Maistas – tai pagrindinis bet kurio gyvo organizmo energijos šaltinis, „degalai“, be kurių jūsų sudėtingas mechanizmas nustotų veikti. Vis dėlto tenka pripažinti, kad maisto poveikis būna skirtingas. Ne visi produktai mus maitina. Pirma – daug kas priklauso nuo mitybos įpročių, pavyzdžiui, porcijos, kurią įveikiame vienu prisėdimu, dydžio. Kitaip nei automobiliai, „pilnu baku“ toli nenukeliausime. Jau senovėje žmonės žinojo, kad valgant mažiau jaučiamasi daug energingiau. Jeigu prisivalgome tiek, kad net „per siūles plyšta“, nėra ko stebėtis, kad tampame tingūs ir mieguisti.
Antra – ne ką mažiau svarbu ir jūsų potraukis konkrečiam maistui. Amerikiečių mokslininkai nepatingėjo ir nusprendė atlikti išsamius prekybos centruose parduodamų produktų tyrimus. Tie patys amerikiečiai ir patikrino, kaip vienoks ar kitoks maistas veikia mūsų energingumą.
Produktų, sukeliančių mieguistumą („sleepyfood“), sąrašas
- Kalakutiena. Jos sudėtyje yra specifinių baltymų, pasižyminčių relaksaciniu poveikiu. Žinoma, viena tokio patiekalo porcija migdomųjų nepakeis, tačiau jeigu piktnaudžiausite ja nuolat, jūsų darbingumas pastebimai sumažės.
- Cukrus ir visi saldumynai. Staigus gliukozės lygio kritimas ir kilimas paprastai labai greitai išsekina organizmą, todėl saldumynų mėgėjai skundžiasi jėgų stoka.
- Alkoholiniai gėrimai. Jų vartojimas slopina nervų sistemos aktyvumą. Organizmas tampa vangus, pradeda imti miegas. Pastarasis, beje, nebūna visavertis, nes organizmas nepailsi ir nesukaupia jėgų naujai dienai.
- Keptas maistas. Dažniausiai virškinamas labai ilgai, be to, dirgina virškinamąjį traktą ir apnuodija organizmą daugybe kenksmingų medžiagų.
- Miltų ir makaronų gaminiai. Poveikis toks pat, kaip ir cukraus – dėl šokinėjančio gliukozės lygio jausitės pavargę.
Ką rekomenduoja specialistai?
Mitybos ekspertų teigimu, išlikti energingiems galima visą dieną, jeigu laikomasi kelių paprastų taisyklių:
- Pirmas ir pats didžiausias jūsų priešas – nekontroliuojami insulino pliūpsniai, kuriuos sukelia besaikis mėgavimasis saldumynais. Geriau įprastus saldumynus pakeiskite produktais, turinčiais maistinių skaidulų. Įtraukite į savo racioną neapdirbtų kruopų (išskyrus šlifuotus ryžius ir kukurūzus). Jose daug sudėtingųjų angliavandenių, kuriuos organizmas virškina ilgiau, tad cukrus į kraują patenka lėčiau.
- Rytais valgykite košes – tai puikus energijos šaltinis, padėsiantis po naktinio poilsio jaustis žvalesniems.
- Valgykite nedidelėmis porcijomis, tačiau dažniau (maždaug kas 3 valandas).
- Maistą, kuriame gausu angliavandenių, geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje – taip cukrus nevirs riebalų sankaupomis. Antroje dienos pusėje reikėtų valgyti baltymingą ir augalinį maistą.
- Sekite, kad organizmui netrūktų vitaminų. Itin svarbus vitaminas C, padedantis papildyti organizmo energijos atsargas (jo gausu serbentuose, erškėtuogėse, kiviuose ir lapinėse salotose), ir B grupės vitaminai (daugiasia jų turi kruopos).
- Nepamirškite gerti. Vienam kilogramui kūno masės reikia 30–40 mililitrų gryno vandens (ne limonadų, arbatų ir kitų gėrimų).
- Kad jaustumėtės energingi, būtina geležis. Šis mikroelementas reikalingas hemoglobino, pernešančio deguonį, gamybai. Geležies rasite mėsoje, kepenyse, kakavos milteliuose ir žalialapėse daržovėse.