atsakinga imuninė sistema. Kasdien kontaktuojame su daugybe mikroorganizmų ir nesusergame tik todėl, kad ji mus saugo. Jeigu nesergame, tai reiškia, kad imuninė sistema veikia nepriekaištingai.
Pagrindiniai imuniteto priešai
Cukrus. Moksliniai tyrimai atskleidė: jeigu jo per dieną suvartojama daugiau nei 18 g, imunoglobulino lygis kraujyje krenta. Tiek cukraus galima rasti ir pusėje bet kurio gazuoto gėrimo skardinės. Būtent tai, kad sacharoze minta daugelis mikroorganizmų, ir lemia, kad piktnaudžiaujantys ja dažniau serga, tad pakeiskite ją gliukoze ir fruktoze (medumi, džiovintais vaisiais). Gali būti, kad jūsų imunitetui to visiškai pakaks.
Kofeinas. Daugiau nei 5 puodeliai kavos per dieną 30 % susilpnins jūsų imunitetą. Gerkite ją saikingai.
Alkoholis stabdo antikūnų ir limfocitų gamybą. Tik tada, kai praeis alkoholio poveikis ir dar bent viena para, imuninė sistema vėl ims normaliai veikti. Kiek išgėrėte, reikšmės, deja, neturi.
Imunitetą stiprinanti dieta
Visavertė mityba – gera peršalimų profilaktikos priemonė. Siūlome keletą dietų, padėsiančių sustiprinti imunitetą. Jūsų dienos racione turi būti:
- 300 g mėsos, žuvies, varškės arba sūrio,
- 100 g kruopų,
- 500 g vaisių ir daržovių,
- 150–200 g duonos,
- 20 sviesto,
- 10 g augalinių aliejų.
Kiekvienas žinantis sveikos mitybos principus gali susidaryti savo meniu. Suvartojamų kalorijų neturėtų viršyti 1500–2000 per dieną, o valgyti reikėtų 4–6 kartus, kas 2 valandas darant pertraukas pertraukas.
Keli meniu variantai:
1 meniu
Pusryčiai: 300 g pieno ir 100 g riešutų.
Pietūs: 200 g daržovių salotų, 200 g virtos jautienos, gabaliukas juodos duonos, stiklinė vaisių sulčių.
Pavakariai: stiklinė kefyro ir keli džiovinti vaisiai.
Vakarienė: 5 putpelių kiaušiniai, obuolys ir žolelių arbata.
2 meniu
Pusryčiai: pilnų grūdų duona, kiaušinienė, neriebus sūris, stiklinė pieno.
Pietūs: kepta kalakutiena, pilnų grūdų duona, avokadas, svogūnas ir pomidoras, žalioji arbata ir vaisiai.
Vakarienė: daržovių sriuba, pilnų grūdų duona, špinatų ir lašišų salotos su alyvuogių aliejumi, žalioji arbata.
3 meniu
Pusryčiai: braškių ir banano kokteilis, 2 šaukštai linų sėmenų, jogurtas.
Pietūs: kepta vištiena su salotų lapais, svogūnais ir pomidorais, šparaginės pupelės, pilnų grūdų duona, žalioji arbata.
Vakarienė: liesa jautiena, pagardinta paprikomis, su odele keptos bulvės, špinatų salotos su kriaušėmis ir graikiniais riešutais, apelsinas.
Kaip ir laikantis bet kurios kitos dietos, ilgai maitintis taip nereikėtų – užtenka iki 2 savaičių. Racioną galite paįvairinti kitais peršalimo padėsiančiais išvengti produktais.