Pakalbėkime apie tai, kokie produktai rūgština, kokie – šarmina organizmą, ir kaip tai veikia mūsų sveikatą.
Žmogaus kraujas yra šiek tiek šarminis. Kad jis toks ir liktų, nes per didelis rūgštingumas, arba lėtinė acidozė, atsiliepia visam organizmui ir gresia daugeliu ligų, mūsų valgiaraštyje turėtų būti 80 procentų šarminių produktų ir tik 20 procentų rūgštingų.
Rūgštis – ne norma
Pasibaigus virškinimo ir apykaitinių procesų ciklui organizme kai kurie produktai palieka šarmingas atliekas, kiti – rūgštingas. Pagal tai skirtingi maisto produktai priskiriami arba prie šarminių, arba prie rūgštingų.
Paprastai rūgštys (pavyzdžiui, šlapimo rūgštis, pieno rūgštis ir kitos), susintetinamos per metabolinius procesus, pradeda chemines reakcijas su kraujo, limfos, tulžies ir kitais šarmais, ir galiausiai yra neutralizuojamos. Tačiau jeigu mūsų valgiaraštyje dominuoja rūgštingi produktai, ilgainiui neišvengiamai ima reikštis nemalonūs simptomai: nuovargis, galvos skausmai, apetito praradimas (anoreksija), nemiga, nervinė įtampa, hiperacidozė, sloga ir kiti.
Yra ir daugiau reikšmingų padidėjusio kraujo, taigi ir viso organizmo, rūgštingumo šalutinio poveikio apraiškų. Pavyzdžiui, mūsų organizmas tokiu atveju naudoja natrį kaip priemonę savo pH normalizuoti, todėl labai greitai išeikvoja jo atsargas. O kai jau nebėra natrio kovoti su susikaupusiomis rūgštimis, organizmas griebiasi kalcio. Jeigu jo užtektinai negauname su maistu, kalcis paimamas iš visur, kur tik yra jo sankaupų, įskaitant dantis ir kaulus. Dėl to pastarieji išretėja, susilpnėja, tampa trapūs, ir pradeda vystytis osteoporozė.
Kaip turbūt supratote, nuolatinis padidėjęs organizmo rūgštingumas nėra normali būklė. Dėl jos paspartėja degeneraciniai ir organizmo senėjimo procesai. Visos toksiškos medžiagos organizme egzistuoja rūgščių forma, tad tam, kad jos nepradėtų kauptis arba būtų neutralizuotos, turime valgyti daugiau šarminiais laikomų produktų.
Aišku, reikia išmanyti, koks maistas yra rūgštingas, o koks ne. Į tokius produktai skirstomi pagal poveikį šlapimui.
Rūgštūs ir dar rūgštesni
- Visi gyvulinės kilmės maisto produktai: mėsa, kiaušiniai, žuvis, naminė paukštiena ir kiti.
- Pieno produktai: sterilizuotas ir pasterizuotas pienas, sūris, varškė ir sviestas.
- Džiovinti žirniai ir pupos.
- Visi grūdai, iš kurių kepama duona, ir ankštiniai augalai: kviečiai, kukurūzai, ryžiai, pupelės.
- Visi riešutai ir sėklos (džiovinti): žemės, graikiniai, anakardžiai, sezamai, saulėgrąžos, moliūgų sėklos.
- Visi gatavi produktai ir pusgaminiai: balta duona, bandelės ir kiti kepiniai, balti miltai, šlifuoti ryžiai, cukrus.
- Arbata, kava, alkoholis, tabakas, nealkoholiniai gaivieji gėrimai.
- Visi riebalai ir aliejai.
- Visi kepti ir prieskoniais gardinti produktai.
- Visi saldūs produktai ir saldainiai (su baltuoju cukrumi).
Kas jie – šarminiai produktai?
- Visi vaisiai (švieži arba džiovinti), įskaitant citrusinius.
- Visos šviežios daržovės (išskyrus žirnius ir pupas) ir žali šakniavaisiai.
- Daigintos pupos, žirniai, grūdai ir sėklos.
Silpnai šarminiai produktai:
- Šviežias pienas ir varškė.
- Mirkyti riešutai ir sėklos.
- Švieži riešutai: migdolai, kokosai, bertoletijos.
- Šviežios žalios pupos, žirniai, grūdai, soros.
Naudinga žinoti
- Nesijoti kvietiniai miltai, nešlifuoti ryžiai ir kiti grūdai, jeigu natūralūs, yra silpnai rūgštingi, tačiau apdoroti arba išvalyti tampa rūgštingesni.
- Beveik visi grūdai, naudojami kepiniams, ankštiniai augalai, visų rūšių mėsa, kiaušiniai ir žuvys yra rūgštingi, o vaisiais ir daržovės – šarminiai.
- Visi citrusai (citrinos, apelsinai) valgant atrodo rūgštūs, bet jų galutinis poveikis organizmui yra šarminis, taigi jie laikomi šarminiais produktais.
