Naudingiausi produktai jūsų akims

Šis technologijų amžius daro akims didelę žalą. Jeigu norite išsaugoti gerą regėjimą, reikia koreguoti savo kasdienę mitybą. Racione turi būti daugiau vitaminų A ir E, kalio, fosforo ir geležies turinčių produktų. Nemažą akim dalį akims naudingų ir reikalingų medžiagų galima gauti su uogomis, žaliomis daržovėmis ir vaisiais. Tai turėtų būti jūsų mitybos pagrindas bent jau šiltuoju metų laiku.
 
Mėlynės
 
Akims turbūt pačios naudingiausios ir reikalingiausios uogos. Ilgą laiką manyta, kad mėlynės gerina matymą prieblandoje. Antrojo Pasaulinio karo metais mėlynių džemas buvo britų lakūnų ьфшыещ davinių dalis. Tačiau XXI amžiaus Amerikos mokslininkai tokių šių uogų savybių nepatvirtino. Kita vertus, mėlynės padeda išvengti daugelio akių ligų, arba palengvinti jų gydymą. Šios uogos gerina tinklainės aprūpinimą krauju, o sudėtyje esantys taninai ir flavonoidai pasižymi uždegimus slopinančiu poveikiu.
 
Šparagai
 
Šparaguose esantys bioflavonoidai saugo akis nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Antioksidaciniu poveikiu pasižymintis vitaminas E mažina įtampą, stiprina akis ir jas saugo, užkerta kelią ankstyvam senėjimui, o karotinai gerina regėjimą.
 
Persikai
 
Reguliarus persikų vartojimas padeda paaštrinti regėjimą ir suteikti odai aksominio švelnumo. Šie itin naudingi vaisiai turi daug kalio, fosforo ir kalcio, taip pat – karotino, gerinančio regą tamsoje, stiprinančio akis ir net padedančio užkirsti kelią kataraktai.
 
Briuselio kopūstai
 
Geras liuteino ir zeaksantino šaltinis. Kasdien suvartojant po 10 mg šių medžiagų galima užkirsti kelią su amžiumi susijusiems tinklainės pažeidimams, dėl kurių senatvėje ženkliai pablogėja rega ar net apankama. Vitaminas A daro regėjimą aštresnį ir papildomai apsaugo akis.
 
Silkė ir kita riebi žuvis
 
Riebi žuvis yra naudinga visam organizmui. Polinesočiosios riebalų rūgštys teigiamai veikia širdį, smegenis, kraujodaros procesus, regėjimą, mažina cholesterolio lygį kraujyje, skatina medžiagų apykaitą ir raumenims atstoja „degalus“.
 
Bulvės
 
Turi daug chromo, kuris labai reikalingas glaukomos profilaktikai. Gali pagerinti regėjimą trumparegystės atveju. Bulvėse nemažai akims naudingo beta-karotino. Liaudies medicinoje regėjimo gerinimui nuo seno naudojami bulvių daigai, žiedai, gumbų sultys.
 
Lapinės salotos
 
Ir špinatai, ir visos lapinės daržovės turi liuteino, saugančio tinklainę ir užkertančio kelią su senatvinėms ligoms. Vitaminai ir mikroelementai akių apsaugą daro dar geresnę.
 
Kukurūzai
 
Akies tinklainėje yra mikroskopinė aukso dalis. Šį jo kiekį tenka nuolat palaikyti. Kadangi mūsų organizmas jo pats negamina, reikia jo atsargas papildyti su maistu. Kukurūzai ne veltui vadinami „auksiniais grūdais“ – juose šio retojo metalo yra gana daug.
 
Morkos
 
Geras vitaminų šaltinis (ypač – vitamino A). Beta karotinas padeda išsaugoti regėjimo aštrumą. Jeigu norite sustiprinti poveikį, pasidarykite morkų salotų su grietine arba patroškinkite morkas su grietinėle – tai padės geriau įsisavinti riebaluose tirpų karotiną.
 
Juodasis šokoladas
 
Sudėtyje esantys flavonoidai saugo akių kraujagysles, stiprina rageną. Tačiau tinka tik juodasis šokoladas, be jokių priedų.
 
Moliūgai
 
Turi liuteino ir zeaksantino,  vitaminų C, A, B1, B2 ir cinko. Naudingosios savybės išlieka net po terminio apdorojimo. Patinkantį patiekalą su moliūgais gali sau rasti kiekvienas, nes šį produktą galima naudoti salotoms, sriuboms, košėms ir netgi desertams.
 
Svogūnai ir česnakai
 
Dėkite šių produktų į gaminamus patiekalus – sudėtyje esanti siera padės išsaugoti ar pagerinti regėjimo aštrumą.
 
Varškė
 
Turi vitamino B2 (riboflavino) ir B12 (cianokobalamino), stimuliuoja ir palaiko medžiagų apykaitą akies ragenoje, akių aprūpinimą krauju.
 
Švieži ir džiovinti abrikosai
 
Vitaminų C, E, B, fosforo, ląstelienos šaltinis, teigiamai veikia akių kraujagysles, taip pat gera odos vėžio profilaktikos priemonė. Rekomenduojama paros norma – 2-3 švieži arba džiovinti vaisiai. Geriau rinktis kietesnius vaisius, nes minkštėdami jie praranda dalį naudingųjų medžiagų.
 
Jautiena
 
Jautienoje yra baltymų, B grupės vitaminų, vitamino A, PP, kalio, kalcio ir cinko. Gerina kraujotakos sistemos būklę ir regėjimo aštrumą. Norma – 200 g mėsos per dieną. Geriausia valgyti virtą. Ypač naudinga dalis – liežuvis.
 
Vištų kiaušiniai
 
Be baltymų ir vitaminų turi liuteino, užkerta kelią kataraktai, neutralizuoja nepalankų aplinkos poveikį. Norma – 2-3 kiaušiniai per savaitę. Geriausia vartoti virtus arba užkeptus orkaitėje.
 
Burokėliai
 
Kaip ir morkos, labai naudingi akims. Turi daug fosforo, natrio, mangano, jodo, B grupės vitaminų, vitamino C, E, folio rūgšties, karotinoidų. Gerai mažina akių nuovargį, valo kraują. Naudinga valgyti tiek šviežius, tiek virtus, taip pat gerti šviežiai spaustas jų sultis.
 
Erškėtuogės
 
Vitaminų C, B1, B3, A, P, E, K šaltinis. Turi organinių rūgščių, kalcio, natrio, geležies, mangano. Visi šie komponentai reikalingi, kad kraujagyslės būtų stiprios ir elastingos. Erškėtuogės taip pat padeda papildyti vitaminų atsargas pavasarį, stiprina imunitetą šaltuoju metų laiku. Per dieną patartina išgerti bent stiklinę erškėtuogių antpilo.
 
Būkite sveiki!

» Rašyti komentarą