Tik nedaugelis dailiosios lyties atstovių gali pasidžiaugti, kad yra visiškai patenkintos savo figūra. Vienoms didžiausią galvos skausmą kelia per platūs klubai, kitoms – nedidelis pilvukas, kurio niekaip neina atsikratyti, dar kitos gailiai atsidūsta matuodamos centimetrine juostele savo taliją. Dažniausiai tai netgi ne estetinė, o psichologinė problema, ir ne viena, o kelios iš karto.
Pirmas dalykas, kuris šauna į galvą užlipus ant svarstyklių ar apžiūrinėjant save veidrodyje – laikas pradėti laikytis dietos. Daugelis šią sampratą sieja su maisto apribojimu, o kartais – netgi badavimu. Kad eksperimentai su savo kūnu nesibaigtų tragiškai, geriau imtis ne tokių radikalių priemonių: pradėti bent šiek tiek sportuoti, lankyti šokius, pakoreguoti mitybos įpročius ir panašiai. Štai ką norintiems sulieknėti pataria dietologai ir psichologai – šios nesudėtingos taisyklės padės numesti svorio nebadaujant ir nekenkiant savo organizmui.
- Absoliuti dauguma dietologų pasisako už tai, kad valgytume dažniau, tačiau nedidelėmis porcijomis. Paprastai per dieną turėtume rimčiau pasistiprinti tris kartus, ir dar du – lengvai užkąsti. Be to, patartina ilgiau kramtyti maistą, pasistengti pajusti jo skonį – daugelis žmonių mūsų dienomis jo nebejaučia.
- Labai svarbu nelįsti į šaldytuvą, jeigu nejaučiate alkio. Pavyzdžiui, nustokite užkandžiauti dirbdami kompiuteriu arba žiūrėdami televizorių, nepradėkite visko iš eilės „ragauti“, jeigu tam nėra svarių priežasčių. Viso to galima nesunkiai išvengti, jeigu pakoreguosite savo dienotvarkę ir kasdien maitinsitės vienu ir tuo pačiu laiku. Taip organizmas žinos, kada „laukti“ maisto, bus pasirengęs jį suvirškinti ir įsisavinti. Pastebėsite, kad alkio jausmas taps reguliarus.
- Nuo pagundos suvalgyti viską ir iš karto apsaugos įprotis neišdėlioti ant stalo viso šaldytuvo turinio. Tegul kiekviena jūsų puota apsiriboja tik nedideliu maisto kiekiu, vienu patiekalu – tada ir noras įsidėti į savo lėkštę dar ką nors bus mažesnis, nepaleis visų jūsų pastangų sulieknėti vėjais. Jeigu įpratote valgyti daug, pasistenkite skirti daugiau laiko stalo serviravimui, ir netingėkite pasivarginti net ir tuo atveju, jeigu ant stalo bus tik vienas patiekalas – gražiai išdėlioti stalo įrankiai, servetėlės, papuošimai sukurs jaukią atmosferą ir neleis ant stalo prisidėti visko, kas nereikalinga.
- Jeigu tarp pagrindinių valgymų panorėsite užkąsti, rinkitės daržoves arba nesaldžius vaisius, turinčius mažai kalorijų – pavyzdžiui, obuolį arba morką. Neblogai tiks ir riešutai – nors jie ir kaloringi, suvalgius kelis alkio jausmas sumažės, o organizmas gaus būtinų medžiagų. Galimas ir kitas variantas, pavyzdžiui, dribsnių batonėlis – tai skanus ir naudingas energijos šaltinis (netgi tais atvejais, kai pavalgyti rimčiau nėra laiko, jūs skubate ir norite sušveisti ką nors „pakeliui“).
- Jeigu turite blogą įprotį valgyti labai greitai, paskubomis, metas šį bei tą pakeisti. Tegul jūsų pietūs ar vakarienė trunka ilgiau – sotumo signalas ateina į smegenis praėjus maždaug 20 minučių nuo valgymo pradžios.
- Dar viena labai paprasta, bet ne ką mažiau svarbi, taisyklė – stenkitės valgyti ne vieni. Jeigu greta stalo sėdės jūsų draugas ar šiaip pašnekovas, tai padės atitraukti dėmesį nuo maisto, o jūs spėsite laiku pajusti sotumo jausmą, tad išvengsite persivalgymo.
- Draugai, žinoma, gerai, tačiau valgyti sėdint prie kompiuterio arba žiūrint televizorių – niekam tikusi mintis. Tokiose situacijose maisto suvartojama daug daugiau, negu iš tiesų reikia, nes jis ryjamas tiesiog „automatiškai“, nekontroliuojant proceso ir nejaučiant patiekalo skonio. Nustebtumėte sužinoję, kiek daug prarandate.
- Mūsų dienomis žmonės beria druską visur – kur reikia ir kur nereikia. Pasistenkite jos vartoti mažiau – druska verčia mus įsidėti į lėkštę dar daugiau maisto, o mes linkę painioti tai su alkio jausmu. Praturtinti patiekalo skonį galima naudojant įvairius prieskonius – taip patiekalai tampa ir kvapesni, ir sveikesni. Apie prieskonių naudą sveikatai galima kalbėti be galo ir be krašto. Būtent šis principas naudojamas tada, kai per savaitę reikia numesti svorio. Išmėginkite – maistas bus ne tik skanus, bet ir naudingas.
- Susigalvokite sau dietą – ji turi būti ne tik mažai kaloringa ir subalansuota, bet ir įdomi. Jeigu laikotės Viduržemio jūros dietos, jūros gėrybių, daržovių, vaisių, žalumynų ir alyvuogių aliejaus derinys ne tik padės per savaitę numesti porą nereikalingų kilogramų, bet taip pat ir sukurs malonią atostogų nuotaiką.
Atminkite: jeigu lieknėsite skoningai ir protingai, šis užsiėmimas jums taps ne stresu, o malonumu.
2014-02-19 22:00