Kiekvienam iš mūsų kartais tenka patirti, kiek rūpesčių pridaro gerklės skausmas: kalbant skauda, maisto nuryti negali, o kur dar prisidėjęs bendras silpnumas, sloga ir kiti negalavimai... Statistika rodo, kad jis vienodai vargina tiek šaltuoju, tiek šiltuoju metų laiku, tik priežastys būna kitos. Rudenį, žiemą ir pavasarį gerklės ligas sukeliančius virusus vasarą gali pakeisti kondicionieriai ar sezoniniai alergenai.
Gerklės skausmo priežastys
Gerklės skausmas atsiranda dėl ryklės uždegimo (faringito). Bet kokia peršalimo liga dažniausiai pasireiškia gerklės skausmu, bet ne visada gerklės skausmas – peršalimo požymis. Medikų teigimu, net iki 70 % atvejų šį skausmą sukelia virusai, o likusiais – bakterijos ir grybeliai. Skaudėti gerklę gali ir dėl bronchinės astmos, gastroezofaginio refliukso, žarnyno ir dantų ligų, netinkamai parinktų protezų, kaklinės dalies osteochondrozės. Gerklės skausmo priežastis gali būti ir stomatitas. Tiesa, ši liga būdingesnė mažiems vaikams.
Rizikos veiksniai
Specialistų teigimu, uždegimo procesui prasidėti įtakos turi nusilpusi imuninė sistema, rūkymas, alkoholio vartojimas, prasta emocinė būsena. Jeigu įvairūs gerklės skausmai vargina itin dažnai, vertėtų vengti šaltų gėrimų, aštraus maisto, jei įmanoma – ir streso, saugotis orų permainų, kondicionieriaus. Taip pat būtina stiprinti imunitetą: vartoti natūralių imunitetą stiprinančių preparatų, grūdintis, sportuoti, stengtis maitintis taisyklingai.
Kaip žinoti, kas būtent sukėlė skausmą?
Virusinės ligos sukeltas gerklės skausmas paprastai stipriausias būna pirmąsias tris dienas, vėliau pradeda rimti, o bakterijų sukeltas uždegimas, jei jis negydomas, pasidaro dar stipresnis.
Ar antibiotikai reikalingi?
Jeigu gerklės skausmą sukėlė ne bakterijos, o virusai, antibiotikai nepadės – jų skiriama tik bakterijų sukeltam ryklės ir tonzilių uždegimui gydyti.
Prieš griebiantis bet kokios saviveiklos, reikėtų apsilankyti pas specialistą, kuris nustatys, ar jus „pričiupo“ bakterinė, ar virusinė infekcija. Faringito ar bakterinio tonzilito sukėlėjus patvirtina tepinėlis ir pasėlis nuo ryklės sienelių. Pagal jį parenkamas tinkamas gydymas.
Bendrieji patarimai
Dažniausiai naudojamos priemonės nuo gerklės skausmo
Keli liaudiški receptai
Burokėlių sultys su actu. Į stiklinę raudonųjų burokėlių sulčių įpilkite šaukštą acto. Šiomis sultimis skalaukite gerklę 5–6 kartus per dieną. Galite po gurkšnelį šio mišinio nuryti. Gydytis burokėliais patariama sergantiesiems tonzilitu.
Juodųjų serbentų kokteilis. Sumaišykite 4 šaukštus juodųjų serbentų sulčių, 1 šaukštą medaus, 2 šaukštus šviežių citrinų sulčių. Gerkite keletą kartų per dieną.
Debesylų antpilas. Šaukštą debesylų šaknų užpilkite stikline šalto vandens, uždenkite ir laikykite per naktį. Ryte gerai išmaišykite, leiskite nusistovėti. Gerkite po gurkšnį kas dvi valandas.
Česnakų antpilas. Sutarkuokite arba sutrinkite 2–3 česnako skilteles, užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Gerklę skalaukite šiltu antpilu keletą kartų per dieną.
Čiobrelių antpilas. 2 šaukštus čiobrelių užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 45 min. nusistovėti. Šiltu čiobrelių antpilu skalaukite gerklę keletą kartų per dieną.
Svogūnų nuoviras. Smulkiai supjaustytą svogūno galvutę užplikykite 0,5 l verdančio vandens, kaitinkite ant silpnos ugnies 5 min., palaukite 2 val., kad pritrauktų. Skalaukite gerklę šiuo nuoviru keletą kartų per dieną.
Plačialapių gysločių antpilas. Į 200 ml verdančio vandens įdėkite 4 susmulkintus šviežius arba džiovintus plačialapių gysločių lapus, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Tada įdėkite šaukštelį medaus ir šiuo šiltu antpilu skalaukite gerklę kas valandą.
Gauromečių antpilas. 2 šaukštus siauralapių gauromečių žolės užpilkite puse litro šalto vandens, užvirkite, palaikykite valandą. Gerkite po trečdalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus
Kitas faktas
Komentarai (1)