Jei 10 žmonių paklaustume, kas yra „tikras skanėstas“, greičiausiai išgirstume tiek pat skirtingų atsakymų. Ir tai nė kiek nenuostabu. Nuostabu yra tai, kad kai kurie „skanumynai“ tiesiog niekaip netilptų į mūsų įsivaizduojamus skanaus maisto rėmus.
- Indijoje lotosai yra itin vertinami ir mėgstami: iš jų gaminami įvairūs saldumynai, jie kepami, verdami, trinami į miltus, maišomi į arbatas ir kitus gėrimus.
- Olandai sūris valgomas kone kasdien, dažniausiai – per pusryčius. Prancūzai juo mėgaujasi valgydami desertą. Na, o Šveicarijoje kai kurie turi sūrio, kurio amžius – toks pat kaip ir savininko.
- XVII amžiaus Rusijos dvariškiai bulvių patiekalus valgydavo kaip desertą, gausiai pasibarstę cukrumi.
- Egiptiečiai vietoje deserto po pietų valgydavo virtus kopūstus. Pitagoras manė, kad ši daržovė padeda išsaugoti budrumą ir gerą nuotaiką.
- Ropės žinomos ir mėgstamos jau nuo neatmenamų laikų. Anglijoje jos ilgą laiką atstojo bulves. Senovės romėnai mokėjo šiuos šakniavaisius užauginti net iki 16 kg, ir pasigardžiuodami valgydavo apkeptus.
- Senovės graikai labai mėgo pupas. Tiesa, tai buvo prastuomenės delikatesas – šiuo skanėstu prekiauta kiekvienoje gatvėje. Patricijai šio produkto tiesiog neapkentė.
- Vienos koncertų rūmuose nuo 1986 metų visiems lankytojams dalinamos ne tik skanios, bet ir nuo kosulio gelbstinčios vaišės.
- Prancūzijoje vienu metu leistas laikraštis „Kasdienis skanėstas“ – perskaičius jį buvo galima suvalgyti.