Prasidėjo lietuviškų pomidorų sezonas: valgyti siūloma kasdien ir po daug

@ Shutterstock

Jau įprasta, kad balandį parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų ir bene mėgstamiausi gaivaus skonio išsiilgusių pirkėjų.

Pomidorai – vitaminų lyderiai

Kaip pasakoja sveikos gyvensenos propaguotoja ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė, pirmiausiai, švieži pomidorai žavi savo natūraliu, kur kas ryškesniu skoniu. „Daržovė visuomet bus vertingesnė, jei augo natūraliu režimu, gavo atitinkamą saulės ir drėgmės kiekį. Mano įsitikinimu, pačios naudingiausios daržovės ir yra tuomet, kai jas valgome jų sezono metu“, – sako A. Matulevičiūtė.

Prinokęs pomidoras yra puikus vitaminų A, C ir K šaltinis, be to, pasižymi folio rūgšties ir kalio gausa. Anot A. Matulevičiūtės, pomidorus itin dera vertinti dėl juose esančio unikalaus gamtinio vaisto nuo daugelio ligų – likopeno.

„Pomidoruose likopeno daugiau nei kitose daržovėse. Įrodyta, jog šis antioksidantas profilaktiškai veikia daugybę susirgimų: apsaugo nuo tiesiosios žarnos, žarnyno, gimdos kaklelio, skrandžio ir plaučių vėžio. Tiesa, maksimalų likopeno kiekį gausime tada, kai pomidorą apdorosime termiškai“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Pasak specialistės, valgyti pomidorų galima daug, tačiau čia pat ji antrina, jog visavertė mityba slypi saike ir įvairovėje. Pomidorai, anot A. Matulevičiūtės, lengvos, organizmo neapsunkinančios daržovės, įtinkančios bet kokio amžiaus žmonėms bei puikiai papildysiančios kiekvieno organizmo racioną savo maistinėmis savybėmis.

Pomidorai kasdieniame racione – lengvai pagaminimas receptas

Anot maisto žinovės A. Matulevičiūtės, pomidorai su visa gausybe savo veislių yra lengvai pritaikomi įvairių pasaulio šalių virtuvių receptuose – be jų savo meniu neįsivaizduoja nei italai, nei graikai, nei lietuviai.

„Pomidorus galima kepti, troškinti, įdaryti, smulkinti, trinti, tačiau bene ryškiausias jų skonis atsiskleidžia valgant šviežius, termiškai neapdorotus, pagardintus druska, pipirais ir aliejumi. Sulaukus šviežio derliaus, siūlau atskleisti pačias geriausias pomidoro savybes ir pasigaminti lengvą užkandį. Užtruksite vos kelias minutes, bet sukursite tikrą pavasarį lėkštėje“, – siūlo šefė.

Pomidorų salsa pagal A. Matulevičiūtę

Reikės:

 

  • 250 g prinokusių pomidorų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. baltojo balzaminio acto;
  • baltųjų pipirų grūdeliais;
  • juodosios druskos;
  • saujos šviežios kalendros
  • saujos sultenių;
  • kietojo parmezano sūrio.


Gaminimas:

Ištraukite pomidorų kotelius ir aštriu peiliu galuose įpjaukite po kryželį. Sudėkite pomidorus į gilų dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite apie 15-20 min., kol odelės atšoks. Kiaurasamčiu išgriebkite pomidorus ir panardinkite į šaltą vandenį. Po kelių sekundžių ištraukite pomidorus, nulupkite odeles ir supjaustykite kubeliais.

Kalendras nuplaukite, sukapokite ir barstykite ant pomidorų. Duetą gardinkite šviežiais grūstais baltaisiais pipirais ir juodąja druska. Nuplaukite ir nusausinkite sultenes – jas švelniai sumaišykite su pomidorais. Specialiu peiliu plonais griežinėliais supjaustykite kietąjį sūrį ir dėkite ant salotų. Jei peilio neturite, parmezaną galima paskusti skustuku. Ant viršaus pilkite alyvuogių aliejų ir apšlakstykite balzaminiu actu. Norint, jog salotos įgautų aitresnį skonį, pomidorus galima pagardinti smulkintu čili pipiru. Skanaus!

» Rašyti komentarą