Šaltibarščiai – vienas mėgstamiausių lietuvių valgių. Kaip ir daugelis kitų nacionalinių patiekalų – turi pagrindines sudėtines dalis ir paruošimo būdą, tačiau kiekvienuose namuose gali būti daromi šiek tiek kitaip. Ir iš tiesų – tų būdų daugybė. Bet vienas populiariausių alternatyvių variantų – dalį kefyro pakeisti šviežiu pienu, kas suteikia šaltibarščiams dar daugiau gaivumo ir šiek tiek saldumo.
Šylant orams šaltibarščiai vis dažniau svečiuosis ant mūsų stalo. Turgaus prekybininkai jau dabar pastebi, kad žmonės dažniau perka šiai šaltai sriubai reikalingus produktus.
„Iš mūsų mėgsta pirkti krapus, svogūnų laiškus, agurkus, nes šaltibarščiams labai svarbu, kad būtų švieži, gaivūs. O mes labai prižiūrim, atrenkam, be to, pas mus nedideli kiekiai, greitai išparduodam, niekas neužsistovi“, - sakė prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus vaisių ir daržovių pardavėjas Aurelijus.
To paties turgaus pieno produktų prekiautojai irgi pajuto, kad vasara ne už kalnų. Tiesa, pirkėjai šaltibarščiams čia ieško ne tik kefyro.
„Mes pačios kartais nustembam, kokių šaltibarščių variantų išgirstam iš pirkėjų. Būtent šaltibarščiams ieško ir pasukų, ir jogurto, ir šviežio pieno, ir grietinėlės prašo. Na, grietinės, aišku, taip pat, bet čia jau labiau įprasta. Tuos visus neįprastus variantus ir mes pačios iš smalsumo išbandome namie, o paskui kitiems pirkėjams rekomenduojame arba ne“, - šypsojosi turgaus prekybininkė Lina.
Kad žmonės žino daugybę skirtingų būdų, kaip paruošti šią pamėgtą šaltą sriubą, patvirtino patys turgaus lankytojai. Pakalbinus keliasdešimt žmonių, paaiškėjo bene keliolika skirtingų būdų!
Pasirodo, žmonės šaltibarščius gardina pipirais, deda ledo kubelių, dalį kefyro ar rūgpienio įvairiomis proporcijomis pakeičia vandeniu, pienu, pasukomis, grietine, grietinėle ar net mineraliniu vandeniu. Vieniems burokėliai turi būti tik virti, kitiems – būtinai marinuoti obuolių sultyse, o dar kitiems – tik su actu.
Kai kurie minėjo, kad jiems skanesnės šaltos sriubos su ridikėliais ar rūgštynėmis.
Vis tik išryškėjo, kad labiausiai populiarus šiek tiek kitoks šaltibarščių paruošimo būdas – pusę kefyro pakeisti šviežiu pienu. Tokį variantą išbandyti rekomendavo ir turgaus prekybininkai – pasak jų, tokie šaltibarščiai yra dar gaivesni ir šiek tiek saldesni, švelnesnio skonio. Be to ilgiau ir geriau išlaiko estetinę išvaizdą.
Šaltibarščiai su šviežiu pienu
Pusė litro kefyro
Pusė litro pieno
Galima įdėti šaukštą grietinės
500 g marinuotų tarkuotų burokėlių
Du-trys smulkiai pjaustyti vidutiniai agurkai
Pjaustytas virtas kiaušinis arba du, jei mėgstate
Pagal skonį smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų, krapų
Žiupsnelis druskos
Viską sudedame į talpų dubenį ar puodą, užpilame pienu, kefyru, išmaišome. Patiekiama su karštomis bulvėmis.
Skanaus!
Išskleistų plaučių paviršiaus plotas sudarytų 80 kvadratinių metrų. Tai maždaug pusė krepšinio aikštelės ploto
Kitas faktas
Komentarai