Smidrus – tikrai galima tituluoti viena populiariausių pavasario daržovių. Jie labai vertingi organizmui, juos nesunku paruošti. Jie puikiai dera tiek prie mėsos, tiek žuvies ar jūros gėrybių patiekalų, be to, juos galima kepti ir ant grilio. Smidrai yra populiarūs ir tarp lietuvių – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jų paklausa tarp pirkėjų kiekvienas metais auga.
„Platų daržovių asortimentą užtikriname ištisus metus, taip pat nuo ankstyvo pavasario siūlome pirkėjams ir šviežio derliaus produktų. Populiariausiųjų penketuką pagal pardavimus sudaro bulvės, toliau rikiuojasi pomidorai, agurkai, kopūstai ir morkos. Visgi, pavasarį smarkiai išauga smidrų pardavimai. Šiuo metu pirkėjams siūlome šviežio derliaus smidrų, atkeliavusių iš Italijos ir Ispanijos“, – teigia V. Budrienė.
Itin naudinga organizmui daržovė
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad smidro daigui užauginti reikia net trijų metų, tačiau vieną kartą pasodintas jis gali vaisių duoti net iki 15 metų. Turbūt dėl sudėtingo auginimo, antikos laikais smidrai buvo brangi ir labai vertinama daržovė.
Smidrai mažai kaloringi – 100 g tėra vos 20 kalorijų, o 90 proc. jų masės sudaro vanduo, tad jie puikiai tinka norintiems išlaikyti liekną figūrą. Smidruose taip pat gausu A, B ir K vitaminų, amino rūgščių, geležies ir kalcio. Dėl šio vitaminų užtaiso smidrai nepaprastai naudingi mūsų kepenims, inkstams ir plaučiams.
„Pasirinkimų, ką gaminti su šia daržove – apstu. Vienas greičiausių būdų yra juos naudoti kaip salotų ingredientą ar valgyti vienus, tik prieš tai reikėtų keletą minučių apvirti. Itin gardūs smidrai tampa pakepti svieste su druska. Jei siekiate, kad ši daržovė išsaugotų visas maistingas medžiagas – virkite ar kepkite ne ilgiau kaip 10 minučių. Smidrai taip pat tinka ir kepimui ant grilio“, – pasakoja „Iki“ atstovė.
Paruošti užtenka iki 15 min.
Gaminant smidrus, svarbiausia jų neperkepti arba nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį. Pasak J. Sabaitienės, gaminimui smidrus paruošti yra labai paprasta. Tiesiog nupjaukite ar nulaužkite sumedėjusias kotų dalis. Pagardinkite smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir sudėkite į kepimo skardą. Tarp smidrų palikite tarpus, kad jie įgautų traškumo orui cirkuliuojant. Skrudinkite juos iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje nuo 6 iki 15 minučių, priklausomai nuo smidrų storumo.
„Nors smidrai atrodo itin tvirti, jie greitai genda, todėl apsipirkdami pagalvokite, kada norėsite juos valgyti. Jeigu gaminsite tą pačią dieną, tuomet šparagus laikykite stiklinėje su vandeniu, taip jie ilgiau išliks švieži. O jeigu naudosite kitą dieną, laikykite juos šaldytuve, apsukę popieriumi. Tačiau stenkitės juos sunaudoti per 1–2 dienas, nes ilgiau užsistovėjusiuose smidruose esantis cukrus virs krakmolu ir sukurs medingą tekstūrą“, – sako J. Sabatienė ir dalijasi keliais pavasariškais receptais su smidrais.
Vištienos ir smidrų salotos
Jums reikės:
300 g smidrų
Kaulai yra organizmo kraujo gamykla. Kas sekundę kaulų čiulpai pagamina 3 milijonus raudonųjų kraujo kūnelių
Kitas faktas
Komentarai