Mes dažnai girdime apie šviežių vaisių ir daržovių naudą mūsų organizmui. O ar žinojote, kad, pavyzdžiui, saldžiosios paprikos net ir apdorotos termiškai išsaugo savo naudingąsias savybes? Būtent todėl jų turėtų būti tiek jūsų, tiek jūsų artimųjų racione.
Privalumai:
- Paprikose yra vitamino C, A ir E, taip pat fosforo, magnio, jodo, geležies ir cinko.
- Stiprina nagus ir skatina plaukų augimą.
- Gerina bendrą odos būklę ir greitina ląstelių regeneracinius procesus.
- Rekomenduotinos nėštumo metu.
- Stiprina imuninę sistemą.
- Naudingos sergantiems cukriniu diabetu, pablogėjus atminčiai, kankinamiems nemigos ir netekusiems jėgų.
- Stiprina kraujagysles.
- Stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, gerina virškinimą, padeda nuo kosulio.
- Rekomenduojamos nuo anemijos, vidurių užkietėjimo, žarnyno dieglių ir padidėjusio prakaitavimo.
- Saugo nuo vėžio.
- Greitina medžiagų apykaitą ir padeda sudeginti daugiau kalorijų.
- Reguliuoja kraujospūdį, mažina cholesterolio ir trigliceridų lygį organizme.
- Padeda kovoti su daugeliu skirtingų odos ligų.
- Stiprina nervų sistemą ir užkerta kelią depresijai.
- Pašalina iš organizmo skysčių perteklių.
- Gerina atmintį.
Trūkumai: paprikose gana dažnai būna pesticidų. Jos netinka sunkios stenokardijos formos atveju, sutrikus širdies ritmui, hipertonikams, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu ir žmonėms, kurių skrandžio rūgštingumas per didelis. Nerekomenduotina valgyti ir paūmėjus lėtinėms inkstų ir kepenų ligoms, įsisenėjus hemorojui, padidėjus nervų sistemos jautrumui, taip pat sergantiems epilepsija.
2021-03-24 21:14