Avokadai ir jų aliejus: ką reikia žinoti?

Kitaip negu visi vaisiai, avokadai yra visiškai nesaldūs. Gerai tai ar blogai – skonio reikalas, tačiau tenka pripažinti, kad privalumų ir panaudojimo būdų jis turi išties nemažai. Kokių?
 
Avokadų nauda
 
Avokadai kilo iš Pietų Amerikos, pirmieji iš europiečių jo paragavo ispanai. Jie ir davė šiam vaisiui keistą pavadinimą – avokadas, beveik neatpažįstamai iškraipę vietinį pavadinimą „ahuakatl“, kas reiškė „miško aliejus“.
 
Jei norite sulieknėti, šie vaisiai – kaip tik jums. Nors jie kaloringi (100 g turi 224 kcal), tai – puikus lieknėjimo stimuliatorius tiek valgant vienus, tiek salotų ar padažų sudėtyje! Avokaduose ne tik mažai cukraus, bet jie pasižymi ir kitomis dietinėmis savybėmis, net santykinai didelis (kaip vaisiui) riebalų kiekis nėra kliūtis įtraukti jį į kasdieninį mitybos racioną. Didžioji avokado riebalų dalis yra lengvai įsisavinami mononesotieji riebalai.
 
Avokadų minkštimas yra idealus maistas visiems, nevalgantiems gyvulinės kilmės riebalų. Jame yra 1,5-2,1 % gerai įsisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario, būtino raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, vitaminų C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino, todėl rekomenduojama šiuos vaisius valgyti persirgus sunkiomis ligomis. Be to, avokaduose yra itin retų, vertingų ir svarbių medžiagų, tokių kaip liuteinas, antioksidantas glutationas, oleino rūgštis. Mineralinė sudėtis tikrai gausi: kalis, natris, kalcis, fosforas, manganas, magnis, geležis, chloras, siera. Avokade yra specialaus cukraus, manoheptulozės, kuri patekusi į organizmą mažina bendrą cukraus kiekį kraujyje, todėl avokadus rekomenduojama valgyti sergantiems diabetu.
 
Avokadus rekomenduojama valgyti ir pablogėjus virškinimui ar patyrus stresą. Tai taip pat puikus trumposios atminties funkcionavimo energijos šaltinis bei vaisius, kuriame daug augalinių baltymų, todėl dažnai rekomenduojamas krūtimi maitinančioms mamytėms.
 
Kaip vartoti maistui?
 
Kadangi vaisiai skinami dar neprinokę, įsigytus parduotuvėje vaisius tenka panokinti. Suvynioti į popierių jie laikomi kambario temperatūroje, kol suminkštėja. Vaisiai būna tinkami maistui, kai paspaudus pirštu atsiranda įdubimas, o papurčius vaisių girdėti viduje esančio kauliuko barškėjimas. Būtent tokį vaisių reikia tuojau pat suvalgyti, nes jis greit genda. Taip pat svarbu paminėti, kad avokadai, kaip ir kiti subtropiniai vaisiai, nelaikomi šaldytuve.
 
Vaisiaus minkštime esančias riebalų rūgštis nuo oksidacijos galima apsaugoti suvilgius jį citrinos sultimis. Neapdorotas citrinos rūgštimi minkštimas ruduoja ir praranda daug biologiškai veiklių medžiagų.
 
Vaisiai naudojami šaltiems užkandžiams, salotoms gaminti. Iš prinokusių avokadų išgaunami riebalai, naudojami kosmetikos priemonių gamyboje.
 
Avokadai kosmetologijoje
 
Kadangi avokadai pasižymi vitaminų, mikroelementų ir kitų naudingų sveikatai medžiagų gausa, jie tinka ne tik maistui, bet ir įvairioms namų gamybos kosmetinėms priemonėms.

 

