Gervuogės – miškų ir pamiškių gražuolės, panašios į avietes – tik juodos ar tamsiai mėlynos spalvos. Dažnai auga prie upių ir upelių. Jose gausu angliavandenių, organinių rūgščių, aromatinių ir rauginių medžiagų, vitamino A ir B grupės vitaminų, ypač daug vitamino C. Nemažai kalio, vario, mangano, flavonoidų, yra sacharozės, gliukozės, fruktozės (iki 5 %), ląstelienos, kitų mikro- ir makroelementų.
Tai natūraliai gamtoje augantis augalas, pasižymintis naudingomis ir vaistinėmis savybėmis. Tinka diabetu sergantiems žmonėms ir norintiems sulieknėti. Gervuogės valgomos tiek šviežios, tiek džiovintos, iš jų spaudžiamos sultys, daromi dietiniai gėrimai, džemai, uogienės, kisieliai, pyragų ir pyragėlių įdarai. Jeigu sugalvosite iš jų virti kompotą, turėkite omenyje, kad tai – rūgščios uogos, todėl cukrus turėtų sudaryti 30–40 % jų svorio.
Žydėti pradeda birželio viduryje ir žydi visą vasarą. Ant to paties augalo vienu metu sirpsta uogos ir skleidžiasi žiedai. Kadangi uogos nėra saldžios, jos puikiai tinka mėgstantiems suvalgyti ką nors rūgštaus.
Vartojimui ir perdirbimui renkamos tik visiškai prinokusios uogos.
Vaistinės savybės
Gervuogės į avietes panašios ne tik išvaizda, bet ir savybėmis. Lapai ir uogos pasižymi stipriu šlapimą varančiu poveikiu, pernokusios uogos veikia kaip laisvinamieji, o neprinokusios – kietina vidurius. Lapų nuoviras naudojamas ginekologijoje pienligės ir trichomonozės gydymui. Nuovirai, gėrimai ir antpilai vartojami esant inkstų ir kepenų uždegiminiams procesams, gydant virškinamojo trakto ligas. Lapų ir šviežių arba džiovintų uogų arbata gerai malšina ligonių troškulį. Kadangi gervuogės turi labai daug vitaminų, tokie gėrimai ypač rekomenduojami šaltuoju metų laiku.
Receptai su gervuogėmis
Gėrimas nuo peršalimo. Reikia: 1 l vandens, 100 g medaus, 300 g šviežių prinokusių uogų. Uogas nuplaukite šaltame vandenyje ir nusausinkite, tada gerai sutrinkite iki vienalytės masės. Į medaus ir vandens tirpalą supilkite susidariusias sultis, viską užvirinkite ir ataušinkite. Vartokite 4 kartus per dieną po 1 stiklinę prieš valgį (paskutinę išgerkite prieš miegą).
Uogų asorti. Paruoškite prinokusias gervuoges, avietes, braškes, žemuoges ir juoduosius serbentus (nuskabykite kotelius, lapelius, nuplaukite šaltame vandenyje ir nuvarvinkite). Uogas sutrinkite per sietelį į emaliuotą indą ir įdėkite cukraus (1 stiklinei tyrelės reikia 400 g). Viską gerai išmaišykite ir palikite 6–7 valandoms tamsioje ir vėsioje vietoje. Periodiškai pamaišykite, kad cukrus ištirptų. Paruoštą masę išpilstykite į sterilizuotus indelius ir sandariai uždarykite. Saugokite šaldytuve. Tinka gėrimams, pyragams, įdarams ir saldiems padažams.
Džiovintos gervuogės. Uogos džiovinamos gerai vėdinamose ir nuo saulės apsaugotose vietose, kur traukia skersvėjis – antraip gervuogės tiesiog apaugs pelėsiais. Kai jos apvysta ir kiek apdžiūna, galima kišti į orkaitę, paskleidus ant skardos plonu sluoksniu. Temperatūra turėtų siekti maždaug 50–60 laipsnių. Džiovintą žaliavą laikykite stikliniuose indeliuose su sandariu dangteliu.
Gervuogių kompotas. Jam reikia 1 litro vandens, 300 g šviežių gervuogių uogų, 1–2 g citrinos rūgšties ir 150 g cukraus. Ištirpinkite vandenyje cukrų ir citrinos rūgštį, užvirinkite sirupą ir užpilkite juo nuplautas uogas. Laikykite apie valandą.
Gervuogių uogienė. Uogas iš pradžių reikėtų blanširuoti stipriai įkaitintame cukraus sirupe, o tada virti uogienę (apie 25–30 minučių). 1 kg uogų reikia 1,5 kg cukraus.
Gervuogės: naudingosios savybės ir receptai
» Rašyti komentarą
» Komentarai
2021-08-08 15:48