Visiems lietuviams puikiai žinoma daržovė – moliūgas, nuo seno garsėja savo ypatingomis maistinėmis savybėmis bei netgi yra laikomas supermaistu. Pilname puodelyje neapdoroto moliūgo yra tik 30 kalorijų, jame pilna geležies, cinko ir ląstelienos. Šiame produkte gausu vitamino C, kuris padeda imuninės sistemos ląstelėms greičiau atsinaujinti bei spračiau gyti žaizdoms.
Moliūgas laikomas itin maistingu, tai reiškia, kad jame yra neįtikėtinai mažai kalorijų, nepaisant to, kad jame yra maistinių medžiagų. Be to, šis nuostabus produktas yra geras skaidulų šaltinis, kurios padeda sumažinti apetitą. Taigi jis puikiai tinka metantiems svorį.
Moliūguose taip pat yra daug liuteino ir zeaksantino – medžiagų, kurios gali padėti išvengti akių ligų: kataraktos susidarymo ir sumažina riziką vyresniame amžiuje susirgti geltonosios dėmės degeneracija, kuomet prarandamas centrinis matymas. Šioje daržovėje yra antioksidantų, tokių kaip: alfa-karotinas, beta-karotinas ir beta-kriptoksantinas. Jie, patekę į žmogaus kūną, gali neutralizuoti laisvuosius radikalus, taip apsaugodami kitas ląsteles nuo pažeidimų, taip pat nuo rizikos susirgti vėžiu, o beta karotiną organizmas sėkmingai paverčia vitaminu A. Įvairūs atlikti tyrimai parodė, kad vitaminas A sustiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis.
Šioje daržovėje netrūksta ir kitų vitaminų: B, E, bei mineralinių medžiagų: kalcio, magnio. Visgi jei suvalgysite per daug moliūgo (kaip ir morkų, paprikų), jis gali pakeisti jūsų odos būklę jau nebe į sveiką. Jo perdozavimas gali sukelti labai aukštą vadinamojo beta karotino kiekį kraujyje – dėl šios priežasties odos spalva tampa oranžinė arba gelsva. Beje, kai kurie žmonės būna alergiški moliūgui. Tad mėgaukitės juo su saiku!