  • Sutrintas avokado minkštimas – universali priemonė grožio puoselėjimui, kuri tinka ir veidui, ir kūnui, ir plaukams.
  • Maitinanti paakių kaukė. Reikia: trečdalio avokado, tokio pat kiekio trinto alavijo (galima naudoti ir alavijų gelį). Sumaišykite, košelę uždėkite ant nuplautos paakių odos ir laikykite 10 minučių. Švariai nuprauskite veidą.
  • Sausai odai sutrinkite avokado minkštimą su šaukšteliu medaus, įdėkite truputį varškės.
  • Riebiai arba mišriai odai įmaišykite į avokado kaukę citrinos sulčių. Užtepkite ant veido, po 15 min. nuplaukite šiltu vandeniu.
  • Riebiai veido odai galite išbandyti ir šią kaukę: sutrinkite 1 valg. šaukštą avokado minkštimo su 2 valg. šaukštais kefyro arba rūgpienio. Užtepkite ant veido, po 15-20 min. nuplaukite vėsiu vandeniu. Kaukė šalina riebų blizgesį, suteikia odai matinę spalvą.
  • Normaliai arba mišriai odai pasidarykite veido kaukę, sumaišę avokado minkštimą su jogurtu.
  • Sausai, pleiskanotai odai galima pasiruošti puikią kaukę avokado pagrindu. Lygiomis dalimis sumaišykite avokado minkštimą, avižinių dribsnių, įpilkite šilto ramunėlių nuoviro. Tepkite masę ant drėgno veido, gerai įmasažuokite ir palikite 15 min., po to nuplaukite šiltu vandeniu. Ši kaukė švelniai pašalina negyvas odos ląsteles, veikia drėkinančiai ir maitinančiai.
  • Jeigu jūsų veido oda sausa, tai naudokite tik vieną iš šių ingredientų - arba kiaušinio baltymą, arba citrinos sultis.
  • Drėkinamoji veido kaukė visų tipų odai. Sudėtis: pusė sunokusio avokado, 1 šaukštelis kokybiško alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelis citrinos sulčių, 1 kiaušinio baltymas. Kiaušinio baltymą paplakite su aliejumi ir citrina, sumaišykite su trintu avokadu. Mase padenkite veidą, kaukę laikykite 15-20 min. ir švariai nusiprauskite.
  • Švelnumo plaukams suteikianti kaukė. Sudėtis: 1 sunokęs avokadas, 1 kiaušinio trynys, 0,5 šaukštelio kokybiško alyvuogių aliejaus. Kiaušinio trynį išplakite su aliejumi ir sumaišykite su trintu avokadu. Masę įtrinkite į sausus plaukus, užsidėkite maišiuką ar dušo kepuraitę ir laikykite apie pusvalandį. Išsiplaukite galvą taip, kaip įprasta.
  • Plaukų kaukė-kondicionierius. Sumaišykite 1 avokado minkštąją dalį su 1 kiaušinio tryniu. Išmaišykite iki vientisos masės, padenkite ja švarius drėgnus plaukus, palikite pusvalandžiui. Po to kruopščiai išskalaukite. Rezultatas – minkšti, šilkiniai, blizgantys plaukai.

 
Šis tas apie avokadų aliejų
 
Iš sunokusių avokadų vaisių gaminamas labai vertingas riebus aliejus, kurį galima naudoti kaip pagrindą įvairioms kaukėms arba santykiu 1:1 su kitais augaliniais aliejais (abrikosų, migdolų, vynuogių sėklų kauliukų ir kt.). Galima avokadų aliejų naudoti ir vieną, be jokių priedų, masažams, kompresams, kaukėms.
 
Avokadų aliejus pasižymi šiomis savybėmis:
 

  • Puikiai drėkina ir minkština odą;
  • Galima naudoti nuo raukšlių: paakių ir kaklo odai; stabdo odos senėjimą;
  • Ypač rekomenduojamas sausai odai;
  • Į epidermį prasiskverbia daug giliau, nei daugumas kitų kosmetinių aliejų;
  • Itin tinka masažui (pavyzdžiui, anticeliulitiniam);
  • Klinikiniai tyrimai rodo, kad avokadų aliejus gydo odą.
  • Avokadų aliejus pravartus ne tik odai, bet ir plaukams: jis gerai įsigeria tiek į plaukus, tiek į galvos odą ir puikiai tinka naudoti, kovojant su pleiskanomis ar plaukų slinkimu.

 
Svarbu: bespalvis arba šviesiai gelsvas šiek tiek avokadų kvapą primenantis aliejus, kuris dažniausiai yra parduodamas kaip avokadų aliejus, nėra tinkamas terapiniam naudojimui.
 
Keli grožio receptai:
 

  • Kaukė su avokadų aliejumi gerai išvalo ir drėkina odą. Sumaišytas lygiomis dalimis su nerafinuotais sezamų ir alyvų aliejais saugo nuo saulės.
  • Avokadų aliejaus kaukė veidui, kaklui ir rankoms. Impregnuokite servetėlę nerafinuotu avokadų aliejumi ir uždėkite ją ant odos. Nuimkite maždaug po pusvalandžio. Procedūrą vertėtų pakartoti 1-2 kartus per dieną 4-5 dienų laikotarpyje.
  • Maitinamoji ir drėkinamoji avokadų aliejaus kaukė visam kūnui. 1 valg. šaukštą avokadų aliejaus ištirpinkite grietinėlės, medaus ir druskos mišinyje. Masę pilkite į vonią.
» Rašyti komentarą