Jogurtas puikiai tinka pusryčiams, desertams, salotų padažams ar gaiviems pietų patiekalams gardinti. Be žarnynui palankių probiotinių savybių, jogurtas pasižymi mineralų, baltymų ir vitaminų gausa. Graikiški, islandiški ir sojų jogurtai išsiskiria ne tik maistinėmis savybėmis, bet ir universalumu. Maisto ekspertė pasakoja, kuo skiriasi šie jogurtai ir kaip juos panaudoti, kai norisi mėgautis gaiviais bei nesudėtingais patiekalais.
Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, šiais metais „Maximos” pirkėjai nupirko daugiau nei 3 tūkst. tonų jogurtų ir jogurtinių gėrimų.
„Šiandien bumą išgyvena baltymais praturtinti pieno produktai, todėl išskirtinio pirkėjų dėmesio sulaukia graikiški ir islandiški jogurtai. Pastebime, kad klientai vis dažniau lentynose dairosi alternatyvų pieno produktams ir domisi veganams skirtų prekių asortimentu. Formuodami asortimentą, nuolat atsižvelgiame į skirtingus pirkėjų poreikius – šiuo metu veganiškų prekių kategorijoje siūlome net 20 skirtingų jogurtų ir jogurtinių gėrimų rūšių”, – pasakoja E. Dapkienė.
Nuo naudos sveikatai iki universalios tekstūros
Manoma, kad jogurto atsiradimas buvo atsitiktinis – natūraliai surūgus pienui. Tai supratusios klajoklių gentys ėmė veisti šias bakterijas ir užraugdavo vis naują jogurtą, o nenutrūkstamą gamybą perduodavo iš kartos į kartą. Buvo tikima, kad kuo senesnės bakterijos, tuo kokybiškesnis jogurtas.
„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė sako, kad pastaraisiais metais tarp sveikatos entuziastų išpopuliarėjo specifinės jogurto rūšys, tokios kaip graikiški, islandiški jogurtai ar kitos veganiškos alternatyvos, kurių gamyba skiriasi nuo jogurto pirmtakų.
„Gaminant graikišką jogurtą, specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės. Kadangi filtravimo procesas sumažina bendrą tūrį, graikiškam jogurtui reikia kur kas daugiau pieno nei įprastam jogurtui, kad būtų pagaminta tokio paties dydžio partija. Daugelis žmonių mėgsta paprastą graikišką jogurtą dėl tirštesnės konsistencijos, kuri leidžia jį naudoti pakeičiant sviestą, grietinę ir majonezą. Be to, šiame skanėste yra daugiau angliavandenių, baltymų ir natrio nei įprastame jogurte”, – sako B. Baratinskaitė.
Islandiškas jogurtas, dar kitaip vadinamas „Skyr” yra gaminamas panašiai kaip graikiškas jogurtas, bet tik iš lieso pieno ir yra kruopščiau perkošiamas. Įdomu tai, kad glotnios ir tirštos tekstūros jogurtus islandai priskiria sūrių kategorijai. Pasak „Maximos“ maisto ekspertės, islandiškame jogurte 3-4 kartus daugiau baltymų nei graikiškame jogurte, taip pat gausu vitaminų ir mineralų, mažiau cukraus.
„Ne tik veganų, bet ir visavalgių pamėgtas sojų jogurtas pasižymi aminorūgščių gausa, kurių susintetinti negali žmogaus organizmas. Sojų pupelių baltymai kokybe prilygsta gyvulinės kilmės baltymams, taip pat yra lengvai virškinami”, – pasakoja B. Baratinskaitė ir kviečia vasarotojus išbandyti nesudėtingus receptus su įvairių rūšių jogurtais.
Ant grotelių kepti vaisiai su islandiško jogurto padažu
Reikės: 2 persikų, 400 g kubeliais pjaustyto arbūzo, 400 g kubeliais pjaustyto ananaso, keturių medinių iešmelių, pusės puodelio islandiško jogurto, 2 šaukštelių medaus ir saujos šviežių mėtų lapelių.
Gaminame: įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Vaisius supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir suverkite ant iešmelių. Iešmelius prieš tai išmirkykite šaltame vandenyje, kad šie nesudegtų. Kepkite ant grotelių apie 8 minutes, retkarčiais apversdami, kol vaisiai gražiai karamelizuosis. Kol vaisiai kepa, jogurtą sumaišykite su medumi, smulkintomis mėtomis ir pašlakstykite ant vaisių iešmelių. Papuoškite šviežiomis mėtomis ir ragaukite!
Graikiško jogurto ir agurkų tzatziki padažas
Reikės: 2 trumpavaisių agurkų, stiklinės graikiško jogurto, 2 skiltelių česnako, šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukšto citrinų sulčių, pipirų ir druskos pagal skonį.
Gaminame: agurkus sutarkuokite burokine tarka ir gerai nuspauskite rankomis, kad nebūtų vandeningi ir neatskiestų padažo. Jogurtą, agurkus, smulkiai sukapotą česnaką, citrinų sultis ir aliejų sumaišykite dubenėlyje ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Dėkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti bent pusvalandį.
„Šis gaivus agurkų padažas, praturtintas graikišku jogurtu, puikiai tinka prie mėsos, žuvies, ir grilio patiekalų. Jis ypač universalus – juo galima pagardinti ir daržovių salotas bei valgyti su gabalėliu duonos kaip užkandį, kai norisi ko nors lengvo”, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.
Sojų jogurto kokteilio dubenėlis
Reikės: 300 g šviežio mango, nulupto ir supjaustyto kubeliais, saujos šviežių aviečių, 1 puodelio sojų jogurto, 1 puodelio nesaldinto migdolų pieno.
Gaminame: sudėkite vaisius į trintuvą, įpilkite sojų jogurtą, migdolų pieną ir visus ingredientus sutrinkite iki vientisos, kreminės tekstūros. Supilstykite į serviravimo dubenėlius ir papuoškite šlakeliu jogurto bei šviežių vaisių griežinėliais. Skanaus!
Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..
Kitas faktas
Komentarai