Ką paruošti iš braškių: idėjos suaugusiesiems ir vaikams

Ką galima paruošti iš šių uogų, jei neskaitytume uogienės? Ogi labai daug! Dalinamės keliomis idėjomis!
 
Braškės – vienos pirmųjų vasaros uogų. Pačios skaniausios – nuskintos darže ir tuojau pat suvalgytos, tačiau jos puikiai tinka ir pyragams, ledams, keksams, džemams, dera su šokoladu ar grietinėle.
 
Braškių sviestas
 
Braškių sviestas, kaip ir sviestas su žalumynais, gali tapti puikiu pasirinkimu, ypač jeigu paliekate vaiką namuose vieną. Toks sviestas – tai greitas, paprastas ir skanus užkandis, kurį įvertins tiek mažiausi šeimos nariai, tiek suaugusieji.
 
Kaip paruošti: sumaišykite pusę stiklinės smulkiai supjaustytų braškų, ketvirtadalį arbatinio šaukštelio smulkintų čiobrelių, raudonėlių arba šalavijų ir 200 g minkšto sviesto. Pagardinkite druska.
 
Galima patiekti su skrebučiais, keksiukais ar bandelėmis. Laikyti reikėtų šaldytuve, tačiau prieš tiekiant geriau atšildyti iki kambario temperatūros.
 
Braškinis desertas stiklainėliuose
 
Pastaruoju metu stiklainiuose ruošiami patiekalai tampa labai populiarūs – juos labai patogu pasiimti su savimi į darbą.
 
Kaip paruošti: susmulkinkite 200 g sviestinių sausainių (tinka ir bet kurie kiti, galima pakeisti granola). Paskleiskite juos stiklinėse ar nedideliuose stiklainėliuose ant dugno (išeis kelios porcijos).
 
Dideliame dubenyje labai gerai išmaišykite 200 g kreminio sūrio, 200 g riebios grietinėlės ir 5 šaukštus cukraus pudros. Smulkintuvu pertrinkite 250 g braškių. Sluoksniuokite stiklainėliuose tokia tvarka: sausainiai, šiek tiek grietinėlės masės, braškių padažas, tada dar šiek tiek grietinėlės masės, o ant viršaus – šviežia gabaliukais supjaustyta braškė. Gerai atvėsinkite ir patiekite.
 
Itališki skrebučiai su braškėmis
 
Receptas tinka tiems, kas turi laiko ir noro išbandyti kažką nauja.
 
Kaip paruošti: apskrudinkite skrudintuvėje ar keptuvėje riekutėmis supjaustytą bagetę (tinka ir duona su grikių miltais). Keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto, aukštoje temperatūroje apkepkite jame riekutėmis supjaustytas braškes (apie 2 minutes, kol karamelizuosis), įdėkite truputėlį medaus, vanilės ir gaminkite, kol išeis tirštas padažas.
 
Pagardinkite druska ir 3 šaukštais skaldytų migdolų. Skrebučius aptepkite rikotos sūriu, o iš viršų – braškių ir riešutų padažu. Galite papuošti migdolų riekelėmis ir patiekti.

 
Prancūziški skrebučiai su rikotos sūriu ir braškėmis
 
Šiek tiek kitoks skrebučių variantas.
 
Kaip paruošti: išplakite plaktuvu 1 kiaušinį, 300 ml pieno ir truputį vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto. Pamirkykite šiame plakinyje skrudintą duoną ir apkepkite sviesto ir alyvuogių aliejaus mišinyje iš abiejų pusių. Sudėkite į lėkštę, plonai aptepkite rikotos sūriu (tinka ir varškė, išplakta su grietinėle ir cukrumi) ir perpjaukite kiekvieną skrebutį įstrižai, apšlakstykite medumi, pabarstykite rupia druska ir uždėkite ant viršaus plonai pjaustytų braškių. Papuoškite mėtų lapeliais ir tuojau pat patiekite.
 
Braškių gėrimas
 
Skonis primena ir limonadą, ir morsą.
 
Kaip paruošti: pertrinkite 500 g braškių ir išspauskite sultis (galima per marlę). Išspaudas užpilkite 1,5 l vandens, užvirinkite, nukaiskite, nukoškite ir įmaišykite 200 g cukraus (arba pagal skonį). Nuovirą sumaišykite su braškių sultimis ir 50 g citrinos sulčių, gerai atvėsinkite. Patiekite su ledu ir mėtų lapeliais.
 
Braškių ir pomidorų salotos
 
Siūlome išbandyti du receptus.
 
1 receptas: susmulkinkite kelias bazilikų ir mėtų šakeles, užpilkite žalumynus pora šaukštų alyvuogių aliejaus ir trupučių citrinų sulčių (arba balzaminio acto) ir palikite pastovėti.
 
Tuo tarpu įpjaukite kelis pomidorus kryžiuku, nuplikinkite verdančiu vandeniu, įmerkite į šaltą vandenį ir nulupkite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Pomidorus ir 15 braškių supjaustykite smulkiais kubeliais. Išmaišykite ir užpilkite aliejumi su žalumynais.
 
2 receptas: supjaustykite plonais pusžiedžiais svogūną, pabarstykite druska, užpilkite lašelį vaisinio acto ir palikite 10 minučių.
 
Nuluptus pomidorus supjaustykite skiltelėmis, braškes perpjaukite į 4 dalis.
 
Sumaišykite pomidorus, braškes ir svogūną, pagardinkite smulkintomis petražolėmis, druska ir kokybišku alyvuogių aliejumi.
 
Patiekite su prancūziška duona.

» Rašyti komentarą