Ką valgyti, jei trūksta geležies?

Žemas hemoglobino lygis – daugeliui gana gerai pažįstama problema. Ypač dažnai su ja susiduria moterys (priežastys gali būti įvairios: nėštumas, maitinimas krūtimi, gausios menstruacijos, avitaminozė ir t.t.). Ką daryti?
 
Pirmieji šios problemos požymiai – galvos svaigimas, silpnumas, alpimas, spengimas ausyse. Iš šios padėties dažniausiai siūlomos dvi išeitys: vaistiniai preparatai ir geležies turintys produktai. Tad ką gi valgyti, kad papildytumėte geležies atsargas ir pakeltumėte hemoglobino lygį?
 
Augalinės kilmės produktai
 

  • Kruopos, jų košės ir gaminiai, riešutai: grikiai, pupos, lęšiai, žirniai, taip pat graikiniai riešutai;
  • Daržovės ir žalumynai: pomidorai, burokėliai, moliūgai, morkos, jaunos bulvės, svogūnai, garstyčios, dilgėlės, kiaulpienių lapai, špinatai, petražolės;
  • Vaisiai: obuoliai, granatai, slyvos, abrikosai, persikai, kriaušės, kiviai, džiovinti vaisiai, razinos;
  • Uogos: juodieji serbentai, spanguolės, mėlynės, žemuogės, šermukšniai, tamsios vynuogės, erškėtuogės, arbūzai;
  • Sultys: granatų, obuolių, pomidorų, burokėlių, morkų.

 
Gyvulinės kilmės produktai
 

  • Mėsos produktai: jautiena, jaučių kepenys, inkstai, širdys, liežuviai, paukštiena:
  • Jūros gėrybės: žuvis, juodieji ir raudonieji ikrai, kitos gėrybės;
  • Kiti produltai: kiaušinių tryniai, pienas, grietinėlė, sviestas.

 
Kiti produktai
 

  • Kokybiškas raudonas vynas;
  • Juodasis šokoladas;
  • Žalioji arbata.

 
Turėkite omenyje, kad žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis, sunkiau papildyti geležies atsargas, kadangi organizmas jos gali ir neįsisavinti. Prieš užsiimant savigyda rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.

» Rašyti komentarą