Brighamo moterų ligoninės (JAV) tyrėjai padarė išvadą, kad sotieji riebalai (dar vadinami trans-riebalais) pablogina ne tik širdies ir kraujagyslių sistemos, bet taip pat ir galvos smegenų darbą.
Specialistai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 40 000 vyresnių nei 45 metų amžiaus moterų. Jos kas dvejus metus pildė detalią anketą apie savo kasdienį racioną ir atlikdavo kognityvinių funkcijų (atminties, psichomotorinės koordinacijos, orientacijos patalpoje) testą.
Tyrimas parodė, kad smegenų veiklai valgymo dažnumas ir suvartojamo maisto kiekiai įtakos nedaro, tačiau labai svarbų vaidmenį atlieka suvartojami riebalai. Nesočiosios riebalų rūgštys gerina pažintines funkcijas, o sotieji riebalai – atvirkščiai.
Per ketverius metus moterų, vartojusių didelius sočiųjų riebalų kiekius, atmintis ir kitos kognityvinės funkcijos smarkiai pablogėjo. Tos, kurios vartojo mononesočiuosius riebalus, parodė daug geresnius rezultatus.
Sočiųjų riebalų daugiausiai gaunama su sviestu ir raudona mėsa, greitu maistu – sumuštiniais, skrudintomis bulvytėmis, įvairiais kepiniais ir panašiai. Nesočiųjų riebalų atsargas galima papildyti vartojant alyvuogių aliejų, riebią žuvį ir riešutus.
Peršasi paprasta išvada: siekiant užkirsti kelią su amžiumi susijusioms atminties problemoms, reikėtų sočiuosius riebalus pakeisti nesočiaisiais.
Skundžiatės atmintimi? Vartokite nesočiuosius riebalus!
» Rašyti komentarą