Prasidėjo šilauogių sezonas: dietistė paaiškino, kuo ypatingos šios uogos

Pirmosiomis liepos savaitėmis vietos augintojų krūmynai nusidažė mėlyna spalva – prinoko tautiečių taip lauktas pirmasis lietuviškų šilauogių derlius. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad pusę visų tinklo parduotuvėse nuperkamų uogų sudaro būtent šilauogės, o kasmet jų šviežias derlius sutinkamas su dideliu pirkėjų džiaugsmu. Maža to, kaip priduria „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė, šilauogės yra ne tik gardžios, bet ir ypač vertingos – stiklinė  šių uogų per dieną pagelbės ir sportuojantiems, ir turintiems sveikatos problemų, ir kovojantiems su dideliu potraukiu saldumynams.

 

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad šilauogės – vienos mėgstamiausių ir perkamiausių pirkėjų uogų, savo populiarumu pralenkiančių kitą sezono gardėsį – braškes.

 

„Nors parduotuvėse šilauogių sezonas ilgesnis nei laukuose, vis dėlto šviežias lietuviškas derlius visada yra tikra šventė, kurią šią savaitę kartu nusprendėme paminėti surengę „Uogų dienas“. Pastebėjome, kad mūsų pirkėjus domina teminės vaisių ir daržovių savaitės, tad po tradicinėmis tapusių „Pomidorų“ ir „Obuolių“ dienų šiemet nutarėme, jog vidurvasaris – pats tinkamiausias laikas smaguriauti uogomis. Pirkėjų poreikį išskirtiniam uogų asortimentui bei ypatingiems jo kainų pasiūlymams patvirtino ir duomenys – šiemet pirmąjį pusmetį uogų pardavimai augo net 40 proc. palyginti su tuo pačiu metu pernai. Tad džiaugiamės galėdami pakviesti pirkėjus į temines dienas, kurių metu galima ne tik smaguriauti šilauogių, bet ir ragauti kitų vietinių ar atvežtinių uogų: aviečių, raudonųjų serbentų, agrastų, dumplūnių uogų, lukštentų granatų sėklų bei įvairių skirtingų uogų rinkinių, ypač tinkančių iškyloms gamtoje“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

 

Įvairiapusė šilauogių nauda

 

Biologiškai aktyviomis medžiagomis ir gausiu vitaminų kiekiu pasižyminčios šilauogės, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerės, dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, neabejotinai turėtų atsidurti kiekvieno tautiečio vasaros valgiaraštyje. Pirmiausiai, anot jos, šilauogės – puikus pasirinkimas sportuojantiems ar dirbantiems sunkesnį fizinį darbą, mat šiose uogose esantys komponentai gali padėti sumažinti raumenų nuovargį po intensyvaus krūvio ir pagreitinti jų atsistatymą.

 

Taip pat, dėl didelio kiekio kalio, kalcio ir magnio, šilauogės gali padėti kovoti su aukštu kraujospūdžiu. Dietistė pasakoja, kad tyrimai rodo, jog nutukimu sergantiems asmenims, kasdien suvalgantiems apie stiklinę šviežių ar šaldytų šilauogių, per du mėnesius pavyksta sumažinti aukštą kraujospūdį kone dešimtadaliu. Maža to, kaip pastebi V. Kurpienė, šiose uogose esančios tirpios skaidulos, vitaminas C ir kiti antioksidantai yra tikras siaubas blogajam cholesteroliui.

 

Pasak jos, šilauogės gali pasigirti ir solidžiu kiekiu antocianinų – augalinių junginių, turinčių priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį. Šios medžiagos organizmui padeda sumažinti stresą, smegenų rūką ir uždegiminius procesus, lemiančius smegenų senėjimą ir neurodegeneracinių ligų atsiradimą.

 

Norisi saldumynų? Rinkitės šilauoges

 

Pasakodama apie tautiečių pamėgtų uogų naudą V. Kurpienė priduria, kad šilauogės gali būti geru užkandžio pasirinkimu tiems, kurie jaučia didelį potraukį saldumynams ir miltiniams skanėstams.

 

„Šilauogės yra natūraliai saldžios, tad puikiai pakeis cukrumi perpildytus desertus, kartu suteikdamos daug vertės organizmui. Žinoma, svarbus jų derinimas su kitais produktais. Šias uogas pravartu naudoti su baltymais: varške, varškės sūriu, sojos pieno sūriu, graikiniu jogurtu, lapinėmis ir kitomis daržovėmis. Valgydami šilauoges su šiais išvardintais produktais jausitės ilgiau sotūs, o drauge mažės ir potraukis saldumynams“, – pataria dietistė.

 

Uogų perteklių – ne į uogienę, o į šaldiklį

 

Dietistė primena, kad didžiausia koncentracija visų gerųjų medžiagų slypi ką tik nuskintose uogose, tad mėgautis šviežiu derliumi verta kasdien ir subalansuotai. „Jei turite savo auginamą šilauogių krūmą, skinkite ir dėkite uogas tiesiai į burną. Na, o jei tenka uogas pirkti, rekomenduoju įsigyti tiek, kiek suvalgysite per 1–2 dienas. Kitu atveju jos džius ar vys namų virtuvėje, taip prarasdamos ne tik išvaizdą, bet ir savo vertingas naudas. Atminkite, kad per dieną užtenka suvalgyti apie stiklinę šilauogių – tiek pakanka organizmą aprūpinti jų teikiamomis naudingomis medžiagomis“, – kalba V. Kurpienė.

 

Jeigu šilauogių turite daugiau nei jų suvalgote, dietistė jas pataria geriausiai šaldyti – taip galėsite mėgautis uogomis pasibaigus jų sezonui, o taip pat tokiu būdu jos išsaugos gerąsias savo savybes. „Gaminant saldžias uogienes, papildytas cukrumi ar kitais saldikliais bei termiškai apdorojus uogas, iš jų naudos beveik nebeliks“, – įspėja V. Kurpienė ir kviečia pasitinkant šviežią lietuviškų šilauogių derlių pasigaminti vasariškas salotas.

 

Gaivios salotos su šilauogėmis

 

Vasariškoms salotoms paruošti reikės:

 

  • 100 g šilauogių;
  • 150 g fetos;
  • saujos mėgstamų žalumynų (puikiai tiks maži špinatų ar jauni burokėlių lapeliai).

 

Salotų padažui reikės:

 

  • šaukto ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • šaukštelio obuolių sidro acto;
  • pusės šaukštelio Dižono garstyčių;
  • druskos, pipirų (pagal skonį);
  • šaukštelio medaus (arba klevų sirupo).

 

Gaminimas. Alyvuogių aliejų, obuolių sidro actą, garstyčias, medų, druską ir pipirus sudėkite į indelį ir gerai išmaišykite (padažo galite pasigaminti ir daugiau bei naudoti kitoms salotoms). Sudėkite žalumynus, šilauoges ir patrupinkite fetos sūrio į lėkštę. Tolygiai užpilkite padažą ant salotų.

 

Jeigu norisi sotesnio varianto, salotas galite papildyti šiais ingredientais: blanširuotais brokoliais, sezamo ar saulėgrąžų sėklomis arba luptais, skaldytais migdolais. Fetą taip pat galite pakeisti varške ar varškės sūriu, beje, tiks ir sojų varškė, marinuota su žolelėmis.

 

Norintiems augalinio salotų varianto rekomenduojama rinktis sojų varškę arba avokadą, o norint išgauti daugiau spalvų – supjaustykite geltonų vaisių, pavyzdžiui, abrikosų ar nektarinų. Skanaus!

» Rašyti komentarą