„Iš per didelės meilės ligoniams, artimieji kartais padaro daugiau žalos nei naudos“, - kalbėdama apie sergantiems giminaičiams atnešamą maistą sakė VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos specialistė Aldona Blyžienė. Bet kodėl negalima ligoninėje besigydančiam artimajam atnešti skanių, namuose pagamintų ar nupirktų lauktuvių?
Maistas – gydymo dalis
Ligoninėje gulintiems pacientams gaminamas maistas yra jų individualaus gydymo dalis, kurią paskiria gydytojas. Tad į gaunamą maistą reikia žiūrėti kaip į daktaro priskirtus vaistus ir gydymo procedūras.
„Nereikia stebėtis, kad dviem palatos draugams yra atnešami skirtingi patiekalai, ar kuris nors valgyti gauna dažniau nei kitas. Tikriausiai jie abu serga skirtingomis ligomis, ir vartoja skirtingus vaistus. Tad ir dietą jiems gydytojai paskiria skirtingą“, - pasakojo A. Blyžienė.
Gydytojai paskirdami ligoniui dietą atsižvelgia ne tik į jo ligą, bet ir į amžių bei fizinį aktyvumą. Specialistai apskaičiuoja, kad pacientas gautų visas reikiamas maistines medžiagas ir reikalingą energijos kiekį. Dėl to vienu metu ligoninės virėjoms gali tekti gaminti dešimtis skirtingų patiekalų, pagal kiekvienam pacientui sudarytą individualų valgiaraštį.
„Ne visiems pacientams reikia tiek pat kalorijų ar tinka toks pat maisto gaminimo būdas. Vištienos gabalėlis gali būti kepamas įprastu būdu konvekcinėje krosnelėje arba verdamas vandenyje ar garuose, troškinamas. Viskas priklauso nuo ligos ir paskirto gydymo. Maistas, kuris nekenkia lūžį patyrusiam pacientui, gali būti itin pavojingas atsigaunančiam po operacijos ar besigydančiam skrandžio opą“, – perspėjo „Kretingos maistas“ specialistė.
Netinkamas produktas gali pakenkti
Lankytojai, kurie nori palepinti savo artimuosius namuose gamintu maistu ar paįvairinti jų valgiaraštį įvairiais iš parduotuvės ar turgaus nupirktais produktais, privalo pasitarti su gydytoju.
„Lyg ir visiems suprantama, kad ligoniams patys vaistų savo nuožiūra nenešame. Nederėtų jiems nešti ir maisto be gydytojo leidimo. Ligoninėje skiriama dieta yra saugi pacientui, pritaikyta jo ligai ir gydymo procedūroms. Pasitaiko, kad namuose pagaminti patiekalai pakenkia artimojo gydymui ar nuo jų net pablogėja sveikata“, - sakė „Kretingos maisto“ specialistė.
Bet ir gavus gydytojo leidimą, ligoniui maisto atnešti rekomenduojama tik kaip užkandį. Greitai gendančius produktus patariama iškart suvartoti arba juos laikyti ligoninės šaldytuvuose.
„Pacientai dažnai pamiršta, kad jų spintelėje esančio maisto galiojimo laikas baigiasi ar nepastebi, kad vaisiai pradėjo pūti. Gendantys produktai gali sukelti infekcijų pavojų ne tik pačiam ligoniui, bet ir jo palatos kaimynams“, - pasakojo A. Blyžienė.
Proga susipažinti su sveiku maistu
Ligoninėje ne tik pacientams, besigydantiems virškinimo sistemos ligas, maistas yra ruošiamas pagal sveikos mitybos principus.
„Ligoninė tai ne restoranas, čia gulintys ligoniai atvyksta pasveikti ir sustiprinti organizmą. Tad jie ir maistą gauna tokį, koks yra vertingas jų sveikatai. Nesvarbu, kad ligonis gydosi lūžusią koją. Jam maistas yra gaminamas vadovaujantis sveikos mitybos reikalavimais. Naudojami tik natūralūs produktai be skonio ir kvapo stipriklių, naudojama mažiau druskos ir kitų prieskonių. Gaila, kad namuose mes retai jų laikomės ir sveikas maistas mums atrodo per švelnaus skonio“, - nuogąstavo A. Blyžienė.
Mitybos specialistė teigia, kad gulint ligoninėje yra puiki proga pacientams pasitarti su gydytojais apie sveikos mitybos taisykles, pasidomėti, kaip ir kokie patiekalai, saugantys jų sveikatą yra ruošiami.
Kodėl nerekomenduojama ligoniui nešti maistą iš namų?
» Rašyti komentarą
» Komentarai
2015-02-27 00:19