Naudingosios burokėlių savybės

@ Shutterstock

Burokėliai – vienos populiariausių ir įprasčiausių daržovių mūsų virtuvėje, ir ne be reikalo: jie ne tik skanūs, bet ir naudingi, turi mažai kalorijų, bet daug vitamino C, В grupės vitaminų, folio rūgšties, obuolių, citrinų, pieno ir kitų rūgščių, kurios skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina virškinimą, taip pat magnio, vario, reikalingo skydliaukės veiklai bei moteriškų hormonų gamybai, kalio, cinko, geležies, jodo...

Kitos naudingos savybės:

 

  • Burokėliuose esantis betainas padeda organizmui išskaidyti ir pasisavinti baltymus, apsaugo kepenis nuo riebėjimo.
  • 100 g burokėlių turi trečdalį mangano paros normos. Ši medžiaga būtina medžiagų apykaitos procesams, stiprina imunitetą, nervų sistemą, širdį bei kraujagysles, gerina regėjimo aštrumą ir klausą.
  • Taip pat burokėliuose daug skaidulų ir pektinų, valančių žarnyno sieneles. Daugiausiai visų šių medžiagų yra šviežiuose burokėliuose arba burokėlių sultyse. Kita vertus, termiškai apdorotą daržovę organizmas įsisavins geriau.
  • Burokėliai padeda kovoti su antsvoriu. Dažna nereikalingų kilogramų augimo priežastis – medžiagų apykaitos sutrikimas. Ją suaktyvinsite, jeigu prieš valgį 4–5 kartus per dieną išgersite 1–2 šaukštelius burokėlių sulčių. Taip pat naudinga valgyti tirščius, likusius išspaudus sultis (juose gausu skaidulinių medžiagų, kurios skrandyje ir žarnyne išsipučia ir užpildo jo turinį, dėl ko atsiranda sotumo jausmas; be to, skaidulos apvalo skrandžio ir žarnų sieneles, gerina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, pašalina vandens perteklių iš organizmo).
  • Žali ir virti burokėliai gerina virškinimą ir padeda nuo vidurių užkietėjimo.
  • Padeda nuo peršalimo. Liaudies medicinoje burokėliai jau seniai naudojami gydant slogą, gerklės skausmą ir kitus peršalimo simptomus. Esant slogai keletą kartų per dieną lašinkite į kiekvieną šnervę po 3–5 lašus šviežių burokėlių sulčių. Kitas receptas: lygiomis dalimis burokėlių sultis sumaišykite su medumi. Gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną. Esant gerklės skausmui, sutrinkite 100 g burokėlių, pridėkite 2 šaukštelius obuolių acto ir palikite pusvalandį pastovėti. Valgykite keletą kartų per dieną po vieną arbatinį šaukštelį.
  • Burokėliai naudingi stipriosios lyties atstovams, turintiems problemų su prostata ir potencija. Rekomenduojama lygiomis dalimis sumaišyti burokėlių, morkų ir agurkų sultis ir mėnesį laiko gerti po pusę stiklinės likus pusvalandžiui iki valgio.
  • Saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, kadangi juose gausu pektinų. Apskritai, šios daržovės sulaiko kenksmingų mikroorganizmų plitimą žarnyne.
  • Sultys, ypač vartojamos kartu su medumi, pasižymi šlapimą varančiu ir kraujagysles plečiančiu poveikiu, o tai naudinga hipertonikams.
  • Pasižymi jauninamuoju poveikiu. Jei burokėlius vartosite reguliariai, jie padės išsaugoti jūsų odos grožį ir sveikatą geriau nei bet kokie kremai.
  • Slopina galvos skausmą. Šiuo tikslu rekomenduojama lygiomis dalimis burokėlių sultis sumaišyti su medumi ir mėnesį laiko gerti po šaukštelį septynis kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio arba tarp valgymų. Esant galvos skausmui arba migrenai, išbandykite tarkuotų šviežių burokėlių kompresą ant kaktos ir smilkinių.
  • Skanaudami burokėlius padėsite ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką.
  • Apsaugo kraujagysles nuo aterosklerozės, stiprina kapiliarus ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Rekomenduojama kasdien išgerti po stiklinę burokėlių sulčių. Jos bus dar veiksmingesnės, jeigu pridėsite medaus.
  • Padeda nuo anemijos (atstato geležies trūkumą kraujyje). Lygiomis dalimis sumaišykite burokėlių, morkų ir ridiko arba kopūsto sultis, pagal skonį pridėkite medaus. 3–4 savaites gerkite po trečdalį stiklinės tris kartus per dieną likus valandai iki valgio.
  • Jauni buroklapiai turi daug daugiau karotino ir vitamino C negu šakniavaisiai, todėl iš jų galima virti ne tik sriubas, bet ir gaminti salotas bei mišraines.
  • Gerina kaulų sveikatą. Burokėliuose gausu silicio dioksido, padedančio tinkamai pasisavinti ir panaudoti kalcį, reikalingą sveikiems kaulams. Per dieną salotų pavidalu suvalgydami pusę burokėlio, galite užkirsti kelią osteoporozei.


Atsargumo priemonės: kai kuriems dėl gausaus burokėlių vartojimo šlapimas ir išmatos gali nusidažyti rausvai, tačiau išsigąsti nereikia – tai visiškai nekenksminga. Tiesa, burokėlių šaknyse gausu oksalatų, todėl tiems, kurie turi ar praeityje turėjo inkstų akmenų, šiomis daržovėmis piktnaudžiauti nerekomenduotina. Jeigu jūsų kraujo krešumas padidėjęs, prieš vartodami burokėlius pasikonsultuokite su gydytoju.

» Rašyti komentarą