Kaip būti lieknam ir sveikam 50-ties ir vyresnio amžiaus

@ Shutterstock

Sendamas žmogus, jau nuo 45 metų netenka apie po 10 proc. raumenų masės kiekvieną dešimtmetį. Kuomet netenkame raumenų, pradeda didėti riebalinė masė, neretai sustorėjama, nes žmogus yra įpratęs suvartoti įprastą kalorijų kiekį, kurį vartodavo seniau. Visgi kuo labiau senstame, tuo mažiau kalorijų mums reikia, o suvalgytas bevertis maistas greičiau palieka neigiamus pėdsakus kūne.

 

Moterims pertekliniai riebalai dėl nesuderintos mitybos kaupiasi klubų ir pilvo srityse kaip niekad sparčiai, o tirpsta itin sunkiai. Sulėtėjusią medžiagų apykaitą padeda išjudinti mankšta ir treniruotės, bet to neužtenka – reikia žinoti, kaip maitintis. Sveika mityba ne tik padeda išlikti lieknos figūros, bet ir sumažina riziką sirgti širdies, diabeto ligomis. Taigi susipažinkite, kas itin naudinga ir kas kenkia organizmui, kai jam jau apie 50 metų:

 

  1. Rekomenduojama valgyti daugiau riebios žuvies. Kiekvieną savaitę gydytojai pataria suvalgyti apie 3 porcijas virtos riebesnių žuvų, tokių kaip: lašiša, tunas ar silkė. Kadangi šiose žuvyse gausu širdžiai naudingų omega-3 riebalų, jos padeda išlaikyti stiprią sklandžiai veikiančią širdį.
     
  2. Slyvos gali apsaugoti jūsų kaulus. Buvo atlikti tyrimai, kurių metu nustatyta, jog yra tikimybė, kad apie 33 proc. moterų ir 20 proc. vyrų, vyresnių nei 50 metų, susilaužys kaulą dėl osteoporozės. Slyvų valgymas padeda sustiprinti kaulus ir išlaikyti juos sveikus. Buvo įrodyta, kad užtenka kasdien suvalgyti penkias arba šešias slyvas ir jau išvengsite kaulų tankio mažėjimo ir trapumo.
     
  3. Pomidorai ir jų natūralus padažas padeda išvengti dalies raukšlių. Pomidoruose yra gausu likopeno, o tai – antioksidantas, kuris padeda apsaugoti odą nuo raukšlių ir kitų pažeidimų, kurie atsiranda dėl UV spindulių. Gydytojai pirmenybę teikia virtiems pomidorams ir jų padažui, nes žmogaus kūnas geriausiai iš jų pasisavina likopeną.
     
  4. Cukraus perteklius organizme „ištraukia“ iš kaulų kalcį. Gydytojai ypač rekomenduoja riboti ir mažinti suvartojamą pridėtinio cukraus kiekį. Apskritai cukraus suvartojamas kiekis turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. žmogaus suvartojamų dienos kalorijų, t. y., jeigu žmogus suvartoja 2000 kalorijų per dieną, jo suvartojimo cukraus riba yra apie 12 arbatinių šaukštelių.
     
  5. Transriebalai itin kenksmingi menopauzės laikotarpiu. Mitybos specialistai pataria vengti transriebalų turinčių produktų visiems, o ypač tai aktualu moterims, kurioms prasidėjo menopauzė. Nustatyta, jog tuo laikotarpiu (dažniausiai jau menopauzės metu ir į jos pabaigą) moterims padidėja rizika sirgti širdies ligomis, o gausus transriebalų vartojimas tą riziką dar padidina, keldami blogojo cholesterolio kiekį.
» Rašyti komentarą