Ko trūksta jūsų organizmui, kai įkopiate į penktą dešimtį?

Mūsų dienomis daugumai keturiasdešimtmečių šis amžius sutampa su didžiausios intelektinės įtampos periodu: karjerai pagaliau įsibėgėjant, reikia visada būti geriausios formos ir viskam pasiruošusiems. Tačiau tuo pačiu metu smegenų ląstelės atsinaujina jau nebe taip greitai, kaip dvidešimties. Dėl to dažni keturiasdešimtmečių palydovai yra nuolatinis nuovargis ir sumažėjęs darbingumas.
 
Tokio amžiaus moterims padidėja hormoninių sutrikimų, lemiančių bėdas su skydliauke, miomų ir mastopatijos atsiradimo rizika. O vyrams ateina pats laikas pradėti rūpintis širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika,kitaip tariant – stebėti cholesterolio ir cukraus lygį kraujyje.
 
Vienintelė paguoda, kad išvaizda dar nereikalauja naudoti kremo nuo raukšlių ir kitų vystančiai odai skirtų produktų (turėkite omenyje, kad jie išoriškai gal ir išlygina odą, tačiau laikui bėgant sumažina jos stangrumą).
 
Sulaukus keturiasdešimties svarbiausia tampa kova su agresyviais aplinkos veiksniais. Būtina palaikyti vandens ir druskų balansą organizme, rūpintis veido ir kūno odos drėkinimu, užtikrinti normalią medžiagų apykaitą ir aprūpinti kūną energija.
 
Ko reikia moterims
 

  • Vitaminų A (menkių kepenėlės, galvijų kepenys, kiaušinių tryniai, sviestas, vitaminizuotas aliejus), vitaminų B6 (sojos ūgliai, šparagai, nevalyti ryžiai, žirniai), C (paprikos, citrusiniai vaisiai, spanguolės, rauginti kopūstai, kiviai) ir bioflavonoidų (česnakai, imbieras). Jie gerina moters imuninės sistemos veiklą stresinėje aplinkoje ir patiriant didelius krūvius.
  • Vitamino D, padedančio organizmui pasisavinti kalcį.
  • Magnio (pupelės, šparagai, triušiena, kalakutiena), saugančio nuo širdies ligų, diabeto ir storosios žarnos vėžio.
  • Vitamino K (špinatai, moliūgai, žalieji žirneliai, gražgarstės ir kitos žalios spalvos salotos), jis būtinas, kad kaulai būtų sveiki.
  • Dietos besilaikančioms ir baltymų bei riebalų kiekį ribojančioms moterims derėtų valgyti daugiau produktų, turinčių vitamino B6 ir geležies (grikių, galvijų kepenų, žalios spalvos obuolių).
  • Yra vitaminų, palaikančių moters seksualinę funkciją ir padedančių susigrąžinti potraukį. Moteriškų lytinių hormonų – estrogenų – gamybą stimuliuoja vitaminai E (augaliniai aliejai, daiginti grūdai, pupos ir pupelės), K (špinatai, moliūgai, žirneliai, galvijų kepenys, kiaušinių tryniai) bei folio rūgštis (petražolės, žiediniai ir baltagūžiai kopūstai).
  • Moters organizmui reikia daug geležies, nes jos kiekis sumažėja kiekvieną mėnesį kritinėmis dienomis. Be to, tokiame amžiuje tos „kritinės dienos“ gali būti labai intensyvios – dėl hormoninių sutrikimų. Mažas geležies kiekis kraujyje lemia energijos trūkumą, glebumą, blyškumą.

 
Ko reikia vyrams
 

  • Vitaminų antioksidantų (A, C ir E), nes jie apsaugo vyro organizmą nuo kenksmingo aplinkos poveikio, stabdo senėjimo procesus.
  • B grupės vitaminų (B6, B12 ir folio rūgšties). Jie padeda organizmui gaminti homocisteiną – aminorūgštį, veikiančią kraujagyslių sistemą, būtiną širdies infarktų profilaktikai.
  • Cinko (jūros gėrybės, aviena, moliūgai, grybai) ir retinolio (vitaminas A) derinys stiprina vyro imunitetą, gerina spermos susidarymą, padeda palaikyti potenciją.

 
Kuo maitinti smegenis
 
Patiriant nuolatinį nuovargį ir stresą dažnai krinta cukraus kiekis kraujyje. Apmaudu, bet nauja „madinga“ 35–40 metų didmiesčių gyventojų liga tampa hipoglikemija. O kai cukraus kraujyje per mažai, smegenų ir nervų galūnių ląstelėms pradeda stigti energijos. Taigi jos persijungia į savotišką taupymo režimą, todėl ir pajuntame silpnumą bei nervingumą.
 
Geriausia priemonė cukraus koncentracijai kraujyje padidinti – B grupės vitaminų ir mikroelemento chromo derinys. Toks yra nevalytuose kviečių grūduose, neapdorotuose ryžiuose, ląstelienos daug turinčiose daržovėse.
 
Stresas, prasta aplinkos ekologija, gryno oro trūkumas trukdo smegenims pakankamai apsirūpinti gliukoze, tad jos tampa vangios ir tingios. Atminčiai pagerinti reikalingas vitaminas B4 ir cholinas (daiginti kviečiai, ryžiai, avižinės kruopos, lapinės daržovės, špinatai, sojos, kopūstai, ankštiniai augalai), taip pat vitaminas B8 ir inozinas (alaus mielės, sėlenos, sezamų aliejus, galvijų smegenys, inkstai, kepenys ir širdis).

» Rašyti komentarą