Kodėl verta valgyti mandarinus?

Mandarinai – daugelio iš mūsų itin mėgstami vaisiai. Jie ne tik skanus, bet ir naudingi. Štai kelios priežastys, kodėl reikėtų jų įtraukti į savo racioną.
 

  • Mandarinų sultys – puikus dietinis ir gydomuoju poveikiu pasižymintis gėrimas. Ypač rekomenduojama ligoniams ir mažiems vaikams.
  • Esant aukštai temperatūrai, mandarinų sultys gerai malšina troškulį.
  • Mandarinai padeda nuo astmos ir bronchito. Norintiems išvalyti iš plaučių gleives, kiekvieną rytą rekomenduojama išgerti stiklinę mandarinų sulčių.
  • Patartina šviežiai spaustas sultis gerti viduriuojant.
  • Jei sulčių geriama daug ir dažnai, jos padeda atsikratyti glistų.
  • Žiemos periodu mandarinai aprūpina organizmą daugybe vertingų vitaminų.
  • Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, gerina apetitą ir medžiagų apykaitos procesus.
  • Eterinis mandarinų aliejus pakelia nuotaiką.
  • Vaisiai ir sultys pasižymi antibakteriniu poveikiu, padeda nuo dizenterijos.
  • Sultys, naudojamos išoriškai, padeda kovoti su pienlige.
  • Tinka odos ir nagų ligoms gydyti, nes naikina kai kuriuos grybelius. Sultimis reikia daug kartų įtrinti pažeistas vietas.
  • Džiovintų apelsinų žievelių nuoviras palengvina atsikosėjimą sergant bronchitu ir tracheitu (1 dalis žievelių ir 10 – vandens).
  • Žievelių nuoviras mažina cukraus lygį kraujyje, todėl yra naudingas sergantiems diabetu. Trijų mandarinų žieveles sumeskite į 1 litrą vandens ir pavirkite 10 minučių. Laikykite nenukošę šaldytuve ir vartokite kasdien.

 
Kontraindikacijos: nors mandarinai pasižymi daugybe teigiamų savybių, kai kuriais atvejais jie gali ir pakenkti. Šie vaisiai dirgina inkstus ir skrandžio bei žarnyno gleivinę, todėl mandarinai nerekomenduotini sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, padidėjus skrandžio rūgštingumui, sergant kolitu, enteritu, cholecistitu, hepatitu ir ūminiu nefritu.

» Rašyti komentarą