Žemas hemoglobino lygis – daugeliui gana gerai pažįstama problema. Ypač dažnai su ja susiduria moterys (priežastys gali būti įvairios: nėštumas, maitinimas krūtimi, gausios menstruacijos, avitaminozė ir t.t.). Ką daryti?
Pirmieji šios problemos požymiai – galvos svaigimas, silpnumas, alpimas, spengimas ausyse. Iš šios padėties dažniausiai siūlomos dvi išeitys: vaistiniai preparatai ir geležies turintys produktai. Tad ką gi valgyti, kad papildytumėte geležies atsargas ir pakeltumėte hemoglobino lygį?
Augalinės kilmės produktai
- Kruopos, jų košės ir gaminiai, riešutai: grikiai, pupos, lęšiai, žirniai, taip pat graikiniai riešutai;
- Daržovės ir žalumynai: pomidorai, burokėliai, moliūgai, morkos, jaunos bulvės, svogūnai, garstyčios, dilgėlės, kiaulpienių lapai, špinatai, petražolės;
- Vaisiai: obuoliai, granatai, slyvos, abrikosai, persikai, kriaušės, kiviai, džiovinti vaisiai, razinos;
- Uogos: juodieji serbentai, spanguolės, mėlynės, žemuogės, šermukšniai, tamsios vynuogės, erškėtuogės, arbūzai;
- Sultys: granatų, obuolių, pomidorų, burokėlių, morkų.
Gyvulinės kilmės produktai
- Mėsos produktai: jautiena, jaučių kepenys, inkstai, širdys, liežuviai, paukštiena:
- Jūros gėrybės: žuvis, juodieji ir raudonieji ikrai, kitos gėrybės;
- Kiti produltai: kiaušinių tryniai, pienas, grietinėlė, sviestas.
Kiti produktai
- Kokybiškas raudonas vynas;
- Juodasis šokoladas;
- Žalioji arbata.
Turėkite omenyje, kad žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis, sunkiau papildyti geležies atsargas, kadangi organizmas jos gali ir neįsisavinti. Prieš užsiimant savigyda rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.