Kas gali būti geriau karštą vasaros dieną nei galimybė atsigaivinti skaniu ir dar sveiku maistu? Turbūt daugelis, galvodami apie šaltą vasarišką patiekalą, iškart įsivaizduoja šaltibarščius ar gaspačio pomidorų sriubą, tačiau tuo sriubų receptai tik prasideda. Geriausia tai, kad vasaros sezonu galima rasti nuostabaus skonio, šviežių ingredientų, kuriuose gausu vitaminų, tad pasigaminsite sriubą, maistine verte neatsiliekančią nuo salotų.
Mango ir imbierų sriuba
Reikės (2 porcijoms):
1 mango (nulupto, išimtu kauliuku)
½ vidutinio, susmulkinto, svogūno
½ puodelio šalto vandens
1–2 sumaltų čili pipirų
1 žalios citrinos sulčių
½ a. š. imbiero (tarkuoto arba smulkinto)
Paruošimas:
Visus ingredientus sutrinkite trintuvėje iki vientisos masės, jei reikia įpilkite šiek tiek daugiau vandens. Prieš patiekdami, gali palaikyti šaldytuve.
Avokadų sriuba
Reikės (4 porcijoms):
3 didelių avokadų (smulkintų)
2 didelių agurkų (smulkiai supjaustytų)
2 didelių pomidorų
½ puodelio smulkintų šviežių kalendros lapelių
½ vidutinio raudonojo svogūno (smulkinto)
2 skiltelių česnako (sutrintų)
1 mažo čili pipiro arba ½ a. š. aštraus padažo (pagal skonį)
½ puodelio vandens arba daržovių sultinio
2 didelių žaliųjų citrinų sulčių
1 v. š. alyvuogių aliejaus
½ a .š. druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
Sriubai papuošti atidėkite maždaug ½ avokado, supjaustyto kubeliais. Sumaišykite trintuvėje likusius ingredientus iki vientisos masės, įberkite prieskonius ir įpilkite šiek tiek daugiau skysčio (vandens ar sultinio) pagal skonį.
Vengriška rūgščių vyšnių sriuba
Reikės (6 porcijoms):
6 puodelių vandens
450 g rūgščių vyšnių (išimtais kauliukais)
¾ stiklinės cukraus
1 puodelio grietinės
2 v. š. miltų
¼ a. š. druskos
1 a. š. konditerinio cukraus
Paruošimas:
Įpilkite į didelį puodą vandenį, berkite cukrų ir virkite vyšnias ant silpnos ugnies maždaug 10 minučių. Tuo tarpu vidutiniame dubenyje grietinę sumaišykite su miltais, druska ir konditerijos cukrumi iki vientisos masės. Baigę virti vyšnias, grietinės mišinį suplakite kartu su karštu vyšnių skysčių iki vientisos masės. Patroškinkite viską dar apie 5 minutes.
Įdėkite sriubą į šaldytuvą, kad pravėstų, ir uždenkite, kad nesusidarytų paviršiuje plėvė. Patiekite šaltą kaip pirmąjį patiekalą – kaip daroma Vengrijoje, arba kaip desertą su grietine ar plakta grietinėle. Galite pagardinti cinamonu arba džiovintais gvazdikėliais, pagal skonį.
Arbūzų sriuba
Reikės (6 porcijoms):
4 puodelių arbūzo be sėklų (supjaustyto kubeliais)
2 v. š. žalios citrinos sulčių
1 v. š. sutarkuotos žalios citrinos žievelės
1 a. š. druskos
1–2 skiltelių smulkinto česnako
1 puodelio prinokusio, smulkinto pomidoro
1 puodelio (nulupto arba nelupto) agurko be sėklų, supjaustyto gabalėliais
½ puodelio geltonos arba oranžinės paprikos, supjaustytos gabalėliais
3 v. š. smulkinto raudonojo svogūno
1 v. š. balzamiko arba raudonojo vyno acto
¼ puodelio alyvuogių aliejaus
Maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
2 v. š. kalendros, krapų arba petražolių smulkintų lapų
Žiupsnelio cukraus
Paruošimas:
Sutrinkite arbūzą dubenyje, dėkite likusius ingredientus ir gerai išmaišykite. Galite atvėsinti šaldytuve, prieš patiekiant. Pagal skonį, galima įpjaustyti smulkių šviežio jalapeno gabalėlių.
40-50 % žmogaus kūno šilumos gali būti išvėdinta per galvą (be kepurės), nes galvoje yra labai daug kraujagyslių
Kitas faktas
Komentarai