Mitybos specialistai rekomenduoja žuvį valgyti bent 2 kartus per savaitę. Maistiniu požiūriu turtingiausios didelės žuvys, tarp kurių yra upėtakis.
Reikės:
- 4 upėtakio filė gabaliukų su oda (apie 250 gramų kiekvienas)
- 300 gramų ryžių
- 250 gramų žaliųjų šparagų
- 100 gramų šviežios imbiero šaknies
- 2 šaukštų sezamo
- 1 šaukštelio sezamų aliejaus
- Aliejaus kepimui
- Maltų juodųjų pipirų ir druskos
Marinatui:
- 6 šaukštų tamsaus sojos padažo
- 4 šaukštų sauso balto vyno
- 2 šaukštų skysto medaus
- 2 skiltelių česnako
Upėtakį išvalykite (pašalinkite kaulus) ir padalinkite į 4 lygias dalis, nepašalindami odos. Marinatui sumaišykite vyną, medų, sojų padažą ir trintą česnaką. Upėtakio filė įtrinkite maltais pipirais ir užpilkite marinatu. Uždenkite upėtakį ir palikite marinuotis šaldytuve maždaug valandą laiko. Kas 15 minučių žuvį apverskite.
Sausoje keptuvėje pakepinkite sezamo sėklas, kad jos švelniai paruduotų. Nuvalykite imbiero šaknį ir supjaustykite ją plonomis 5-6 cm ilgio juostelėmis. Į nedidelę keptuvę įpilkite aliejaus, kad jo būtų maždaug 1 cm. Įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame imbierą (maždaug 1-1,5 minutės). Imbiero juostelės turėtų tapti traškios ir įgauti auksinį atspalvį. Ištraukite jas ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad riebalų perteklius susigertų, o likusius riebalus palikite, jie dar pravers.
Šparagus perpjaukite pusiau ir pavirkite vandenyje maždaug 5 minutes. Tuomet apliekite mišiniu, pagamintu iš vieno šaukštelio sezamų aliejaus ir 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus (įdėkite druskos pagal skonį).
Žuvį ištraukite iš marinato ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Plačioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus imbierų aliejaus (to, kuris liko pakepus imbiero juosteles). Pakepinkite upėtakį ant didelės ugnies iš abiejų pusių (viena pusė kepti turėtų maždaug 2 minutes), supilkite į tą pačią keptuvę marinatą ir patroškinkite dar apie minutę.
Lėkštėje išdėliokite šparagus, ant viršaus dėkite keptą upėtakį, apliekite padažu iš keptuvės ir ant viršaus uždėkite imbiero juosteles. Patiekite su virtais ryžiais, sumaišytais su keptomis sezamo sėklomis.