Kamuoja nuovargis? Šie maisto produktai gerina nuotaiką ir suteikia energijos

Sveiku ir vitaminais praturtintu maistu stengiatės palepinti kūną? Nepamirškite ir smegenų. Pasirodo, kad tam tikri maisto produktai suteikia energijos, gerina nuotaiką, atmintį ir padeda lengviau susikaupti. Kokius maisto produktus vertėtų rinktis kai kamuoja depresija, nerimas, trūksta energijos ir suprastėja atmintis?

 

Žalumynai

 

Žalumynai – pigus, sveikas ir jokių maisto gaminimo sugebėjimų nereikalaujantis maisto produktas, kurį galima derinti prie įvairiausių patiekalų. Bostono ir Čikagos universitetuose atlikto tyrimo metu, kuriame dalyvavo 960 žmonių, buvo pastebėta, kad reguliarus žalumynų vartojimas pagerina kognityvines funkcijas ir stabdo smegenų senėjimą bei gerina atmintį. Patariama naudoti būtent lapinius žalumynus – garžgarstes, sultenes, romanines salotas, „Iceberg“ salotas ir kitas lapų turinčias, žalios spalvos salotas.

 

Spalvoti vaisiai ir daržovės

 

Kuo lėkštės turinys spalvingesnis – tuo daugiau naudos smegenims galite tikėtis. Tyrimų duomenimis, ryškiaspalvėse daržovėse ir vaisiuose, pavyzdžiui paprikose, brokoliuose, mėlynėse, baklažanuose, gausu junginių, kurie padeda kovoti su uždegimais, gerina atmintį, miego kokybę ir nuotaiką. Raudonai-violetinės spalvos produktai turi daugiausia junginių, kurie kovoja su uždegimais ir gerina smegenų veiklą. Taip pat vertėtų nepamiršti avokadų – šiuose vaisiuose gausu naudingų riebalų rūgščių, kurie skatina antioksidantų pasisavinimą ir stimuliuoja sveiką organizmo veiklą.

 

Jūros gėrybės

 

Sardinės, austrės, midijos, laukinės lašišos ir menkės yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, o omega-3 nepamainoma medžiaga norint sustiprinti smegenis. Jūros gėrybės taip pat yra nepamainomas vitamino B12, seleno, geležies, cinko ir baltymų šaltinis. Jei nevalgote žuvies, chia sėklos, linų sėmenys ir jūros daržovės taip pat gali būti puikūs omega-3 riebalų šaltiniai.

 

Riešutai, pupelės ir sėklos

 

Per dieną rekomenduojama suvalgyti bent pusę arba vieną stiklinę riešutų, pupelių ir sėklų. Riešutai ir sėklos, įskaitant anakardžius, migdolus, graikinius riešutus ir moliūgų sėklas, yra puikus užkandis. Jie taip pat puikiai tinka salotoms ir kitiems užkandžiams pagardinti. Juodąsias ir raudonąsias pupeles, lęšius ir kitas ankštines daržoves galima dėti į sriubas, salotas ir troškinius arba valgyti kaip garnyrą. Riešutuose ir sėklose gausu magnio, cinko, mineralų ir skaidulų, o šios medžiagos naudingos ne tik žarnynui bet ir smegenims.

 

Prieskoniai ir žolelės

 

Prieskoniai ne tik praturtina patiekalų skonį, bet ir balansuoja žarnyno veiklą, mažina uždegimus bei gerina atmintį. Specialistai vienbalsiai išskiria ciberžolę. Tyrimai rodo, kad jos veiklioji medžiaga kurkuminas naudingas dėmesiui ir bendroms kognityvinėms funkcijoms užtikrinti. Pridėjus žiupsnelį juodųjų pipirų, kurkuminas tampa 2000 proc. biologiškai prieinamesnis mūsų smegenims ir organizmui. Ciberžolę ir pipirus naudokite patiekalams paskaninti, salotų skoniui praturtinti bei padažams gaminti.

 

Juodasis šokoladas

 

Tyrimo metu, kuriame dalyvavo net 14000 suaugusiųjų, buvo išsiaiškinta, kad reguliarus juodojo šokolado vartojimas sumažina depresijos riziką net 70 proc. Deja, dalyviams vartojusiems pieninį šokoladą, antidepresinis šokolado poveikis nebuvo pastebėtas. Juodajame šokolade gausu mineralų ir antioksidantų, kurie naudingi visam organizmui bei smegenims. Taip pat juodajame šokolade yra medžiagų, kurios gerina atmintį, padeda susikaupti, gerina reakciją ir gebėjimą spręsti problemas. Įrodyta, kad šokolade esantys flavonoidai gerina jaunų ir pagyvenusių žmonių smegenų kraujotaką ir skatina serotonino (laimės hormono) išsiskyrimą.

 

Įvairi ir subalansuota mityba – vienas svarbiausių dalykų mūsų gyvenime. Renkantis prekes parduotuvėje, nepamirškite, kad tam tikri maisto produktai gali sustiprinti ne tik kūną, bet ir protą.

» Rašyti komentarą