Jei pastebėjote, kad jūsų vaikas pasidarė dirglus, skundžiasi nuovargiu ar įvairiais negalavimais – greičiausiai per žiemą nusilpo jo imuninė sistema ir būtina kuo greičiau imtis priemonių.
Atsisakykite sunkaus maisto
Mūsų visų, o ypač vaikų, imuninė sistema pavasarį būna silpnesnė ir tai tiesiogiai susiję su tuo, ką valgome. Žiemą su maistu mažiau gauname reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų, valgome ne tokį įvairų maistą. Atsparumas ligoms sumažėja ir dėl judėjimo trūkumo. Moksleiviai būna išvarginti mokslo metų, patiria stresą dėl artėjančių įskaitų, egzaminų ar kitų atsiskaitymų.
„Pavasarį atsisakykite sunkiai virškinamų patiekalų: cepelinų, bulvių plokštainių, balandėlių. Rinkitės liesos mėsos, žuvies patiekalus su salotomis, pagamintomis iš šviežių, daržovių. Organizmui stiprinti puikiai tiks špinatų, ridikėlių, svogūnų laiškų ar kitų pavasarinių žalumynų salotos“, - pataria organizacijos „Kretingos maistas“, tiekiančios maistą didžiajai daliai Lietuvos ugdymo įstaigų, mitybos specialistė Aldona Blyžienė.
Vietoje užkandžių – pavasario žalumynai
Pavasario daržovės ir vaisiai turėtų pakeisti vaikams dažnai įprastus, bet nesveikus užkandžius – saldainius, šokoladą ar kitus saldėsius. „Kretingos maisto“ specialistė pataria pavasario žalumynus auginti patiems, padėti juos visiems matomoje vietoje, kad užsimanius užkandžių, ranka pati tiestųsi link sveikatos šaltinio.
„Pasirūpinkite, kad namuose ant virtuvės palangės augtų įvairūs žalumynai: krapai, svogūnų laiškai, pipirinės, petražolės, daigytos sėklos. Šiuos žalumynus naudokite ruošdami sumuštinius, salotas, troškinius, omletus, kitus patiekalus arba tiesiog padėkite ant stalo, kaip užkandį“, - pataria mitybos žinovė.
A. Blyžienės teigimu, žalumynų auginimą galima paversti ir smagiu žaidimu vaikams, leidžiant jiems daržoves pasodinti, papuošti vazonėlį ir jas prižiūrėti. Taip žalumynus vaikai valgys su didesniu noru ir sutiks paragauti įvairesnių patiekalų.
„Išbandykite ir iš šių žalumynų ar daigintų sėklų želmenų pagamintus žaliuosius kokteilius. Jie bus skanesni, jei pagardinsite vaisiais ar medaus šaukštu. Pamatysite, organizmas už tokius energijos, vitaminų ir mineralų pilnus gėrimus jums atsidėkos“, - sako „Kretingos maisto“ mitybos ekspertė, pridurdama, kad tokie gėrimai padės organizmui sukaupti reikiamus vitaminus ir mineralines medžiagas.
Įvairi mityba – sveikatos pagrindas
Ne paslaptis, kad tinkamai maitintis reikia visus metus. Jeigu vaiko mityba susirūpinote tik pavasarį - turėkite kantrybės. Organizmą papildyti vitaminų ir mineralų atsargomis prireiks šiek tiek laiko.
„Vaiko kūnui per dieną reikia gauti apie 40 įvairių vitaminų, mineralų ir kitų maisto medžiagų. Deja, nėra tokio produkto, iš kurio gautumėme juos visus, tad svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą. Daržovės ir vaisiai turėtų sudaryti didžiausią dalį suvalgomų produktų. O jie naudingiausi bus, jei rinksimės šviežias daržoves ar vaisius“, - pasakojo „Kretingos maisto“ specialistė.
A. Blyžienė taip pat primena, kad norint išlaikyti maisto gerąsias savybes svarbu ir tinkamai pasirinkti gaminimo būdą. Daugiausia vitaminų ir kitų naudingų medžiagų produktuose išliks, jei juos virsite vandenyje ar garuose, troškinsite ar kepsite konvekcinėje krosnelėje.
Idealus dienos meniu
Norint sustiprinti imuninę sistemą, svarbu ir teisingas valgymo rėžimas. Pasak A. Blyžienės gerai parinkti pusryčiai, kurie turėtų sudaryti ketvirtadalį dienos raciono, gali nulemti ne tik vaiko atsparumą ligoms, bet ir geresnius rezultatus mokykloje.
„Dieną pradėti rekomenduojame įvairių grūdų košėmis. Ryte taip pat galima rinktis varškę, sumuštinius su juoda ar pilno grūdo duona, pagardintus pavasariniais žalumynais. Pasiūlykite vaikui šiltos žolelių arbatos. Tokia dienos pradžia padės vaikui susikaupti per pamokas ir geriau mokytis“, - pasakojo „Kretingos maisto“ specialistė.
Išlydėdami vaiką į mokyklą, įdėkite jam obuolį, bananą ar kitą vaisių. Taip užkandęs prieš pietus, vaikas paruoš savo skrandį pietų darbui.
„Pietums reikėtų skirti ypatingai daug dėmesio. Geriausia, jei pavasarį pietus sudarys šviežių daržovių sriuba, neriebus, troškintas ar tausojančiu būdu paruoštas antras patiekalas pagardintas šviežių daržovių salotomis. Ir dar vienas vaisius ar sulčių stiklinė“, - pasakojo A. Blyžienė.
„Kretingos maisto“ specialistė siūlo dieną užbaigti lengvai ir rinktis vaisių, daržovių salotas. Jas galima pagardinti ir mėsos ar žuvies gabalėliais.
„Kretingos maistas“ rūpinasi vaikų sveikata ir pavasarį
» Rašyti komentarą