- Sunkiai virškinami ankštiniai priskiriami prie rūgštingų produktų, tačiau virškinant tampa labiau šarminiai nei rūgštingi.
- Pienas priskiriamas ir rūgštingiems, ir šarminiams produktams. Todėl reikia atminti, kad šviežias neapdorotas pienas yra šarminis, šildytas arba virintas – rūgštingas. Įvairūs iš pieno gaminami produktai, pavyzdžiui, sūris, sviestas ir kiti, taip pat yra rūgštingi.
- Iš visų riešutų rūgštingiausi yra žemės, mažiausiai rūgštingi – migdolai. Kita vertus, kokosų riešutai yra šarminis produktas.
Tarp pliusų ir minusų
Rytuose jogai jau seniai skirstė maistą į rūgštingą ir šarminį. Jų tikinimu, dienos valgiaraštyje vienai daliai rūgštingo maisto turėtų tekti ne mažiau kaip dvi dalys šarminio.
Europoje į tokias produktų savybes dėmesys pirmąkart atkreiptas tik kiek daugiau nei prieš šimtą metų. Kai švedų kilmės vokiečių biochemikas Ragnaras Bergas įrodė, kad žmogaus organizmui optimali yra būtent šarminė vidinė terpė ir kad ją daugiausia lemia atitinkami maisto produktai.
Šarminė terpė būdinga sveikiems žmonėms ir užtikrina efektyvią organizmo veiklą: jam reikia mažiau baltymų, jis turi daugiau jėgų, o jo savininkas sulaukia gilios senatvės. Rūgštinė terpė – ypač ilgalaikė – neša tik ligas ir ankstyvą senatvę.
Mokslininkai yra įvertinę įvairių grupių produktus pagal tai, kaip smarkiai jie rūgština arba šarmina organizmą. Šioje savotiškoje skalėje, kurią sudaro pliusai ir minusai, kiekvienas jų reiškia:
„+“ – silpnas šarminis efektas; „–“ – silpnas rūgštinis efektas;
„++“ – vidutinio stiprumo šarminis efektas; „– –“ – vidutinio stiprumo rūgštinis efektas;
„+++“ – stiprus šarminis efektas; „– – –“ – stiprus rūgštinis efektas;
„++++“ – itin stiprus šarminis efektas ir taip toliau.
Štai kaip tai atrodo konkrečių produktų atveju.
Vaisiai
Švieži abrikosai +++
Persikai +++
Džiovinti abrikosai ++++
Arbūzai +++
Marinuotos slyvos – –
Prinokę bananai ++
Serbentai +++
Neprinokę bananai – –
Šviežios citrinų sultys +++
Vynuogės ++
Citrinų sultys su cukrumi – –
Vynuogių sultys ++
Šviežios apelsinų sultys +++
Vynuogių nektaras – –
Datulės ++
Vyšnios ++
Beveik visi kiti vaisiai +++
Melionai +++
Vaisiai, virti su cukrumi, nuo – – iki – – –
Razinos ++
Džiovintos slyvos ++
Džiovintos figos ++++
Švieži obuoliai ++
Spanguolės +
Džiovinti obuoliai ++
Daržovės ir kruopos
Neskustos bulvės +++
Morkos ++++
Paprikos +++
Krakmolas – – –
Švieži pomidorai ++++
Kukurūzų dribsniai – – –
Ridikai +++
Avižinės kruopos +++
Švieži burokėliai ++++
Miežinės kruopos – – –
Šviežios pupos +++
Balti miltai – – –
Džiovintos pupos –
Juoda duona –
Keptos pupos – – –
Balta duona – – –
Žalieji žirneliai ++
Džiovinti žirniai – – –
Gyvulinės kilmės produktai
Nenugriebtas pienas +++
Virta aviena – – –
Troškinta aviena –
Grietinėlė –
Liesa šviežia jautiena –
Kietas sūris – – –
Riebi šoninė –
Minkštas sūris – – –
Liesa šoninė – – –
Kiaušiniai – – – –
Liesa kiauliena – – –
Jautiena –
Lašiniai +
Veršiena – – –
Žuvis nuo – – iki – – –
Galvijų kepenys – – –
Otas – – –
Laukinių paukščių mėsa – – – –
Vėžiai – – – –
Vištiena – – –
Austrės – – – –
Midijos – – –
Nors šarminė organizmo terpė yra sveika terpė, tai anaiptol nereiškia, kad privalu tučtuojau pradėti maitintis išskirtinai šarminiais produktais. Kaip ir visur, čia reikalinga pusiausvyra, todėl geriau laikytis jogų pamėgto principo: viena dalis rūgštingo maisto, dvi – šarminio.
Stipriai rūgštūs
balta duona
alkoholis
saldūs gazuoti gaivieji gėrimai
cukrus
Silpnai rūgštūs
mėsa, žuvis
daržovės
riešutai
desertai
Silpnai šarminiai
vaisiai
žalumynai
avokadai
migdolai
Stipriai šarminiai
šparagai
Kajeno pipirai
arbūzai
jūros kopūstai
2017-07-21 00:29